Opskrift: Krydderurteeddike

De allerfleste krydderurter egner til fremstilling af urteeddiker; Mynte, basilikum, merian, estragon, timian, oregano og citronmelisse, egner sig vældig godt.

Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske krydderurteeddiker til salsaer, dip og marinade, i sur-søde retter, saucer, og som dressing råkosten og årstidens salater.

Fremstilling af krydderurteeddike

Til fremstilling af krydderurteeddike kan man bruge æbleeddike, men urternes smag fremhæves mere i cidereddike, rød- og hvidvinseddike.

De allerfleste krydderurter egner til fremstilling af urteeddiker; Mynte, basilikum, merian, estragon, timian, oregano og citronmelisse, egner sig vældig godt. Man kan bruge en enkelt krydderurt i eddiken, men man kan også opfinde sin helt egen eddikesmag ved at kombinere forskellige krydderurter i samme eddike.

Eddiken kan spices op med fx hvidløg, peberrod, chilipeber (evt. skåret i halve, hvis man ønsker en stærk eddike) eller fennikel, og kan også sødes med fx hindbær, kirsebær og stikkelsbær.

Du skal bruge

  • Flasker med patentlåg, prop eller skruelåg
  • Eddike
  • Friske krydderurter, og evt. bær, chilipeber mv.

Sådan gør du

  • Krydderurterne vaskes, og lægges til tørre
  • Når de er klar, stikkes krydderurterne, hele og med stilk, og hvad du ellers har lyst til i din krydderurteeddike, ned i flasken. Lad være med at overfylde flasken med urterne. De skal jo have plads til at bade i eddiken.
  • Hæld, med en tragt, eddiken i flasken.
  • Luk flasken grundigt, og stil eddiken et sted, hvor den får sol.
  • Solen og varmen øger udskillelsen af krydderurternes smag.
  • Efter en måneds tid er eddiken klar. Den er farvet af urterne, og dufter dejligt af eddike og de krydderurter, du har valgt.
  • Efterfølgende skal den færdige krydderurteeddike opbevares køligt og mørkt.
Sensommer
Lyngen blomstrer ekstraordinært i år 

Sidste års tørke kombineret med en våd og varm forsommer har resulteret i, at lyngen står ekstra flot i år, skriver Naturstyrelsen. Lige nu kan man få sig en spektakulær oplevelse, hvis man besøger en af de jyske heder, for nu nu blomstrer hedelyngen – og i år er blomstringen meget mere massiv end…

Læs mere
Sensommer
Hjemmelavet mysli 

Start dagen med en yoghurt og en hjemmelavet mysli med de gryn, nødder og kerner, du holder allermest af. Tilføj frisk eller tørret frugt samt evt. honning, og du har et velsmagende måltid, der giver god energi til krop og hjerne, maven noget at arbejde med.

Læs mere
Sensommer
Tag på svampejagt 

Skovbunden bugner af svampe. Den lune sensommer har skabt optimale betingelser for svampe, så det er lige nu man skal tage på svampejagt, hvis man vil have kantareller og karl johan i gryden.

Læs mere
Sensommer
Sådan bekæmpes havens skadedyr uden kemi 

Du behøver ikke bruge sprøjtegifte til at bekæmpe de skadedyr, der ødelægger de blomster og grøntsager, der vokser i din have. Lær i stedet af danske gartnere, hvordan du kan komme skadedyrene til livs med nyttedyr.

Læs mere
Sensommer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Sensommer
Pitasandwich med kirsebær 

Fra Arla´s køkken bringer vi med tilladelse opskriften på en en frisk og delikat sensommersandwich med friske kirsebær.

Læs mere
Sensommer
Frugt & bær på glas & flaske 

Sensommeren er en dejlig tid, og på intet tidspunkt ses himlen så høj og blå, som i september. I skoven kan du nu være heldig at finde brombær, hyldebær, røn, hassel og hyben. I haver og plantager er blommer, pærer, blåbær og æbler modne og plukkeklar. Få mest ud af sensommerens lækkerier, og saml…

Læs mere
Sensommer
Æbler giver maden et syrligt strejf 

Æbler er perfekte til at give salater og desserter et strejf af syrlighed, der overrasker smagsløgene. Men et æble er ikke bare et æble. De forskellige sorter byder på en bred palette af smagsoplevelser, der strækker sig fra sød og blød til syrlig og knasende. Det gør æblet til meget mere end en…

Læs mere
Sensommer
Bevar sommergløden med fugt og pleje 

Sommeren har for alvor sluppet sit tag, men ville det ikke være skønt, at bevare sommergløden lidt endnu?

Læs mere
Sensommer
Havens høst 

En stille sensommeraften i haven, bare i selskab med solbærbuskene og edderkopperne. En søndag, hvor man tager sig sammen til at høste æblerne og pærerne, inden de ender på græsplænen til glæde for orm og hvepse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^