Morgenkåbe i bambus
Øreringe fra Maanesten
Eichholtz Cesare bænk
Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo
8 gode råd til at skabe nye venskaber
Redaktionen

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv indsats for at skabe de kontakter, der skal til for at udvikle et venskab.

Venskaber kommer man ikke sovende til, det bekræfter en amerikansk undersøgelse, der viser at der er en klar sammenhæng mellem indsats og venskaber.

I undersøgelsen blev deltagerne delt op i to grupper; Én gruppe der mente, at det kræver en aktiv indsats at danne og bevare venskaber, og én gruppe, der fandt at venskaber opstår som følge af held og tilfældigheder.

For deltagerne i gruppen der var indstillede på at gøre en aktiv indsats, fx ved at deltage i fællesarrangementer og interessefællesskaber, var chancerne for at skabe kontakter og opbygge varige venskaber, langt bedre end for gruppen der satsede på held.

For sidstnævnte blev deres indstilling en slags selvopfyldende profeti, som kom til udstyk, da de i undersøgelsen 5 år senere, raporterede at deres tilværelse var præget af ensomhed.

Sådan forbedrer du dine muligheder

Er man indstillet på at gøre en indsats, så behøver det ikke at være svært at få nye venner, for mange af de udfordringer man møder, kan faktisk takles med bevidst at bruge være lidt strategisk.

 1. Lad andre mærke din interesse

  Hvis andre ikke ved at du gerne vil have kontakt, så er det svært at få nye venner. Derfor er det vigtigt, at du viser åbenhed og interesse gennem din adfærd. Sætter du dig fx for dig selv i frokostpausen, så vil andre tolke det som at du ønsker at være i fred. Vælger du gang på gang ikke at møde op til fællesarrangementer, så holder folk op med at invitere dig. 

 2. Engager dig i fællesskaber

  Undersøg mulighederne for at være med i et fællesskab fx som frivillig i hjælpeorganisationer, frivilligt eller politisk arbejde, dyrke motion sammen med andre, eller fordyb dig i en hobby med andre med samme passion.

  Nu behøver man ikke have en masse fællesinteresser for at blive venner, men i fællesskaber, hvor man møder mennesker med samme interesser, er der fundament for et godt venskab.

 3. Et bekendtskab kan blive et venskab

  Overvej om der er nogen, du allerede kender overfladisk, som har potentiale til at blive en god ven.

 4. Tag det første skridt

  Du kan melde dig ind i stribevis af fællesskaber, men hvis du ikke udstråler imødekommenhed og snakker med folk, så får du stadig ikke venner. Husk, at enhver du taler med, kan vise sig at blive en god ven. 

  Åbn samtalen med små positive kommentarer, og se hvor det bærer hen: ”Har du også glædet dig til at være med i dag?” eller ”Er det ok, at jeg sætter mig her ved siden af dig?”. Du kan også give et kompliment: ”Nu har jeg stået og kigget på din kjole, og jeg vil bare sige, at den er så flot på dig!”, men undlad at gøre komplimentet for personligt, det kan gøre modtageren utilpas.

 5. Husk de gode manerer

  Gode manerer er vigtige, når du færdes blandt andre. Det giver et godt førstehånds indtryk og sender et signal om at du er et opmærksomt og ordentligt menneske. Det kan giver andre mod til at tage kontakt, og lyst til at lære dig bedre at kende.

 6. Øv dig i spejling af andres kropssprog

  At spejle kropssprog, kan have god indflydelse på en samtale og give indtryk af at være lyttende og interesseret. Prøv subtilt at efterligne udtrykket og bevægelserne hos den du taler med. Hvis de fx smiler eller læner sig frem, mens de taler til dig, så gør det samme.

 7. Udvis interesse og lyt!

  De fleste mennesker nyder at have andres opmærksom, og hvis de kan mærke, at den de taler med lytter med interesse, så fortæller de gerne om dem selv. Ved at lytte mere end du taler, vil du fremstå som venlig, interesseret og imødekommende. Hold øjenkontakt, nik, og følg op med spørgsmål eller kommentarer under samtalen.

 8. Hold samtalen i gang med smalltalk

  Hvis der synes at være interesse for at fortsætte samtalen, så prøv at holde den i gang ved at stille spørgsmål og fortælle lidt information om dig selv. Det behøver ikke være meget personligt, men blot vise, at du både kan lytte og bidrage med interessante bidrag til samtalen.

 

Kilde: Newall, Nancy & Chipperfield, Judith & Clifton, Rodney & Perry, Raymond & Swift, Audrey & Ruthig, Joelle. Causal beliefs, social participation, and loneliness among older adults: A longitudinal study. Journal of Social and Personal Relationships - J SOC PERSON RELAT. 26. 273-290. 10.1177/0265407509106718.

Humør, energi, sjæl og psyke
Administrer din energi

Hvis du, trods netop afholdt ferie og masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det, ifølge psykoterapeut Connie Kragelund, være, at du skal prøve at lægge mærke til hvordan du administrerer din energi. For måske findes der i dit liv særlige situationer og måske endda enkelte mennesker i din...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Arver man sit moralske kompas fra mor?

Når børn minder om deres forældre, så hører man ofte vendingen 'æblet falder ikke langt fra stammen'. Måske har barnet nogle af de samme interesser som forældrene, eller måske falder bemærkningen, fordi andre i omgangskredsen synes at barnet, i sin adfærd og sit væsen, ligner sine forældre. Men er...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Trick dig selv til at få styr på opgaverne

Hvis man er ramt af vintertræthed, så kan praktiske og huslige opgaver nemt gå hen og blive næsten uoverkommelige. Her får du et meget enkelt, men ret effektiv trick til, hvordan du motiveret dig selv til at komme i gang. Men vi har på en amerikansk blog læst om et meget enkelt, men ret effektiv...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Find ro og få fornyet energi på et øjeblik

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede i nuet? Her er en kort meditation, som øger din koncentration og din evne til at bevare fokus.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Selvmordstanker er tabu

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness?

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Spiritualitet
Meditation mod stress

Kan meditation hjælpe mod stress?

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Forhold ødelagt af mistro og jalousi

Fra brevkassen: For to år siden ødelagde hans jalousi deres forhold. De har savnet hinanden, og har nu været sammen igen, men han er stadig fuld af mistro.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Ballade hos naboen

Fra brevkassen: Hvornår skal man blande sig i naboens affærer? spørger en læser, som ofte må lægge øre til naboens råben og overgreb.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Øreringe Mette Scherning

Øreringe Mette Scherning

Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo

Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo

Laforma 3-personers havesofa i massiv teak

Laforma 3-personers havesofa i massiv teak

Mumitrolde par

Mumitrolde par

Nye Bøger
Shopping
Loppemarkeder 2023
^