Besøg de danske småøer

Besøg de danske småøer

Besøg de danske småøer  

De danske småøer er de talrige uspolerede øer, der med gavmild hånd er strøet overalt i de danske farvande...

Nogle småøer er omringet af salt havvand og skummende bølger, andre putter sig i fjordenes milde klima...Foto: VisitDenmark, Bent Næsby og Henrik Stenberg.

Der er masser af dejlige sommeroplevelser i vente på de danske småøer. De fleste af dem er ikke større, end man med lethed kan lade bilen stå i den nærmeste havneby og i stedet opleve dem fra cykelsadlen. Det er da også, hvad mange foretrækker: At parkere ved de små hyggelige færgelejer og i stedet komme trækkende med cyklen og borde de charmerende færger med let oppakning.

Det er svært at finde en sejltur, der tager mere end to timer, ofte er sejladsen overstået på et kvarter, så her kan man ikke tale om, at ‘getting there is half the fun’ – som i resten af Danmark er rejsen så nem og hurtig, at man kan sortere den, indrømmet, kedelige transporttid fra og gå lige ombord i oplevelserne.

De Milde Fjorde
Tag nu naturen omkring Limfjorden, som mange med god grund forelsker sig i. Denne største danske fjord gennemskærer den jyske halvø som et blafrende blåt silketørklæde. Fjordens største ø Mors er forbundet med fastlandet med broerne over Sallingsund og Vilsund – udsigterne herfra må være blandt de smukkeste i Danmark.

Vil man besøge andre af Limfjordens øer, foregår det med et par minutters sejlads i en af de gamle miniput-færger. Det gælder Venø, hvis steaks fra øens fritgående kreaturer er en delikatesse, mange rejser langt for. Og det gælder Fur, der fra et geologisk synspunkt er en enestående lokalitet i Danmark. Furs prægtige molerklinter har mursejlere flyvende ud og ind af små huller øverst i skrænterne, og under disse særprægede reder, i de mere end 50 millioner år gamle jordlag, er der gode chancer for at finde sjældne fossiler af forhistoriske insekter og fisk – er man mere optaget af nutiden, findes der såvel blåmuslinger som små faste østers i det lave vand neden for skrænterne.

Bølger til børn og voksne
Lavt vand er også børnevenligt vand. Bevæger man sig fra Limfjorden og ned mod grænsen til Tyskland, finder man ud for den jyske vestkyst og syd for verdens største havvindmøllepark, Horns Rev, de tre øer Fanø, Rømø og Mandø. Det vilde Vesterhav, hvor den øvede svømmer kan more sig med at ride med på og dykke ind i de gyngende bølger, møder her det lavvandede Vadehav, hvor lune pytter udgør naturens egne swimming pools til stor glæde for de mindste. Vadehavet strækker sig som et 350 kilometer langt bælte ned gennem tyske og hollandske farvande og er en vigtig yngleplads og levested for sjældne trækfugle.

Mandø er den mindste af de tre øer, en lille pudsig banke, hvor man er nødt til at skaffe sig et traktorlift med en af de lokale bønder, indløse billet til den interimistiske traktorbus – eller ganske simpelt smide sko og sokker og gå! – hvis man vil slutte sig til øens fredfyldte beboere, der hovedsageligt består af kvæg. De noget større øer Fanø og Rømø er bedre gearet til at byde gæster velkommen. De hvide sandstrande er så brede, at man i 1920erne afholdt motorløb på dem – i dag er de yndede tilflugtssteder for entusiastiske drageflyvere og kite surfere fra hele Europa. Naturen er helt speciel – og det ikke kun, når der en sjælden gang strander mægtige hvaler på kysten og tilføjer ferien en dramatisk oplevelse af stor poetisk skønhed.

En oase med sæler og jomfruhummere
Det ville være uretfærdig at skrive om de jyske farvande uden ikke også at sætte kurs mod to perler ud for Jyllands østkyst. Her mod nord ligger Læsø og Anholt. Anholts havnemiljø og dragende, ørkenlignende klit- og strandområde er de senere år blevet et af de trendy københavneres foretrukne sommerhangouts. Mange lystsejlere lægger til her og nyder aftensolen fra bådens vuggende dæk, mens rigelige mængder af friskfangede jomfruhummere skylles ned med kølig Chardonnay.

Den noget større Læsø er helt sin egen – og det er netop charmen. Gastronomien er et kapitel for sig – foruden friske fisk og skaldyr, der landes dagligt, bør man ikke snyde sig selv for øens honning, pølser, skinker og kantareller fra de store skovarealer. Læsø er kun 25 kilometer på den længste led, men selv i højsæsonen er det muligt at have en hel strand for sig selv på den vilde nordkyst – hvis man altså ikke tæller de nuttede sæler med. Her er virkelig tale om en sand oase. På Læsøs sydkyst kan man udforske naturreservatet Rønnerne fra hesteryg og opleve vilde orkideer og sjældne vadefugle på den fugtige strandeng.

Øer med kunst og historie
Som det eneste sted i landet har Bornholm klipper. Beliggende midt i Østersøen er øen da også tættere på Sverige og Polen end Danmark, og selv Rusland er ikke langt væk. Bornholm handler om uhøjtidelig hygge: den lokale specialitet røgede sild, kridhvide badestrande og bevisligt flere solskinstimer end resten af Danmark – Bornholm kaldes Solskinsøen, og gennem tiden har øens helt særlige lys trukket mange billedkunstnere til. I dag er det stolte traditioner inden for kunsthåndværk, der er dominerende, særligt keramik og glaskunst, som man kan opleve i åbne værksteder.

Ærø og Langeland lokker også kunsthåndværkere og billedkunstnere til. Her i øhavet syd for Fyn hersker fred og ro, og samtidig er her, som få andre steder, stærke vidnesbyrd fra tidligere tider. Rudkøbing på Langeland og ikke mindst Ærøskøbing på Ærø hører til blandt Danmarks bedst bevarede købstæder med små hyggelige huse helt tilbage fra 1645. Der er nu ikke tale om støvede museer af den grunde, nej, de fleste af husene er stadigt beboede, og flere af dem er åbne for offentligheden, idet de fungerer som charmerende butikker, cafeer eller restauranter.
Fossiler på Fur. Hvaler på Fanø. Jomfruhummere på Læsø. Kunstnerkolonier på Bornholm. Historiske købstæder på Langeland og Ærø. Mangfoldigheden i Danmarks natur og kultur er imponerende – tænk på, at det hele foregår inden for landets bare 44.000 kvadratkilometer.

Mange vil betegne hele Danmark som en hyggelig, uhøjtidelig oase befolket af et imødekommende folkefærd – men særlig tydeligt kommer disse karaktertræk nok til udtryk på de danske øer.

Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^