Ballade hos naboen

Ballade hos naboen 

Fra brevkassen: Hvornår skal man blande sig i naboens affærer? spørger en læser, som ofte må lægge øre til naboens råben og overgreb.

_________________

 

Hej brevkasse

Hvornår skal man blande sig i naboens affærer?
Jeg har brug for et godt råd i forbindelse med uro og tumult hos naboen. Jeg hører ofte manden råbe og konen græde. De slås, og jeg er tror, at det især går ud over konen. Men jeg er i tvivl om, hvad jeg skal gøre. Jeg har forsøgt at komme i kontakt med konen, men hun er meget afvisende. Måske burde jeg ikke blande mig, men det er svært, når jeg hele tiden kan høre dem.

_________________


Det er en meget vanskeligt emne, du berører, og også et, som de fleste mennesker har mange overvejelser omkring. Hvor meget skal vi blande os i hinandens liv? Og hvad er vores ansvar overfor hinanden?
Hvornår noget er ens medmenneskelige ansvar, og hvornår det er utidig indblanding, er der sikkert mange meninger om. Og jeg kan heller ikke give et entydigt svar på, hvornår og i hvilke situationer, man skal blande sig. Men på baggrund af din beskrivelse, vil jeg gerne give et bud på, hvordan du kan forsøge at gribe den aktuelle situation an.
Som jeg tolker dit brev, så er det især nabokonens situation, som bekymrer dig. At du passivt må lægge øre til, at hun udsættes for fysiske og psykiske overgreb, må føles voldsomt intimiderende.
Det er overordentlig tabubelagt, når der foregår vold i hjemmet, og det er ikke ualmindeligt, at dén der lider overgreb samtidig plages af skamfølelse over ikke at være i stand til at takle situationen anderledes. At nabokonen virker afvisende, er således ikke usædvanligt, selvom det kan være svært for en udenforstående helt at begribe. Og nabokonen vil muligvis blive både vred og benægte hvad der foregår, hvis du forsøger at komme i kontakt med hende og udtrykke din bekymring. Hun vil sikkert også være bange for, hvordan manden vil reagere, hvis hun taler med andre om, hvad der foregår og hvad hun udsættes for.
Hvis der er børn i hjemmet, så mener jeg, at du er forpligtet til at lave en indberetning til de sociale myndigheder. Det er ikke godt for børn, at opleve vold, råben og skrigen mellem forældrene.
Hvis der ikke er børn i hjemmet, vil jeg anbefale, at du ringer til politiet, når du hører råben, gråd og tumult hos naboen. En sådan gentagne voldelig adfærd hører, så vidt jeg kan skønne, ind under husspektakler. Politiet vil sandsynligvis møde op hos naboen, undersøge sagen og – alt efter, hvad de konfronteres med på adressen - foretage de nødvendige skridt.
Da dine naboer muligvis vil opleve din anmeldelse af dem hos Politiet, som utidig indblanding, kan det være en god ide, at foretage anmeldelsen anonymt. Hvis du ønsker at være anonym, skal det oplyses til Politiet sammen med anmeldelsen.
Jeg håber, at du kan medvirke til at få stoppet naboerne i deres generende adfærd. Både for din egen og deres skyld.

Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og med de mørkere dage følger desværre også en øget risiko for depression; vinterdepressionen.

"Vinterdepression kan ramme os i mørke måneder som følge af mangel på sollys, men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden," siger…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day – 13. november 2022 

Husk, at det, søndag den 13. november 2022, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab. I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv…

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo…

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
^