Når vold er hverdag

Kategori: Parforhold

Vold kan have mange former, der handler om mere end spark og slag. Derfor vurderer LOKK, at antallet af kvinder, der udsættes for vold og undertrykkelse i parforholdet er langt højere end dansk statistik, der alene registrerer fysisk vold. Og det er netop kombinationen af flere former for vold og undertrykkelse, der medvirker til at fastholde den voldsramte i det voldelige forhold.

Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk Kvindesamfund, der i forbindelse med FN´s ’International Dag for Afskaffelse af Vold mod Kvinder’ sætter fokus på problematikken og undertrykkelsen af kvinder.

Vold er ikke kun fysisk

Da undersøgelser af hvor mange voksne kvinder, der er udsat for vold, kun inkluderer kvinder udsat for fysisk vold, er antallet af kvinder, der udsættes for vold og undertrykkelse i parforholdet, langt højere, vurderer LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre. For vold mod kvinder er ikke kun fysisk, men kan ifølge LOKK have mange former, der handler om mere end spark og slag. Der skelnes mellem fem former: fysisk, psykisk, seksuel, materiel og økonomisk vold, og ifølge landets krisecentre udsættes mange voldsramte kvinder, ofte for flere former for vold samtidig.

’Hvorfor går hun ikke bare?’

Ifølge en ny undersøgelse om voldsudsatte kvinder og børn på krisecenter viser, har knap halvdelen af kvinderne været udsat for vold i over 5 år og 72 procent i over 3 år.

For udenforstående kan det synes absurd, at så mange kvinder forbliver i voldelige forhold år efter år, men ifølge LOKK, er en del af forklaringen ofte, at volden i gradvist bliver en del af forholdet og parrets hverdagsliv. Volden begynder langsomt, men eskalerer over tid i både hyppighed og karakter.

I denne proces er der mange mekanismer, som hver for sig og sammen, gør volden til en aktiv og dynamisk proces med dybtgående konsekvenser for både voldsudøveren og den voldsudsatte kvinde. I en hverdag, hvor forholdet er præget af voldsudøverens vekslende adfærd mellem ømhed, vold og isolation, kan kvinder over tid, ifølge den svenske sociolog Eva Lundgren, ofte udvikle overlevelsesstrategier som fortrængning og bagatellisering af volden, forskydning af opfattelsen af partnerens adfærd og selvisolation.

Disse mekanismer er med til at normalisere volden i parforholdet, mens den langsomt ødelægger den voldsramtes selvværd og fastholder hende i det voldelige forhold.

Parforhold
Hun vil mødes med sin gamle kæreste 

Fra brevkassen: Hun spørger parterapeuten, hvorvidt hun bør fortælle sin mand, at hun vil mødes med sin ekskæreste.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Parforhold
Ny hjælp til voldsramte unge 

'Bryd Tavsheden' åbner i dag Danmarks første Snapchat-rådgivning for børn og unge, der er udsat for vold i familien eller fra kæresten. Hver dag vil de frivillige rådgivere sidde parate på Snapchat for at hjælpe unge, som er udsat vold, eller hvis man har venner, som har brug for professionel hjælp.

Læs mere
Psykolog
At erkende skilsmisse 

Fra brevkassen: De har levet et ægteskab uden respekt og kærlige følelser, alligevel frustreres hun over, at han nu har fundet en anden, at dele fremtiden med ...

Læs mere
Parforhold
#STÅRSTADIG 

Hvert år udsættes 33.000 kvinder for partnervold i hjemmet i Danmark, skriver Danners Krisecenter. Nu efterlyser Danner din støtte til at hjælpe voldsramte kvinder til et liv uden vold.

Læs mere
Psykolog
Svigermor vil ikke sin svigerdatter 

En læser skriver om sin frustration over, at hendes svigermor gennem 15 år, stadig ikke vil acceptere hende. "Hvad skal man stille op?" spørger hun.

Læs mere
Parforhold
Fordeling af børn i skilsmisser 

Hun har læst så manges forskellige meninger om og holdninger til, hvordan man bedst ”deler” børn, at hun er blevet i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste løsning. Læs brevkassen ...

Læs mere
Parforhold
Flere gode diskussioner 

Slut med diskussioner, som udvikler sig til skænderier. Ved hjælp af nogle enkle regler, kan diskussioner blive fornuftige meningsudvekslinger, hvor man kan få luft for sine synspunkter og blive hørt – uden at såre og krænke hinanden.

Læs mere
Parforhold
Skam over seksualitet  

Fra brevkassen: Hun har længe vidst at hun er homoseksuel, men har aldrig udlevet sin seksualitet.

Læs mere
Psykolog
Utilfredsstillende parforhold 

Fra brevkassen: Hun er frustreret over, at der mangler intimitet og nærhed i deres parforhold. Men når han kigger på hende og sender hende et sjældent smil, så smelter hun indvendigt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^