Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet

Kategorier: Miljø  -  Påske

6 gode idéer til, hvordan du bruger rester fra påskebordet til lækker mad dagen derpå.

Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet 

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

  • Lammekølle
    Rester af lam kan bruges til en hjemmelavet shawarma (pitabrød med lam og salat og yndlingsdressing) eller til biksemad sammen med rester af kartofler/kartoffelsalaten eller de bagte kartofler. 
  • Karrysild med æg
    Silden kan holde sig i længere tid, så hurtig på køl med den og spis sildemadder de næste par dage. Æg kan bruges til karrysalat.
  • Dildsild
    Dildsild kan også holde sig i sin lage, så hurtig på køl med den og brug den som pålæg de næste par dage. Hak silden og bland den sammen med evt. en rødbedecreme, så har du en stjerne-udgave af en sildesalat.
  • Kyllingesalat med stegte champignons
    Hvis man mikser selleri/champignon-sautéen, dressingen og kyllingekødet sammen efterhånden, som man serverer, kan kyllingen bruges til kylling i karry. Selleri/champignons kan komme i en suppe eller være tilbehør til et stykke stegt kød. Eller de kan fryses til brug i en suppe.
  • Kartoffelsalat eller bagte kartofler med hvidløgssmør
    Kartofler kan bruges til kartoffelsuppe. Som mos i fars - også kaldet kød-forlænger - gerne sammen med selleri/champignon-sautéen. Som kartoffelkroketter stegt på panden. Eller i brøddej. Eller i en gammeldags Mazarinkage med marcipan.
  • Brød
    Alt brød kan opløses i vand og genbruges i ny dej. Knækbrød kan holde sig i en kagedåse og også spises som snack med god dip.

 

Påsken er højtid for madspild

Ifølge estimat fra Miljøstyrelsen spilder danske forbrugerne og detailhandelen hvert år så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag.

Og påsken er, ifølge forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad', en af årets madspildshøjtider, hvor danskerne ender med at købe for meget mad, lave for meget mad og derved også overfodrer skraldespanden: Selvom vi kun er 8 mennesker til påskefrokosten, ender vi med at lave mad til 14, for der skal nødig mangle noget.

Så selvom lukkeloven i Danmark er lavet om og færre supermarkeder holder åbent i helligdagene, så ender danskerne alligevel med at hamstre meget mere mad til påsken, end de har brug for.

 

Kilde: stopspildafmad.dk 

Påske
Påskeopskrift: Appelsin- og rødløgssalat 

En let og frisk forårsopskrift som tilbehør til påskefrokosten.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Påske
Påske: Farvning af påskeæg med rødløg, kaffe, rødkål, gurkemeje og spinat 

Man kan farve påskeæg med andet end frugtfarve. Koger du fx æg med skaller fra rødløg får æggene en rødlig nuance, mens almindelige løg giver en gylden farve. Æg kogt i kaffegrums får en smuk lys mokkafarve, mens te giver lysere nuancer. Du kan også koge æg med rødbede eller rødkål, hvilket…

Læs mere
Påske
10 idéer til smukke blomstrende påskedekorationer 

Nu kan vi endelig fejre, at det dejlige forår er på vej, og her er påsken jo den perfekte anledning til at pynte hjemmet med dejlige forårsbebudere, som farvestrålende buketter, bøgegrene med små nyudsprungne blade, og blomstrende forårsløg.

Sammen med små kulørte påskeæg, påskeharen og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Påske
Gule citrontærter til påskens kaffebord 

Farven gul er påskens farve med gule påskeliljer, gækkebreve, gule kyllinger og ikke mindst påskeæg er indbegrebet af gode og hyggelige påskedage.

Med opskriften på små, delikate citrontærter kan du tilføje kan du tilføje påskegul til kaffebordet.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Påske
Opskrift: Påskemuffins 

Påskemuffins med kokos, chokolade og frisk appelsinsaft.

Læs mere
Påske
Vinanbefalinger: Sommelierens anbefalinger 

Rosé-, rød- eller hvidvin? Fransk, tysk eller spansk? Hvilke vine egner sig særligt til påskefrokostens smørrebrødsklassikere; Hønsesalaten, de nye kartofler med mayonnaise og purløg, og Ida Davidsens stjerneskud? Og hvilke vine er et godt match til det herlige påskelam og de cremede flødekartofler?…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^