Når kvinder i Danmark udsættes for partnervold, så tager et velfungerende system af kvindekrisecentre imod dem og deres børn. Men når opholdet på krisecentret er slut, sendes kvinderne ud i dagligdagen igen – ofte uden det nødvendige sikkerhedsnet, som skal fastholde dem i et liv uden vold.
Voldsramte har brug for fortsat støtte til at bryde mønstret
Kvinderne bor typisk seks måneder i Danners Krisecenter, og når opholdet er slut, opstår en ny og usikker periode i deres liv, som i værste fald kan bringe dem tilbage til det tidligere voldelige forhold eller ud i et nyt parforhold præget af vold.
I Danner i København arbejder man fokuseret med at hjælpe kvinderne videre, også når opholdet er slut. Denne indsats er en del af det, der kaldes for efterværn. I dag ligger ansvaret for efterværn hos kommunerne, men hos Danner opfatter man kommunernes indsats som utilstrækkelig:
”Når kvinderne flytter fra os, har de i tiden efter behov for kontakt til en nær støtteperson, som kender deres situation i forvejen, og som har fulgt dem i den proces, de har været i. De har brug for forsat at blive støttet i at bryde mønstret, så de få et liv uden vold. Den indsats kan kommunerne ikke levere. Med det nuværende efterværnsarbejde, som det fremgår af serviceloven, skal kvinderne tilknyttes kommunen, der hjælper dem med de praktiske udfordringer såsom ny bolig og nyt job, men det relationelle og støttende arbejde omkring kvinden er lige så vigtigt. Det er i sidste ende det, der sikrer, at kvinderne ikke falder tilbage i voldelige relationer, og ikke om de har fået job eller bolig,” forklarer direktør i Danner, Susanne Philipson.
Hos Danner finansierer man i dag efterværnsindsatsen med privat indsamlede midler, men det rækker slet ikke langt nok til, at alle beboerne hos Danner kan komme i et efterværnsforløb. Derfor mener man hos Danner, at efterværnet bør være et samarbejde mellem kommuner og krisecentre, og at ansvaret for at definere rolle-og opgavefordelingen bør ligge i lovgivningen:
”Hvis vi arbejder sammen om at støtte kvinderne, kunne vi komme meget længere og bryde voldsspiralen, og dette samarbejde skal lovgivningen være med til at sikre,” uddyber Susanne Philipson.
Støt Danners kampagne #STÅRSTADIG
Med din støtte er du med til at bryde tabuet om vold i nære relationer, og du medvirker til at hjælpe flere voldsudsatte kvinder og børn til et liv uden vold. Læs mere på danner.dk/staarstadig