Kærlighed og selvværd

Kategori: Parforhold

Kærlighed og selvværd

Kærlighed og selvværd 

Følelsen af mindreværd kan være en stor belastning i livet, følelsen kan hindre dig i at gøre de ting du drømmer om – og den kan gøre det svært at finde en god partner ...

En tryg opvækst i en kærlig og omsorgsfuld familie, er væsentlige betingelser for at udvikle empati, selvværd og selvrespekt senere i livet. Desværre kan lang fra alle voksne se tilbage på en barndom under så gunstige vilkår – og for mange bliver voksenlivet en lang kamp med følelser af mindreværd.
Kæmper du med følelsen af mindreværd? Er du ofte i tvivl om du er god nok? Føler du dig for tyk, for lille, for høj, for dum, for umulig - og ikke værd at elske?

Til kamp mod følelsen af mindreværd
Følelsen af mindreværd kan være en stor belastning i livet, følelsen kan hindre dig i at gøre de ting du drømmer om – og den kan gøre det svært at finde en god partner. Måske sukker du efter at finde sammen med en mand med styr på livet. Men chancerne for at han får øje på dig og dit smukke indre, er små, hvis du gemmer dig bag usikkerhed og mindreværd.
Du kan vælge at bearbejde din usikkerhed på egen hånd og lære teknikker og øvelser som kan hjælpe dig til at føle større selvværd og selvtilfredshed. Du kan også vælge en partner, hvis udgangspunkt mere ligner dit - og sammen vil I kunne motivere og støtte hinanden til at føle større selvtilfredshed.

En ligeværdig partner
Den mand som lige nu vil få øje på dig vil nok i højere grad ligne dig. Han er måske et menneske som også kæmper med et lavt selvværd og som ubevidst leder efter en partner hvis selvværd ikke overgår hans eget. Hvis I formår at betro jer til hinanden og dele og tale om jeres skrøbeligheder og skyggesider, så kan sådan et parforhold være en styrke. Med det samme udgangspunkt og forståelse for hinandens svagheder kan I støtte hinanden til hver i sær at få opbygget et større selvværd.

En fælles kamp for øget selvværd
Men for at det skal lykkes, skal I begge turde og ville tage udfordringen, give jer hen og lade den følelsesmæssige healing og udvikling blive en del af jeres hverdag. I skal øve jer på hver dag at rose hinanden, vise jeres kærlighed ved små tjenester, sige anerkendende ord til hinanden og se på hinanden med blidhed og påskønnelse. Sammen vil I gro og udvikle jer – både hver for sig og sammen.

● Husk at de negative tanker og mindreværdet kan få overtaget og at I nemt kan komme til at trække hinanden endnu længere ned, hvis I ikke bevidst og målrettet samarbejder i positiv retning
● Pas på at du ikke glemmer dig selv, ved pludselig kun at fokusere og beskæftige dig med at få øget hans selvtillid og selvværd
● I skal være ærlige over for hinanden og kunne snakke åbent om hvordan I oplever hinanden. Men hold øje med at åbenhed og ærlighed ikke går hen og bliver til negativ kritik og nedgørelse

Litteratur og kursus om øget selvværd
Hvis du, når du læser denne klumme, tænker at det er lige dig, så kan jeg anbefale dig at læse bøger af den amerikanske forfatter Louise Hay. Hendes bøger er kendt verden over, som et levende bevis på at bekræftelser kan forvandle liv og at det nytter, selv at gøre noget.

Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest 

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet? 

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner 

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden 

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Flere kvinder bliver udsat for voldtægt 

Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet, fremgår det at flere end 6.700 kvinder blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg i 2019. Det er stærkt bekymrende, og der er…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes 

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset 

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold 

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder 

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^