Utroskab kan nogle gange være et råb om hjælp

Kategori: Parforhold

Utroskab kan nogle gange være et råb om hjælp

Utroskab kan nogle gange være et råb om hjælp 

"Forleden dag kom chokket – min kæreste havde været i seng med en anden. Jeg opdagede det ved et tilfælde og det kom helt bag på mig..." Læs psykolog Isabella Sofia Pedersen´s råd..

Kære Isabella

Jeg skriver til dig da mit liv på 2 minutter er vendt fuldstændig.
Jeg har I 6 år levet med en dejlig mand som jeg altid har stolet 100%. Vi har sammen en søn på 2 år og er netop flyttet i hus. Alt tegnede til at blive en lykkelig fremtid for både os og vores søn.
De sidste to år har min lyst til seksuelt samvær ligget på et meget lille sted. Jeg har vidst det var et problem og har haft dårlig samvittighed over det. Pligter, stress og manglende opmærksomhed, syntes jeg selv, gjorde at jeg bare ikke havde lyst.
Forleden dag kom chokket – min kæreste havde været i seng med en anden. Jeg opdagede det ved et tilfælde og det kom helt bag på mig. Han forklarede at det var sket en gang, at det var en pige han ikke kendte og ikke var interesseret I, men at hans mangel på sex havde medført dette sidespring. Jeg har tjekket historien og den er sand.....men hvad gør jeg ved dette her?
Tanken om ham med en ukendt pige (ydermere uden at bruge prævention) gir´ mig kvalme.
Han føler jeg har været I tvivl om min kærlighed til ham de sidste to år, men det har jeg egentlig også. Vi har nu talt mange ting igennem, hvilket jeg ikke er god til normalt, og jeg er blevet overbevist om at hans kærlighed til mig er ægte og det har givet mig en ro, som jeg ikke har haft i lang tid - men jeg tager så meget afstand til utroskab.
Jeg er frustreret og prøver at få en hverdag til at fungere så normalt som muligt på grund af vores søn. Jeg føler, at jeg elsker min kæreste og ved godt at noget skulle vække mig, men ligefrem utroskab har jeg svært ved at takle.
Vil dette ske igen om 2 år? Er jeg ikke god nok siden en person der normalt selv tager afstand til utroskab, gør sådan noget?
Det er et helvede at komme igennem hverdagen, og jeg har bare brug for hjælp.

Hvad er din vurdering ud fra dette brev?

Bedste hilsner, Dorthe
______________________________________________


Kære Dorthe,

Utroskab dukker som regel op, når man mindst venter det. Når bomben er sprunget, er man selv herre over, hvor meget eller hvor lidt et sidespring skal påvirke forholdet. Har man slået fast med syvtommersøm, at utroskab ikke kan tilgives, bliver det virkeligt sejt at komme igennem. Men inden tilgivelsen er det vigtigt at finde ind til kernen i problemerne.

Det er ofte mangel på dialog og kommunikation, der driver en partner ud i utroskab. Det er bestemt ikke for sent at bruge en åben dialog i reparationsfasen, når skaden er sket. Aftal for eksempel, at I snakker sammen hvert halve år, om hvad I vil med hinanden. Vi forandrer os jo hele tiden, og det er derfor vigtigt at huske på, at et parforhold simpelthen ikke vil fungere, hvis man ikke genforhandler regelmæssigt. Så man skal ofte opdatere aftalerne i forholdet. Mange forhold går i stykker, fordi vi har en forestilling om, hvordan vi skal tolke hinanden. Faste fortolkninger er et meget effektivt våben til at dræbe et forhold, fordi vi sætter hinanden i bås. Vi glemmer ganske enkelt, at det er den åbne dialog, hvor man får snakket om tingene, der mangler. Vi tror, vi ved, hvad den anden kan lide, eller hvad den anden tænker.

Til din mand vil jeg sige: Hvis du udtrykker, hvad du har lyst til over for din kæreste, har du ikke brug for at gå i byen. Og husk, at det er dit eget ansvar over for partneren at få dækket dine behov. Derfor skal du sige: Her er noget, jeg ikke får. Hvis du har tillid til din partner, vil hun også kunne rumme det.

Til Dorthe vil jeg sige: Der er slet ingen tvivl om, at utroskaben går ud over din selvværdsfølelse og tro på fremtiden. Når du ikke har haft lyst, kan det nemt tolkes som om, at det er din egen skyld, at din mand er utro. Det kan i hvert fald nemt blive vendt sådan. Det er klart din mands eget ansvar at få meldt ud, hvad han har brug for og lyst til, inden han ender i seng med en anden kvinde. Og det er bestemt også dit ansvar at få meldt klart ud, når du har vidst, at det har været et problem, at stress, pligter og manglende opmærksomhed har fået din sexlyst til din mand til at forsvinde. Det styrker selvværdsfølelsen at kende til egne behov, grænser og ønsker, men også at melde klart ud over for partneren, hvad disse består af. Hverken du eller han er tankelæsere, og I mangler begge at få hul på en god dialog.

Utroskab kan nogle gange være et råb om hjælp. Angsten for at blive afvist kan gøre det svært at komme videre i forholdet. F.eks. kan en enkelt afvisning være nok til, at sexlivet går i stå, fordi man ikke tør prøve igen. Og i den situation er risikoen for utroskab høj. Når man ender i seng sammen med kollegaen eller flirten fra byturen, stikker det ofte meget dybere, end det man umiddelbart ser. Og mange gange skal der virkelig graves for at finde ud af, hvorfor man lige pludselig ikke kunne modstå fristelsen.

Bliver din hverdag ved med at være et helvede at komme igennem, eller bliver din tillid til ham ved med at nage dig, vil jeg anbefale, at I sammen finder en parterapeut, som kan hjælpe jer med at få åbnet op for en god og fornuftig dialog. Samtidig vil jeg anbefale bogen: ”At vokse sammen” af Ole Vadum Dahl. Der er nogle gode øvelser og spørgsmål, som kan sætte gang i, at jeres forhold kan vokse sig stærkt.

Nogle gange kan utroskab faktisk redde et forhold og få kærligheden i forholdet til at vokse endnu mere. Held og lykke!

De kærligste hilsner,

Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed 

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^