De allerfleste krydderurter egner til fremstilling af urteeddiker; Mynte, basilikum, merian, estragon, timian, oregano og citronmelisse, egner sig vældig godt.

Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske krydderurteeddiker til salsaer, dip og marinade, i sur-søde retter, saucer, og som dressing råkosten og årstidens salater.

Fremstilling af krydderurteeddike

Til fremstilling af krydderurteeddike kan man bruge æbleeddike, men urternes smag fremhæves mere i cidereddike, rød- og hvidvinseddike.

De allerfleste krydderurter egner til fremstilling af urteeddiker; Mynte, basilikum, merian, estragon, timian, oregano og citronmelisse, egner sig vældig godt. Man kan bruge en enkelt krydderurt i eddiken, men man kan også opfinde sin helt egen eddikesmag ved at kombinere forskellige krydderurter i samme eddike.

Eddiken kan spices op med fx hvidløg, peberrod, chilipeber (evt. skåret i halve, hvis man ønsker en stærk eddike) eller fennikel, og kan også sødes med fx hindbær, kirsebær og stikkelsbær.

Du skal bruge

  • Flasker med patentlåg, prop eller skruelåg
  • Eddike
  • Friske krydderurter, og evt. bær, chilipeber mv.

Sådan gør du

  • Krydderurterne vaskes, og lægges til tørre
  • Når de er klar, stikkes krydderurterne, hele og med stilk, og hvad du ellers har lyst til i din krydderurteeddike, ned i flasken. Lad være med at overfylde flasken med urterne. De skal jo have plads til at bade i eddiken.
  • Hæld, med en tragt, eddiken i flasken.
  • Luk flasken grundigt, og stil eddiken et sted, hvor den får sol.
  • Solen og varmen øger udskillelsen af krydderurternes smag.
  • Efter en måneds tid er eddiken klar. Den er farvet af urterne, og dufter dejligt af eddike og de krydderurter, du har valgt.
  • Efterfølgende skal den færdige krydderurteeddike opbevares køligt og mørkt.
Selvpluk Jylland, Fyn og Sjælland
Årstidens råvarer
Selvpluk: Find vej til gode æbleplantager 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner
Opskrifter & råvarer
Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Tørring af frø. Trin-for-trin
Sensommer
Sensommer: Sådan høster du dine blomsterfrø 

Midt i den ellers så smukke sensommer ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og…

Læs mere
Hjemmelavet brombærmarmelade er let at lave og smager fantastisk.
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat! Sensommerens brombær er en sand delikatesse 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat.

Af brombær kan man…

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^