Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold

Kategori: Parforhold

Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold 

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Når de dårlige vaner tager magten

De fleste har et klart billede af deres drømme for parforholdet. Mange ved også, hvad de gerne selv vil bidrage med, og hvad de ønsker sig af deres partner. Alligevel ender vi ofte helt ubevidst med at handle i direkte modstrid med vores drømme, ønsker og forventninger. Ifølge parterapeut og forfatterinde, Christiane Meulengracht, sker det i høj grad, når de dårlige vaner får lov at tage magten:

"For at vi mennesker kan koncentrere os, lære nyt og være særligt opmærksomme, fx på vores partner, har vi brug for tidspunkter, hvor hjernen kan ’slappe af’. Derfor er vaner ofte rigtig smarte, fordi de netop giver hjernen mulighed for at køre på automatpilot indimellem. Men alligevel er det ofte vores vaner, som helt ubevidst får os til at handle på en måde, som spænder ben for kærligheden," siger Christiane Meulengracht.

Ifølge parterapeuten er der tale om usunde vaner i parforholdet, når man med sine ord og handlinger – helt ubevidst – skaber afstand til dét, man drømmer om. Drømmer man om et varmt forhold fyldt med intimitet, nærhed og gensidig respekt, så vil alle vaner, der ikke bidrager hertil, være usunde.

Indgroede vaner er svære at ændre

Udfordringen ved de uhensigtsmæssige vaner er, at de er meget svære at ændre, forklarer Christiane Meulengracht videre:

”Vores vaner i parforholdet kan stamme fra mange forskellige steder. De kan bl.a. være opstået som et resultat af vores handlinger og erfaringer fra tidligere forhold, af måden vi som små har oplevet vores egne forældres parforhold, af de nye dynamikker, som er opstået, da vi blev forældre osv. Fælles for rigtig mange af vores vaner i parforholdet er derfor også, at de stikker så dybt, at de er meget svære at øje på i hverdagen. Og dét vi ikke ser, er svært at gøre noget ved,” siger Christiane Meulengracht.

Vil man sine dårlige vaner til livs er første skridt derfor at blive opmærksom på, at de overhovedet findes:

”Mange gange kan det handle om at være særligt opmærksom på det, din partner fortæller dig. Undlader man at gå i forsvarsposition, også når ens partner retter en kritik eller siger noget, man ikke har lyst til at høre, åbner det nemlig op for en masse viden om de ellers ubevidste vaner.”

Har man først erkendt sin uhensigtsmæssige vane, er det herefter en god idé at prøve at sætte ord på konsekvensen af at fortsætte den samt at overveje gevinsten ved at erstatte vanen med en ny – eller måske ved helt at fjerne den. Det er nemlig meget vigtigt at minde sig selv om den belønning, som vane- og adfærdsændringen er med til at skabe, uddyber parterapeuten og fortsætter:

”Og til sidst kommer så det måske allersværeste: Nemlig løbende at stoppe op, når man er på vej ned ad den gamle, dumme sti. For nogle kan det være en hjælp med notifikationer på telefonen, post-its eller lignende, som løbende kan minde én om gevinsten ved den nye adfærd. I den forbindelse må man dog samtidig gøre sig selv bevidst om, at der her er tale om de små skridt metode – arbejd med én vane ad gangen, og falder man tilbage i den gamle uhensigtsmæssige adfærd, så drop selvbebrejdelserne og kom op på hesten igen.”

7 vaner som kan ødelægge kærligheden

Hvad der er uhensigtsmæssige vaner i et parforhold, behøver ikke at være det i et andet, men alligevel findes der nogle vaner – små som store – som gør mere skade end gavn hos de fleste. Dem har parterapeut Christiane Meulengracht samlet her:

  1. Måske har du en vane, som får dig til at svare ”det ved jeg ikke”, før du egentlig har nået at tænke dig om. Det kan også være, at du gør det for at undgå at svare på noget, som måske vil afføde en dårlig stemning hos din partner.
  2. Måske har du, ligesom mange andre, for vane at komme ind ad døren efter en lang arbejdsdag med en slukøret holdning og en tung energi, som smitter negativt af på dine omgivelser.
  3. Måske har du og din partner for vane at møde eller forlade hinanden med et ’hej’ frem for med kys og kram.
  4. Måske har du selv og din partner for vane at lade jer dumpe tungt ned i sofaen med hver jeres skærm, så snart børnene er puttet – fremfor at nyde hinandens selskab.
  5. Måske har du for vane at tillægge det større værdi, at der er styr på oprydning, næste dags madpakker osv. i stedet for at bruge den sparsomme tid i har til at være sammen.
  6. Måske har du for vane at undgå fysisk berøring, fordi du frygter, at det leder til seksuelle forventninger.
  7. Måske har du for vane at gå i forsvarsposition og at ville forklare dig hver eneste gang, du møder selv den mindste kritik.
Parforhold
Hun vil mødes med sin gamle kæreste 

Fra brevkassen: Hun spørger parterapeuten, hvorvidt hun bør fortælle sin mand, at hun vil mødes med sin ekskæreste.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Parforhold
Ny hjælp til voldsramte unge 

'Bryd Tavsheden' åbner i dag Danmarks første Snapchat-rådgivning for børn og unge, der er udsat for vold i familien eller fra kæresten. Hver dag vil de frivillige rådgivere sidde parate på Snapchat for at hjælpe unge, som er udsat vold, eller hvis man har venner, som har brug for professionel hjælp.

Læs mere
Psykolog
At erkende skilsmisse 

Fra brevkassen: De har levet et ægteskab uden respekt og kærlige følelser, alligevel frustreres hun over, at han nu har fundet en anden, at dele fremtiden med ...

Læs mere
Parforhold
#STÅRSTADIG 

Hvert år udsættes 33.000 kvinder for partnervold i hjemmet i Danmark, skriver Danners Krisecenter. Nu efterlyser Danner din støtte til at hjælpe voldsramte kvinder til et liv uden vold.

Læs mere
Psykolog
Svigermor vil ikke sin svigerdatter 

En læser skriver om sin frustration over, at hendes svigermor gennem 15 år, stadig ikke vil acceptere hende. "Hvad skal man stille op?" spørger hun.

Læs mere
Parforhold
Fordeling af børn i skilsmisser 

Hun har læst så manges forskellige meninger om og holdninger til, hvordan man bedst ”deler” børn, at hun er blevet i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste løsning. Læs brevkassen ...

Læs mere
Parforhold
Flere gode diskussioner 

Slut med diskussioner, som udvikler sig til skænderier. Ved hjælp af nogle enkle regler, kan diskussioner blive fornuftige meningsudvekslinger, hvor man kan få luft for sine synspunkter og blive hørt – uden at såre og krænke hinanden.

Læs mere
Parforhold
Skam over seksualitet  

Fra brevkassen: Hun har længe vidst at hun er homoseksuel, men har aldrig udlevet sin seksualitet.

Læs mere
Psykolog
Utilfredsstillende parforhold 

Fra brevkassen: Hun er frustreret over, at der mangler intimitet og nærhed i deres parforhold. Men når han kigger på hende og sender hende et sjældent smil, så smelter hun indvendigt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^