Glaspynt fra Bungalow
Riviera Maison hos Rosen-Lund.dk
500 e-bøger for børn
Ciso - Ny kollektion
Kategori: Rejser
Cuba

Cuba byder ikke kun på sol og strand, men på masser af kultur, salsa, særpræg og charme ...

Efter mange år i isolation fra omverdenen, som en af de sidste russiske bastioner, er Cuba i dag ferieparadis for solhungrende turister fra hele verden.
De besøgende kommer dog ikke bare for solen, men for en række andre forhold som alle gør den smukke caribiske ø til noget ganske særligt. For eksempel kommer de for at opleve den rytmiske musik og de rituelle danse, som de afrikanske slaver bragte med sig, de forkromede 50’er biler, som amerikanerne tog med til øen, den mørke rom, cigarerne, arkitekturen eller de mange karneval på Cuba med hede rytmer og dans til langt ud på natten.

Havanna
Hovedstaden Havanna er den største by i Caribien og midtpunktet for alt, hvad der er cubansk. På trods af dens historie har Havanna ikke lidt meget under krigene og revolutionerne, og den fremstår i dag mere eller mindre, som da den blev bygget for mere end 100 år siden. Der er en atmosfære af falmet ære over byen med de gamle amerikaner-biler i gaderne og de afskallede spanske bygninger fra kolonitiden.

Byen har et kulørt natteliv med biografer, historiske teatre, kabareter, natklubber og musikoptrædener, der vil få selv den mest hærdede til at blive udmattet. Der er mindre trafik og færre kommercielle foretagender, som ellers kvæler den ordinære latinamerikanske by.

La Habana Vieja
Sådan kaldes den gamle by. Husene er bibeholdt i gammel stil og holdt i afskallede hvide, støvet gule, bleggrønne og lyseblå farver. Adskillige er dekoreret med udskæringer, balkoner og prægtige facader. Her slentrer byens borgere rundt i behageligt, roligt tempo – der er ingen stress og jag. Solen skinner fra en skyfri himmel, en klassisk udgave af sangen 'Guantanamera' blander sig med gadens lyde, og man savner ikke det vinterkolde Danmark i et splitsekund. Brune børn med store øjne, runde kvinder i fejende gevandter i lyse farver og målrettede mænd, der netop har parkeret deres kæmpestore biler på parkeringspladsen, inden de mødes med deres kammerater.

Når man sådan vandrer rundt, virker byen fuldstændig ubekymret. Her er altid plads til smil og en venlig bemærkning. At den enkelte borger ikke har ret mange penge, er tilsyneladende ikke noget, man tænker på i hverdagen. Musikerne er måske de mest tilfredse – de tjener nemlig det samme som en læge og kan – hvis de har et vigtigt engagement – muligvis få lov til at holde en koncert i USA. Samtidig føler man sig tryg, når man traver rundt i byen om dagen, her er en god stemning, og man behøver ikke være bange for tasketyve eller tilsvarende – trods indbyggernes beskedne indkomst.

Et strejf af Hemingway
I slutningen af 1930’erne slog forfatteren, Ernest Hemingway, sig ned netop her i den gamle bydel på Hotel Ambos Mundos, der ligger centralt på Calle Obispo. Endnu står det gamle hakkebræt af en antik skrivemaskine tilbage og vidner om store ord og tanker i værelse 511, da han skrev "Den gamle mand og havet", som gav ham en nobelpris i litteratur.
Værelset står tilsyneladende ganske urørt, og man kan få et kik formedelst to amerikanske dollars, eller en rund 20’er.

Som det nok vil være de fleste bekendt nød Hemingway ikke bare tit – men faktisk meget ofte – en drink eller mange nede på den lokale bar – eller faktisk havde han to stambarer. Yndlingsdrikken er også kommet til det københavnske natteliv og skulle efter sigende være blevet ganske populær herhjemme.

