Rynkebehandling med Botox kan medføre alvorlige bivirkninger som lammelse af de forkerte muskler i ansigt og hals. Det får nu Lægemiddelstyrelsen til at advare mod de populære indsprøjtninger.
"Det kan være ganske alvorligt, hvis lægemidlet lammer halsmusklerne og forårsager synkebesvær, for så risikerer man at få maden galt i halsen og ned i lungerne. Risikoen er lille, men alvorlig", siger overlæge Doris Stenver til Morgenavisen Jyllands-Postens forbrugersite fpn.dk.
Den danske lægemiddelstyrelse har modtaget ti rapporter, hvor der er mistanke om, at stoffet har ført til muskelsvækkelse og deraf følgende tale- og synkebesvær, fordi giftstoffet har spredt sig til hoved- og halsregionen.
Lægemiddelstyrelsen mener at der er grund til at gøre opmærksom på, at kun læger, der har særlig erfaring med behandlingen, bør give botulinumtoksin. Læger skal også være opmærksomme på, at nogle patienter, f.eks patienter med neurologiske lidelser, kan have øget risiko for bivirkninger.
Ifølge en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen er salget af Botox steget voldsomt i de senere år. I 2002 blev der solgt 3.517 pakker, mens tallet i fjor var steget til 8.031 stk..
På verdensplan er der registreret over 600 tilfælde af alvorlige bivirkninger, og derfor har EU's bivirkningskomité nu pålagt producenterne at advare læger og klinikker om risikoen.
Ifølge overlæge Doris Stenver fra Lægemiddelstyrelsen kan man ved behandlingen risikere at lamme de forkerte muskler i ansigt og hals og derved få svært ved at synke.
Om Botox
Botox avanceret form af nervegiften Botulinum Toxin – på dansk kaldet pølsegift, er et effektivt indgreb mod de tydelige tegn på alderdom som rynker og fuger i ansigtet.
Botox virker ved, at giften blokerer nerveenderne i en muskel, så den ikke kan trække sig sammen. Lammelsen virker i to til tre måneder og i den tid vil musklen slappe af, huden glattes ud og eventuelle rynker forsvinde.
Indgrebet er enkelt, næsten smertefrit og som regel uden komplikationer, hvorfor botox-indsprøjtninger i dag den mest anvendte form for kosmetisk behandling.
Kilde: Lægemiddelstyrelsen, fpn.dk, 07.08.2007.
Er du blevet behandlet med Botox og har du lyst til at fortælle om din erfaring, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til
Kategori: Skønhed & Pleje
