Prøv f.eks. at lægge mærke til, om der er et mønster i hvornår du føler dig tung, anspændt, irritabel og småstresset. Måske vil du hurtigt kunne se, at udvalgte situationer har en særlig tendens til at tappe dig for energi. Læg også mærke til om der er særlige situationer, der får dig til at føle dig lettere til mode, gladere og som bidrager til, at du føler et øget overskud.
Lav en liste
For rigtig at få et overblik over hvilket elementer der bidrager med energi og hvilke der dræner dig for energi, kan det være en god ide at udarbejde en liste.
Med listen er næste skridt, at overveje hvorvidt du vil leve med at energirøverne dræner dig for energi, eller om du vil handle og begrænse energirøverne i din hverdag.
”Det er nok utopisk at tro at man kan eliminere alle sine energirøvere”, siger psykoterapeut Connie Kragelund. ”Men man kan sigte mod at nå en balance, hvor man er bevidst om at beskæftige sig med tilstrækkelig energigivere til at opveje energirøverne.”
Få energiregnskabet i balance
De færreste af os kan undgå, at der er dage, hvor der er tryk på og hvor man næsten føler sig rendt over ende af energirøvere. Men her er vigtigt at balancere sit energiregnskab, ved efterfølgende at dage et par dage med energigivende mennesker og opgaver.
”Hav så vidt mulig højst to dage om ugen, som er totalt stressede eller ”sugende” – og lad dem altid blive fulgt af en dag, hvor du kan lade op.”, siger Connie Kragelund. ”Mange mennesker føler sig f.eks. drænet efter at have besøgt forældre og andre, som man også af pligt, må besøge. Her kan det f.eks. være en god ide at begrænse besøget til nogle få timer eller evt. alliere sig med andre omkring besøget, så man ikke føler sig fastlåst i situationen. Det kan også være en god ide at foretage sig noget aktivt sammen under besøget; gå en tur, besøge et museum, tage i biografen eller andre aktiviteter, som kan være anledning til at snakke om noget andet, end alt det der dræner en for energi”
Tag styringen og få overskud
Bare det at mærke og være bevidst om at man tager styringen og ind i mellem får sagt fra, kan bidrage til følelsen af, at der er mere balance i energiregnskabet.
”Det behøver ikke altid være med grovfilen.”, siger Connie Kragelund. ”Det vigtige er, at du mærker din power, at du står ved dig selv og hvad der er godt for dig – så kan andre mærke den og du behøver ikke at kæmpe lige så meget. Når du opdager, at du ”synker passivt ned i stolen” og energien bare siver ud, så er det på tide at du kæmper dig op igen og handler”
Kom godt i gang …
Med følgende beskriver Connie Kragelund nogle almene psykologiske mekanismer, som inspiration til hvordan du kommer i gang med at værne om din energi:
- Øv dig i at mærke fornemmelserne i din krop - kulde, varme, lethed, spændthed, afslappelse, ro, uro mv. og mærk efter hvordan din stemning og dit energiniveau er i nuet.
- Øv dig i at mærke efter og overveje: ”Hvad får jeg det godt af, hvilke behov har jeg lige nu?”
- Sørg for at opleve, mærke og afprøve nye ting i livet. Smag på verden, så du kan finde ud af, hvad du bedst kan lide og hvad du får det godt af.
- Måske har du aldrig rigtig lært at sætte grænser, mærke dig selv, sætte dig selv nogle gode mål og træffe nogle bevidste valg. Søg viden, læs bøger der bidrager til selvindsigt og forståelse, tal med andre og lad dig inspirere af nogen, som er gode til det – og øv dig!