Der er naturligvis tale om en 'mojito', en drink, der består af ægte cubansk rom – gerne 'El Ron de Cuba:' Havanna Club – danskvand, lime og en gavmild portion mynteblade. Skal det være på Hemingway’sk, skal den indtages på La Bodegita del Medio nær katedralen. Skal man i stedet have en daiquiri skal det så til gengæld helst være på El Floridita, blot et stenkast fra Hotel Ambos Mundos. De sorthårede bartendere i de hvide skjorter skænker gavmildt op – og de sparer ikke på rommen. Så når man kommer fra varmen udenfor, kan sådan en 'moskito', som mojitoen kærligt kaldes, godt slå hårdt … Man bør dog huske, når man åbner en flaske rom altid at hælde lidt på gulvet – til ånderne.

Coconuts og Al Capone
Noget af det første man lægger mærke til i Havannas gadebillede er nogle pudsige små, runde og gule køretøjer. De ligner nærmest små æggeskaller, men hedder 'coconuts'. Det er ikke rigtige biler, men en slags trehjulede bobler med chauffør – og altså taxaerne.

En sjov idé er at tage en tur i sådan en kokosnød for fuld fart ned ad Malecón’en, der er byens havnepromenade. Her er en rigtig dejlig udsigt over det dybblå hav, der ligger indbydende ved siden af de faldefærdige huse langs promenaden. Selvom husene har set bedre dage, bor folk ufortrødent i dem – hvad der i øvrigt er ret typisk for Cuba, da beboerne ofte ikke har andre muligheder.
Lige ved begyndelsen af Malecón’en ligger en meget høj hotelbygning: Hotel Nacional. Det er Havannas første hotel, der særligt havde sin storhedstid i gangstertiden. Her har såvel Al Capone, som mange andre af de store mafiabosser hængt ud og lavet skumle aftaler i baren. I dag hænger deres portrætter som minde om de legendariske skurke.

Det er billigt at køre rundt i de lokale coconuts-taxaer, men en særlig stemning er der nu over de vilde dollargrin. Og når nu man er der, bør man unde sig selv en tur i en cruiser. Der er frit valg på alle hylder, hvad farve og stand bilen skal være i. Men langt de fleste er farvestrålende og skinnende. Så kunne man jo passende cruise forbi Heladeria Coppelia på La Rampa, der har byens bedste is.

Varadero
Blot tre timer i bil fra Havanna, nær lufthavnen, findes den skønneste strand. Her er caribiske strande med svajende palmer, så langt øjet rækker. Så trænger du til at indsnuse en lun havbrise, er det en behagelig afveksling fra bylivet.

En god cigar
Duften af rullede cigarer er overvældende. Vi står i en kæmpe fabrikshal, nær den gamle by, hvor der bliver produceret kassevis af de mest kendte mærker inden for rygekunsten. Til hver enkel cigar bliver der benyttet fem basisblade; der hver især sikrer form, smag, styrke og bevarer elasticiteten og fugtigheden. Her laves alle mærker, men specialiteten er San Cristobal de la Havanna, der også er den nyeste.

Der arbejder 800 ansatte i denne fabrik – de fleste i samme rum! Alle sidder flittigt optaget ved små, grønne og afskallede pulte, hvor deres stærke, trænede hænder kyndigt folder, tilskærer, presser og former cigarer ud af bladene fra tobaksplanten. Nogle har en Cohiba i munden, for man må ryge så meget man vil, og de får alle lov at tage to cigarer med hjem hver dag – der består af otte timers koncentreret arbejde. Alle bordene vender samme vej, og for enden af rummet står et kateder lidt hævet over de andre. Herved sidder en opsynsmand/oplæser, der læser litteratur op til arbejdet. I dag er det en kvinde – som de andre 80 % af arbejderne.

Nede i bunden af hver cigarkasse står der 'Hecho a manos', der betyder håndlavet og sikrer, at man får den ægte håndrullede cubanske cigar. For tiden koster en god kasse Cohiba Espléndidos 385 dollars for 25 stk. Til sammenligning tjener en arbejder ti dollars om måneden, hvad er en ganske normal løn. Så får de selvfølgelig også nogle cigarer i bonus, som de kan sælge.

