Rosa bloklys fra Cozy Living
Dekorative påskeæg
Påskeæg i metal
Rituals påskeæg anno 2023

Bitterhed er ofte en reaktion på gamle indestængte frustrationer.

Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter?
Redaktionen

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde facaden i længden, og frustrationerne vil komme til udtryk gennem en samenbidt, utilnærmelig og bitter adfærd.

Det kan blive en ond cirkel, fordi konsekvensen som regel er, at andre tager afstand, hvilket man, i manglen på erkendelse af at det er ens egen adfærd, der er problemet, hurtigt kan få bildt sig selv ind, er fordi ingen gider én.

Test dig selv: Hvordan er dine reaktionsmønstre?

Hvis du jævnligt finder dig selv i en situation, hvor du føler dig ignoreret eller overhørt, så kan det være en god idé at vende blikket indad og se din egen adfærd efter i sømmene. Er det de andre, den er gal med, eller er du måske ikke så åben og imødekommende, som du tror?

Ifølge Seth Meyers kan nogle enkle spørgsmål måske give dig lidt mere indsigt i, hvordan andre oplever dig, og dine svar et praj om, hvorvidt der er noget, du kan have gavn af at bearbejde.
Prøv at tænke tilbage på, hvordan du har handlet og opført dig de seneste dage:

  • Har du sendt en vred eller frustreret e-mail, eller efterladt en tilsvarende besked på en telefonsvarer?
  • Har du haft en eller anden form for konflikt med nogen i dit private eller professionelle liv?
  • Har du reageret med irritation overfor en fremmed, fx i trafikken eller når du har været på indkøb?
  • Har du svaret eller udtrykt dig kort og irriteret, når nogen har sagt eller spurgt om noget?

Find ud af om du måske har nogle uhensigtsmæssige måder at takle dine frustrationer på:

  • Er du tilbøjelig til at finde på undskyldninger, der retfærdiggør din opførsel? Tænker du fx ofte med bitterhed på, at andre ikke værdsætter alt det, du gør for dem?
  • Mister du nemt tilliden til andre mennesker?
  • Føler du dig værdsat i dit forhold, eller, hvis du er single, i dit seneste forhold?
  • Oplever du, at når du endelig deler dine tanker og frustrationer, så har andre tendens til at negligere dem?

Vejen ud af bitterhed

Det kan måske være svært at tro på, at dine tanker, og dine forhold til andre mennesker, kan forandres. Måske har du allerede opgivet tanken om, at du nogensinde vil føle dig glad, tryg og lykkelig, måske har du forliget dig med, at du nok altid ville føle dig bitter. Men der er lys forude hvis du er villig til at gøre en indsats, lover Seth Meyers. Det handler om at mærke efter og handle.

Bitterhed er ofte en følge af mange år undertrykte følelser og frustrationer. Det kan fx være i forbindelse med gamle uløste konflikter, skuffelser, svigt, ubearbejdet sorg og magtesløshed. Alle de negative følelser, du gennem tiden har fået samlet er en del af dig og din historie, og nænsomt bearbejdes.

Det kan være en tung og følelsesmæssig udfordrende proces, og det er derfor en god idé at alliere sig med en behandler. En dygtig terapeut vil kunne hjælpe dig med at se og forstå, hvorfor du tænker og handler, som du gør, og den indsigt er forudsætningen for at kunne ændre dine tankemønstre.

Sundhed
Bliv bedre til at sige nej

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind'

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig?

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Positiv psykologi: Bliv livsglad med vilje

Titlen på Mikael Kambers nye bog om positiv psykolog er ’Sur for en sikkerhedsskyld’, men den kunne også være ’Livsglad med vilje’, for det er en bog, der handler om, hvordan man med viljens kraft kan tage styringen over sin indre mellemfornøjede grundstemning og øge følelsen af tilfredshed og...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Administrer din energi

Hvis du, trods netop afholdt ferie og masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det, ifølge psykoterapeut Connie Kragelund, være, at du skal prøve at lægge mærke til hvordan du administrerer din energi. For måske findes der i dit liv særlige situationer og måske endda enkelte mennesker i din...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Arver man sit moralske kompas fra mor?

Når børn minder om deres forældre, så hører man ofte vendingen 'æblet falder ikke langt fra stammen'. Måske har barnet nogle af de samme interesser som forældrene, eller måske falder bemærkningen, fordi andre i omgangskredsen synes at barnet, i sin adfærd og sit væsen, ligner sine forældre. Men er...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Trick dig selv til at få styr på opgaverne

Hvis man er ramt af vintertræthed, så kan praktiske og huslige opgaver nemt gå hen og blive næsten uoverkommelige. Her får du et meget enkelt, men ret effektiv trick til, hvordan du motiveret dig selv til at komme i gang. Men vi har på en amerikansk blog læst om et meget enkelt, men ret effektiv...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Aqua Dulce smykker

Aqua Dulce smykker

3 drinksopskrifter til girls night

3 drinksopskrifter til girls night

Trine Tuxen ring

Trine Tuxen ring

De bedste film, tv-serier og <BR>underholdning, der passer til<BR> dit stjernetegn

De bedste film, tv-serier og
underholdning, der passer til
dit stjernetegn

Nye Bøger
Shopping
^