Hvad gør du når andre overskrider dine grænser?

Indimellem kan være en stor udfordring at håndtere andres overskridende adfærd. Selv når man får sagt fra, kan det være svært. Hvad gør du, når irritationen og skuffelsen bliver ved med at gnave?

Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Hvorfor er det så svært at glemme?

Nogle gange kan en oplevelse af andres dårlige adfærd påvirke os så meget, at det er svært at glemme selv længe efter den har fundet sted. Det skyldes blandt andet vores hjernes eminente evne til at huske og kredse om de alvorlige og kritiske situationer, vi tidligere har befundet os i.
At have en stærk erindring om en voldsom oplevelse, som fx et trafikuheld, er jo hensigtsmæssigt. Oplevelsen vil gøre os mere opmærksomme i trafikken, og måske i sidste ende blive et spørgsmål om liv og død. Men når det nu drejer sig om en - ganske vist ubehagelig - men ufarlig, oplevelse, så er det irriterende at tankerne bliver ved med at vende tilbage til episoden. Det kan tære på det gode humør, og forstyrre en god nattesøvn.

Hvad forventer du af en konfrontation?

At konfrontere det menneske, der har gjort os ondt, lyder oplagt. Formålet er naturligvis at gøre vedkommende opmærksom på, hvordan man har oplevet vedkommendes adfærd, og hvordan den har påvirket os.

Man kan håbe at det resulterer i, at man får en forklaring og en undskyldning, så kan man tilgive og komme videre. Men en konfrontation kan også have den stik modsatte effekt, hvis vedkommende oplever det som et angreb. Og så kan der være lang vej til en anstændig dialog, erkendelse og tilgivelse.

En god ven, er en ven der lytter

Det kan være en stor lettelse at få sat ord på sine frustrationer, og en god idé, at lade en ven kan lægge øre til. Vedkommende behøver ikke komme med kommentarer eller have en forkromet plan for, hvordan man kommer videre, men bare lytte.

Nogle gange kan man imidlertid være uheldig at få luftet sine frustrationer til den forkerte ven. Måske har vedkommende ikke tid eller lyst til at lytte, og måske bliver man mødt af et; ”Åh, så slip det dog, og se at komme videre”.  Med en sådan bemærkning fra en god ven, kan man nemt komme til at tænke, at man måske har været nærtagende.

Men lad os lige være ærlige; En ven, der negligerer sin vens følelser, er ingen ven. Ingen har ret til at nedgøre andres følelser. Alle har en rygsæk med erfaringer og oplevelser, og vi har hver vores måde at opleve, reagere og takle livets udfordringer på. At blive affærdiget, og få at vide, at dét man føler, er forkert, er så giftigt, at man hurtigt skal trækker sig, når man fornemmer den andens irritation eller manglende empati og interesse.

Den fristende, farlige tanke om at gøre gengæld

Indimellem kan tanken om at gøre gengæld være yderst fristende, og måske er det kun de allerfærreste, der kan sige, at de aldrig har leget med tanken. Men som enhver, der har forsøgt sig med gengældelse ved, er det sjældent noget, der fører noget godt med sig.

Problemet er, at det at gøre gengæld forudsætter, at man, i en eller anden form, gør, hvad andre har gjort mod en, og således har man pludselig bevæget man sig ud over, hvad man selv mener, er grænsen for anstændig og respektfuld opførsel. Man havner således hurtigt i en situation, hvor man ikke kan forsvare sine egne handlinger, hverken over for sig selv eller andre, og så har hele gengældelseprojektet kun bidraget til at give frustrationerne endnu mere plads i bevidstheden.

Hvordan kommer du videre?

Der er forud for dette indlæg, bladret i mange selvhjælpsbøger. For selvom det ikke føles helt rimeligt, at man skal bruge tid på at bearbejde noget, som andre er skyld i, så er det jo desværre sjældent sådan, at man vil have held til at ændre andres adfærd.

Til gengæld kan man måske så hjælpe sig selv til at takle udfordringerne på en anden måde, og her har diverse selvhjælpsbøger rigtig mange gode bud på, hvordan man kommer videre.

Nogle bøger opfordrer til, at man sirligt nedfælder sine tanker, for at få en bedre forståelse af, hvorfor man reagerer som man gør. Andre foreslår frustrationerne bearbejdes gennem sindrige trin-for-trin forløb, og at man skal aflede sig selv, når de negative tanker dukker op.
Og så findes der naturligvis også selvhjælpsbøger med en mere holistisk tilgang til problemet; Her ordineres fx yoga, meditation og healing.

Tag altid dig selv og dine følelser alvorligt

Konklusionen må være, at der ikke findes nogen enkelt metode, der virker for alle. Man må ganske enkelt prøve sig frem. Det gælder også, hvis man vælger at sparre med en professionel behandler; psykolog eller terapeut.

Uanset hvordan vi vælger at arbejde med os selv, så er det vigtigste, at vi bliver ved indtil vi igen føler os frie og i balance igen. Ingen har godt af at gå rundt med sammenbidte tænder, og hvis man tænker, at frustrationerne nok forsvinder af sig selv, så er lidt af et sats. Sådan nogle gamle, sure frustrationer har det nemlig med at vokse, og dukke op igen og igen. De kan forpeste hverdagen, humøret og samværet med andre mennesker.


Husk altid, at tage dig selv og dine følelser alvorligt, og lad ingen fortælle dig, at dét du føler, er forkert.


Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig? 

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^