Der foretages stikprøvekontrol hver dag, skulle nogen blive fristet til at nappe nogle ekstra stykker med hjem. Derudover har alle et kontrol ark, hvorpå man skriver op, hvor mange cigarer, man har produceret. På en typisk dag kan en øvet cigarmager nå at lave 110 cigarer på otte timer.

Der er vel også kun på Cuba, at man kan indlogere sig på et ægte cigarhotel: Her kan man bo i Cohiba- eller Romeo og Juliet-værelset i Conde de Villanueva, Hostal del Habano.

Che Guevara forever
På det hyggelige torv, Plaza de Armas, findes der gadehandlere, portrættegnere og andre, der bare vil tjene en skilling. Men mere interessant er alle bogstandene med antikke bøger: Her kan man særligt læse om den feterede folkehelt, Ernesto 'Che' Guevara, hvis eksistens man konstant bliver mindet om, når man vandrer rundt i Havanna. Særligt på Revolutionspladsen, hvor et stort billede af ham skuer ud mod publikum.

Som bekendt er han blevet en sand helteskikkelse, der den dag i dag hyldes som en marxistisk helt og et perfekt billede på Cubas socialistiske mand. Han blev henrettet, da han i 1967 forsøgte at overføre sine marxistiske tanker til lokale bønder i Bolivia – det brød den bolivianske hær sig ikke om. Dyrkelsen af Che Guevara var på sit højeste i 1960’erne, men endnu i dag er hans tilstedeværelse meget massiv. Og han er i dag den mest hyldede moderne, revolutionære figur i Latinamerika.

Duft af Cuba
Lad den besnærende duft vise dig vej gennem Havanna til de bedste parfumerier. Siden 1564, hvor Havanna blev en central havn for det spanske koloniherredømme, har byen produceret parfumer. I den gamle del af byen trives parfumerierne stadig, på Obispo og gågaderne omkring Plaza Vieja findes et par af de helt gamle butikker. Bag disken står aldrende dufteksperter og blander farvede væsker og planteblade med årtiers øvelse. Vælg en duft og find en flakon, der passer til, så dufter du som en ægte cubansk chica.

Dans salsa
Før du kan bevæge dig ud på et dansegulv i Cuba, må du have lært de mest elementære trin, hvis ikke du vil blive til grin. Så start på en af byens mange dansesteder, og spørg om privat undervisning. På Casa de la Cultura de La Habana Vieja kan man få arrangeret et par undervisningstimer for bagefter at få en opvisning og fortvivles over, hvor fantastisk de indfødte kan danse.
Den smukkeste salsamusik har det med at indfinde sig på de mest fattige gadehjørner i byen...

Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International, der administrerer den...

Læs mere
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet

De fleste drømmer om en sommerferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Vinter
Dansk Skiforbund: God skiferiekvalitet til lavpris

Transporttiden er mere end overskuelig. Piste- og liftsystemer passer til både øvede og nybegyndere. Naturen er enestående rå og smuk. Mange ting taler for Sverige som skiferieland, alligevel er det i høj grad muligheden for at komme billigt afsted, som gør Sverige særlig attraktiv.

Læs mere
Rejser
Pas på biller i bagagen

Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem fra ferien, men det kan både være skadeligt for naturen og forbudt at bringe planterne til Danmark. For selvom det i mange tilfælde kan være fuldt lovligt, og selvom planten ser sund og rask ud, kan det få store konsekvenser både for dansk...

Læs mere
Rejser
De bedste rejsemål for foodies

For rigtig mange rejsende er den lokale mad en stor og vigtig del af rejseoplevelsen. Ikke mindst den yngre generation synes at sætte lighedstegn mellem gode rejseoplevelser og mad. Ifølge en ny undersøgelse vælger næsten to tredjedele af de unge 'foodies' deres feriedestination ud fra hvilke...

