Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Parforhold
Det samvittighedsfulde parforhold

Samvittigheden er med til at sikre sammenholdet og er en del af det fundament forholdet bygger på. Samvittigheden sikre grundværdierne i vores forhold og følelsen af fællesskab og samhørighed...

En vigtig forudsætning for et godt parforhold er, at parterne har nogenlunde samme opfattelse og forståelse af ordet ”samvittighed”. Samvittighed er et vigtigt elementer med til at sikre sammenholdet og er en del af det fundament forholdet bygger på. Samvittigheden sikre grundværdierne i vores forhold og følelsen af fællesskab og samhørighed.

Det er ikke så populært at snakke om samvittighed, samhørighed og fællesskab. Vi snakker hellere om ”personlig udvikling” og ”personlige mål” og vi investere hellere tid og energi i den personlige udvikling, frem for parforholdet og fællesskabet.

Men mange af os kunne styrke vores parforhold ved at koncentrere os mere om fællesskabet og samhørigheden, end om os selv hver især.

Min oldemor og oldefar havde et motto: ”Vor fælles velfærd kommer før individets.” Det lyder selvopofrende, ja nærmest hyklerisk i dag - men det virkede. Mine oldeforældre havde et solidt parforhold, de var begge nogenlunde tilfredse og de bidrog begge samvittighedsfuldt til forholdet, bøjede sig jævnligt for hinandens vilje og var enige om at parforholdet kræver at begge parter ofre lidt egoisme og suverænitet for fællesskabet.

Vi kan alle styrke vores parforhold ved at lytte til vores samvittighed, slække lidt på forventningerne til parforholdet, kravene til partneren og gå lidt på kompromis med os selv.

Således yder du til fællesskabet alle de gange du tænker ”jeg gider ikke” og så gør det alligevel, alle de gange du vasker op, selvom det ikke er din tur, tager på besøg hos hans familie, selvom du egentlig ikke har særlig lyst, slukker fjernsynet og snakker fælles fremtid, selvom du er træt, elsker med ham, selvom du ikke er helt så tændt som han, alle de gange hvor du går på kærlig kompromis og alle de gange du tilsidesætter mit eget ego, bidrager og yder du til fællesskabet.

Dette betyder IKKE, at man skal lade sig træde på og det betyder ikke at alle andre altid skal have deres vilje. Men hvis begge parter er indstillet på at gå lidt på kompromis, opgive lidt suverænitet, bøje sig lidt for den andens ønsker, så bliver der plads til fællesskabsfølelsen.

Lad samvittigheden råde. Træf beslutninger ud fra en betragtning om hvad der er bedst for fællesskabet, frem for jer hver især. Gør dig klart at din indsats for fællesskabet er i din egen interesse, tag ansvar for dine egne handlinger og opbyg sammen følelsen af fællesskab og en fælles samvittighed.


Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når...

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at...

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker?

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet...

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet?

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Fototapeter

Fototapeter

Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Veloursofa i okkerfarvet velour

Veloursofa i okkerfarvet velour

Toilettaske fra Derrière la Porte

Toilettaske fra Derrière la Porte

Nye Bøger
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres...

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor...

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de...

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
ANNONCER
^