Dekorative påskeæg
Dekorationsæg
Påskeæg i metal
Påskekrans:  Messingring til ophæng

Bitterhed er ofte en reaktion på gamle indestængte frustrationer.

Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter?
Redaktionen

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde facaden i længden, og frustrationerne vil komme til udtryk gennem en samenbidt, utilnærmelig og bitter adfærd.

Det kan blive en ond cirkel, fordi konsekvensen som regel er, at andre tager afstand, hvilket man, i manglen på erkendelse af at det er ens egen adfærd, der er problemet, hurtigt kan få bildt sig selv ind, er fordi ingen gider én.

Test dig selv: Hvordan er dine reaktionsmønstre?

Hvis du jævnligt finder dig selv i en situation, hvor du føler dig ignoreret eller overhørt, så kan det være en god idé at vende blikket indad og se din egen adfærd efter i sømmene. Er det de andre, den er gal med, eller er du måske ikke så åben og imødekommende, som du tror?

Ifølge Seth Meyers kan nogle enkle spørgsmål måske give dig lidt mere indsigt i, hvordan andre oplever dig, og dine svar et praj om, hvorvidt der er noget, du kan have gavn af at bearbejde.
Prøv at tænke tilbage på, hvordan du har handlet og opført dig de seneste dage:

  • Har du sendt en vred eller frustreret e-mail, eller efterladt en tilsvarende besked på en telefonsvarer?
  • Har du haft en eller anden form for konflikt med nogen i dit private eller professionelle liv?
  • Har du reageret med irritation overfor en fremmed, fx i trafikken eller når du har været på indkøb?
  • Har du svaret eller udtrykt dig kort og irriteret, når nogen har sagt eller spurgt om noget?

Find ud af om du måske har nogle uhensigtsmæssige måder at takle dine frustrationer på:

  • Er du tilbøjelig til at finde på undskyldninger, der retfærdiggør din opførsel? Tænker du fx ofte med bitterhed på, at andre ikke værdsætter alt det, du gør for dem?
  • Mister du nemt tilliden til andre mennesker?
  • Føler du dig værdsat i dit forhold, eller, hvis du er single, i dit seneste forhold?
  • Oplever du, at når du endelig deler dine tanker og frustrationer, så har andre tendens til at negligere dem?

Vejen ud af bitterhed

Det kan måske være svært at tro på, at dine tanker, og dine forhold til andre mennesker, kan forandres. Måske har du allerede opgivet tanken om, at du nogensinde vil føle dig glad, tryg og lykkelig, måske har du forliget dig med, at du nok altid ville føle dig bitter. Men der er lys forude hvis du er villig til at gøre en indsats, lover Seth Meyers. Det handler om at mærke efter og handle.

Bitterhed er ofte en følge af mange år undertrykte følelser og frustrationer. Det kan fx være i forbindelse med gamle uløste konflikter, skuffelser, svigt, ubearbejdet sorg og magtesløshed. Alle de negative følelser, du gennem tiden har fået samlet er en del af dig og din historie, og nænsomt bearbejdes.

Det kan være en tung og følelsesmæssig udfordrende proces, og det er derfor en god idé at alliere sig med en behandler. En dygtig terapeut vil kunne hjælpe dig med at se og forstå, hvorfor du tænker og handler, som du gør, og den indsigt er forudsætningen for at kunne ændre dine tankemønstre.

Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Find ro og få fornyet energi på et øjeblik

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede i nuet? Her er en kort meditation, som øger din koncentration og din evne til at bevare fokus.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Selvmordstanker er tabu

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness?

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Spiritualitet
Meditation mod stress

Kan meditation hjælpe mod stress?

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Forhold ødelagt af mistro og jalousi

Fra brevkassen: For to år siden ødelagde hans jalousi deres forhold. De har savnet hinanden, og har nu været sammen igen, men han er stadig fuld af mistro.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Ballade hos naboen

Fra brevkassen: Hvornår skal man blande sig i naboens affærer? spørger en læser, som ofte må lægge øre til naboens råben og overgreb.

Læs mere
Menopause
Raserianfald

Fra brevkassen: Hun føler, hun reagerer voldsomt på bagateller og har svært ved at styre sit temperament.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stop op!

Parterapeut Ingrid Ann Watson giver 10 gode råd til, hvordan du får øje på det gode i livet.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Træt og umotiveret efter ferie?

Fra brevkassen: Hvordan kan man føle sig træt og umotiveret, når man netop har haft tre ugers ferie, spørger en læser. Læs brevkassens råd - og få en god og effekt øvelse, som fjerner stresstanker og løfter energiniveauet og humøret.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
De bedste film, tv-serier og <BR>underholdning, der passer til<BR> dit stjernetegn

De bedste film, tv-serier og
underholdning, der passer til
dit stjernetegn

Festina Rainbow

Festina Rainbow

Lommelærke Ametsis

Lommelærke Ametsis

3 drinksopskrifter til girls night

3 drinksopskrifter til girls night

Nye Bøger
Shopping
^