Fremstilling af krydderurteeddike
Til fremstilling af krydderurteeddike kan man bruge æbleeddike, men urternes smag fremhæves mere i cidereddike, rød- og hvidvinseddike.
De allerfleste krydderurter egner til fremstilling af urteeddiker; Mynte, basilikum, merian, estragon, timian, oregano og citronmelisse, egner sig vældig godt. Man kan bruge en enkelt krydderurt i eddiken, men man kan også opfinde sin helt egen eddikesmag ved at kombinere forskellige krydderurter i samme eddike.
Eddiken kan spices op med fx hvidløg, peberrod, chilipeber (evt. skåret i halve, hvis man ønsker en stærk eddike) eller fennikel, og kan også sødes med fx hindbær, kirsebær og stikkelsbær.
Du skal bruge
- Flasker med patentlåg, prop eller skruelåg
- Eddike
- Friske krydderurter, og evt. bær, chilipeber mv.
Sådan gør du
- Krydderurterne vaskes, og lægges til tørre
- Når de er klar, stikkes krydderurterne, hele og med stilk, og hvad du ellers har lyst til i din krydderurteeddike, ned i flasken. Lad være med at overfylde flasken med urterne. De skal jo have plads til at bade i eddiken.
- Hæld, med en tragt, eddiken i flasken.
- Luk flasken grundigt, og stil eddiken et sted, hvor den får sol.
- Solen og varmen øger udskillelsen af krydderurternes smag.
- Efter en måneds tid er eddiken klar. Den er farvet af urterne, og dufter dejligt af eddike og de krydderurter, du har valgt.
- Efterfølgende skal den færdige krydderurteeddike opbevares køligt og mørkt.