Læs mere
Rejser
Hver anden dansker tjekker ikke sin rejseforsikring inden sommerferien

Sommerferiesæsonen står for døren, og snart sætter hundredetusindvis af danskere kursen mod varmere himmelstrøg. Men kun 50 procent af danskerne husker at tjekke, om de har en rejseforsikring, selv om hver tredje dansker har oplevet uheld på en udlandsrejse. Det viser en ny undersøgelse, som...

Læs mere
Rejser
Nordisk lykke

Ifølge World Happiness Report er de nordiske lande blandt de lykkeligste i verden – de ligger faktisk på Top 10-listen. Finland snupper førstepladsen i år, og Norge er gået én plads ned til andenpladsen, Danmark ligger på tredjepladsen, Island på fjerdepladsen, og Sverige var det mindst lykkelige...

Læs mere
Rejser
Oplev midnatssolen

Den nordiske sommerferiesæson begynder til sankthans, som i år falder på den tredje lørdag i juni, hvor folk i hele Norden samles for at fejre solhverv. Mange nordiske traditioner er forbundet med Johannes Døberens fødselsdag og med mere verdslige markeringer som sankthansbål og majstang på linje...

Læs mere
Vinter
Hvad er en vinterferie uden sne?

Måske er du ikke den store ski-entusiast eller måske rækker budgettet ikke lige til de franske alper, men derfor kan du sagtens nyde sneoplevelser i vinterferien!

Læs mere
Rejser
En knæskade kan koste kassen på skiferien

En skiulykke med et skadet knæ eller en brækket ryg kan koste dig dyrt, advarer Forsikringsoplysningen, som opfordrer rejsende til at have styr på rejseforsikringen forud for skiferien i EU.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Ciso - Ny kollektion

Ciso - Ny kollektion

Æskesæt med skillerum fra Bungalow

Æskesæt med skillerum fra Bungalow

Hvilke børnebøger er populære lige nu?

Hvilke børnebøger er populære lige nu?

Jensen Woman

Jensen Woman

Nye Bøger
Det Skriver Andre Medier...
24.11.2019

Mødrehjælpen: Børn i fattige familier har ringere sundhed og står ofte uden for fællesskaber

Mødrehjaelpen.dk

Kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen rammer børns sundhed og deres deltagelse i fællesskaber. Det viser en ny undersøgelse fra Mødrehjælpen. Læs mere


22.11.2019

Færdiguddannede kvinder undervurderer deres eget værd

Ingeniørforeningen - Ida.dk

Kvinder på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser undervurderer generelt deres eget værd, og har alt for beskedne lønforventninger. Læs mere


19.11.2019

Arbejdsløse seniorer søgere oftere job end yngre – men har sværere ved at få et

Fagbevægelsens Hovedorganisation

Et survey foretaget af Epinion for FH viser, at arbejdsløse seniorer søger flere job end yngre arbejdsløse. Seniorerne har på trods af den højere aktivitet dog stadig svært ved at finde sig et nyt job igen.

Læs mere


19.11.2019

Undersøgelse: Flere kvindelige ledere – bare ikke på topposterne

Mfvm.dk

Antallet af kvindelige ledere er stigende både i den offentlige og den private sektor. Men på trods af det, når kvinderne ikke i samme grad som mændene det øverste ledelsesniveau. Læs mere


18.11.2019

Undersøgelse: Lønnen er lavere i kvindefag

Fagbladet3f.dk

Kvindefag er lavtlønsfag, viser en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskning- og Analysecenter for Velfærd, Vive, har lavet. Hvis andelen af kvinder i et fag er 40 procent, er lønnen cirka fire procent lavere end i andre fag, hvor kvinderne udgør 30 procent. Læs mere


17.11.2019

Danskerne stoler for meget på deres lønseddel

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Ni ud af ti danskere har tillid til, at de får den rigtige løn udbetalt - selv om hver anden har oplevet at finde fejl på lønsedlen. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion. Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer danskerne til at kaste et grundigt blik på lønsedlen.

Læs mere


Arkiv

^