Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet

Kategorier: Miljø  -  Påske

6 gode idéer til, hvordan du bruger rester fra påskebordet til lækker mad dagen derpå.

Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet 

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

  • Lammekølle
    Rester af lam kan bruges til en hjemmelavet shawarma (pitabrød med lam og salat og yndlingsdressing) eller til biksemad sammen med rester af kartofler/kartoffelsalaten eller de bagte kartofler. 
  • Karrysild med æg
    Silden kan holde sig i længere tid, så hurtig på køl med den og spis sildemadder de næste par dage. Æg kan bruges til karrysalat.
  • Dildsild
    Dildsild kan også holde sig i sin lage, så hurtig på køl med den og brug den som pålæg de næste par dage. Hak silden og bland den sammen med evt. en rødbedecreme, så har du en stjerne-udgave af en sildesalat.
  • Kyllingesalat med stegte champignons
    Hvis man mikser selleri/champignon-sautéen, dressingen og kyllingekødet sammen efterhånden, som man serverer, kan kyllingen bruges til kylling i karry. Selleri/champignons kan komme i en suppe eller være tilbehør til et stykke stegt kød. Eller de kan fryses til brug i en suppe.
  • Kartoffelsalat eller bagte kartofler med hvidløgssmør
    Kartofler kan bruges til kartoffelsuppe. Som mos i fars - også kaldet kød-forlænger - gerne sammen med selleri/champignon-sautéen. Som kartoffelkroketter stegt på panden. Eller i brøddej. Eller i en gammeldags Mazarinkage med marcipan.
  • Brød
    Alt brød kan opløses i vand og genbruges i ny dej. Knækbrød kan holde sig i en kagedåse og også spises som snack med god dip.

 

Påsken er højtid for madspild

Ifølge estimat fra Miljøstyrelsen spilder danske forbrugerne og detailhandelen hvert år så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag.

Og påsken er, ifølge forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad', en af årets madspildshøjtider, hvor danskerne ender med at købe for meget mad, lave for meget mad og derved også overfodrer skraldespanden: Selvom vi kun er 8 mennesker til påskefrokosten, ender vi med at lave mad til 14, for der skal nødig mangle noget.

Så selvom lukkeloven i Danmark er lavet om og færre supermarkeder holder åbent i helligdagene, så ender danskerne alligevel med at hamstre meget mere mad til påsken, end de har brug for.

 

Kilde: stopspildafmad.dk 

Påske
Historien om det forunderlige Fabergé-æg 

På intet tidspunkt af året høster hønseægget så meget opmærksomhed, som i påsken, og sådan har det være siden middelalderen, hvor dekorerede æg symboliserede foråret, og senere som symbol på skabelsen af Jesu opstandelse.

Selvom ægget i dag ikke nødvendigvis forbindes med den kristne påske, så har…

Læs mere
Påske
Opskrift: Klassisk italiensk påskebrød med sirup og mandler 

Det smukke, flettede casatiello-brød er et traditionelt italiensk påskebrød, der stammer fra den idylliske by Napoli i det sydlige Italien. Med sin fine smag af mandel og sirup, og den dejlige bløde krumme, er det et oplagt brød til påskebordet.

Læs mere
Påske
Tips til servering af snaps 

Om du foretrækker din snaps fra frys, køl eller ved rumtemperatur, er en temperamentssag. Ifølge mange snapseelskere folder en iskold snaps sig perfekt ud i mundhulens 32° varme, og så er der jo også stor æstetik i at servere snapsen i et koldt, frosted glas.

Læs mere
Påske
Opskrift: Lammekoteletter 

Nem opskrift på hvidløgsmarinerede lammekoteletter til påskefrokosten.

Læs mere
Påske
Opskrift: Myntegelé  

Til lam hører myntegelé. Fra den smukke, lille bog 'Mynte - Et frisk pust', bringer vi opskriften på en skøn æble- og myntegelé.

Læs mere
Påske
Opskrift: Flødegratinerede kartofler 

Gratinerede flødekartofler går godt til mange ting, men især til påskelammet må de ikke mangle. Her får du den helt rigtige opskrift.

Læs mere
Påske
Opskrift: Lammekølle 

Superlækker, letkrydret lammekølle.

Læs mere
Påske
Påskesild - eller hvad med påsketun eller påskemakrel? 

Dagene bliver lysere og længere. Foråret er på vej, og med påsken og fridagene har vi alletiders anledning til at se og hygge med familie og venner.

Nu er der jo visse traditioner man ikke kan lave om på: Der skal pustes æg, påskeharen kommer på besøg - og der skal sild på bordet. Meeen der er…

Læs mere
Påske
8 sjove påskelege 

Til påsken hører mange sjove og finurlige traditioner. Blandt de bedstkendte er naturligvis dekoration af påskeæg, papirklip og gækkebreve, men der er mange andre festlige påskeaktiviteter og -lege, hvor alle kan være med: Pikke hårdæg, æggeløb, trille eller trante påskeæg, pynte påsketræ og tage på…

Læs mere
Påske
Opskrift: Salade Nicoise & grahamsboller 

Den er ikke til at komme uden om, så her er opskriften på den skønne, klassike Salade Nicoise til påskefrokosten.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^