Træt og umotiveret efter ferie? 

Fra brevkassen: Hvordan kan man føle sig træt og umotiveret, når man netop har haft tre ugers ferie, spørger en læser. Læs brevkassens råd - og få en god og effekt øvelse, som fjerner stresstanker og løfter energiniveauet og humøret.

______________________


17. august 2014


Hej brevkasse.
Jeg skriver, fordi jeg er så frustreret over, at jeg her efter ferien stadig føler mig træt og umotiveret. Jeg havde tre ugers ferie i juli og burde jo nu være fuld af overskud og arbejdslyst. Men jeg føler mig bare træt og umotiveret.
Det var ellers en god ferie, men jeg brugte hele den sidste uge på at bekymre mig om, at skulle starte på arbejde igen. Det er irriterende!
Det er ikke fordi, at jeg ikke er glad for mit arbejde, men jeg er bare rigtig dårlig til at omstille mig. Og sådan er det hver gang, jeg har ferie - og også nogen gange i weekenden. Jeg føler modstand og går i baglås.
Er det almindeligt, at have det sådan, og har I nogle råd til, hvordan jeg bliver bedre til at omstille mig?

______________________

Tak for dit spørgsmål til brevkassen.
Nej, det er bestemt ikke usædvanligt, at have svært ved at omstille sig fra ferie/weekend til arbejde. Især mange kvinder synes at have svært ved at takle skiftet. Jeg har ofte, både privat og i forbindelse med mit arbejde som psykolog, mødt kvinder, som beskriver hvordan de ødelægger de sidste feriedage eller søndag eftermiddag og aften med småstressende tanker og bekymringer for, at skulle på arbejde mandag. Og det gælder også dem, der er glade for deres arbejde.
Der kan være mange forskellige årsager til, at bekymre sig for at skulle starte igen efter fri- og feriedage. En af de mest almindelige årsager, men som vi måske ikke altid er lige bevidste om, er at vi kvinder jo så gerne vil føle, at vi har styr på det hele: Vi vil både have styr på familien - med alt hvad det indebærer, på hjemmet og på jobbet.
I hverdagen tænker vi måske ikke så meget over, hvor meget der rent faktisk kræves af os hver især, at få det hele til at hænge sammen. Men, netop når der har været ferie og fridage, så oplever vi, hvor dejligt det er, at kunne overskue det hele og samtidig nyde at være sammen med familie og venner. Når tiden, hvor vi igen skal på arbejde, nærmer sig, så kan bekymringen for, om vi nu også kan overskue og overkomme det hele, komme snigende. Det kan meget vel være, at det er denne snigende bekymring for at skulle tilbage i manegen, der helt ubevidst, får dig til at gå i baglås.

Overvejelser
Allerførst tror jeg, at det er vigtigt, at du grundigt overvejer, om du har større belastninger eller krav til dig selv end du egentligt er i stand til at honorere.
Dine bekymringer for at skulle starte på arbejdet efter ferier tyder på, at du måske har for mange pligter og gøremål, og derfor er dårlig tilpas, når du igen skal være på ”dobbeltarbejde”. Overvej om der er aktiviteter i dit liv, du enten kan sætte i bero eller helt ophøre med.
Det kan også tænkes, at du er ét af de mennesker, som er glade for at have et job, men trives allerbedst, når du har fri for arbejdet, fordi dine værdier ligger i at være sammen med familie og venner…
Under alle omstændigheder, er det vigtigt, at du accepterer den du er, og at du, så godt som muligt, forsøger at indrette dit liv, så det passer til din psyke og dine behov.

Øvelse: At give slip på dine bekymringer
Når du kan mærke, at du, i forbindelse med du skal tilbage til arbejdet, er ved at gå i baglås, kan du måske have glæde af følgende mindfulnessøvelse. Det er en ganske kort øvelse, som gør det muligt for dig i løbet af nogle få øjeblikke, at slippe negative tanker.

 • Sæt dig behageligt og afslappet.
 • Luk øjnene.
 • Forestil dig, at du står ved bredden af en stille flod.
 • Du ser vandet flyde fredelig og roligt forbi, hvor du står.
 • En lille båd kommer nu flydende helt hen til det sted, hvor du står.
 • Du tager nu dine bekymringer og placerer dem én for én i båden.
 • Med bekymringerne ned i båden, skubber du let båden væk fra bredden, hvor du står.
 • Båden med bekymringerne vugger ud i strømmen.
 • Du ser båden forsvinde i det fjerne, og sammen med båden forsvinder alle dine bekymringer og forstyrrende tanker
 • Tag en dyb vejrtrækning og mærk en ny lethed.
 • Du føler dig nu dejlig afslappet og fri.
 • Nu vender du let og ubekymret din opmærksomhed tilbage til din hverdag, og går nu trygt og lettet videre med det du var i gang med.

Jeg håber, at du vil have held til at regulere balancen mellem fritid og arbejde, og at du vil føle dig hjulpet af øvelsen, så du fremover kan føle dig mindst muligt generet af bekymringer i forbindelse med at starte efter ferie og fridage.

 

Psykolog Ingrid Ortmann

Personlighedstræk og udfordringer i parforhold
Humør, energi, sjæl og psyke
Parforhold: Sådan påvirker jeres personlighedstræk jeres parforhold 

Kvaliteten og stabiliteten i et parforhold er tæt forbundet med personlighedstræk og partnernes evne til at skabe en harmonisk følelsesmæssig dynamik. Rummelighed, imødekommenhed og evnen til at handle samvittighedsfuldt er afgørende for at opretholde gensidig respekt og effektiv kommunikation. …

Læs mere
Her er navnet på din yndlingsfarve
Bolig & Design
Hvad hedder farven? Find navnet her 

Farver er ikke blot en visuel oplevelse, men også en dør til følelser og sanser. Når vi ser på naturens farvepalet, fra det dybe blå i havet til den blide pastel ved solnedgang, åbnes der for en verden fuld af skønhed. Farverne i naturen kommer fra komplekse samspil mellem lys og materiale. For…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde…

Læs mere
Guide til at undgå giftige bekendskaber
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
Guide: Sådan opbygger du et varigt venskab
Humør, energi, sjæl og psyke
8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv…

Læs mere
International World Kindness Day
Efterår
World Kindness Day – 13. november 2024.  

I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god mening at fejre World Kindness Day og gøre en særlig indsats for at huske venlighed i hverdagen. Bliv inspireret til, hvordan du kan være med til at gøre en forskel.

Læs mere
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og…

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Shopping
^