8 sjove påskelege

Kategori: Påske

Påskelege for hele familien

Historikere mener, at ægget har fået sin centrale rolle i påskens traditioner, fordi man under den katolske faste ikke måtte spise æg. Når fasten var overstået var der så mange æg i overskud, at der kunne blive til både sjove lege med æg og alverdens ægge-lækkerier.

8 sjove påskelege 

Til påsken hører mange sjove og finurlige traditioner. Blandt de bedstkendte er naturligvis dekoration af påskeæg, papirklip og gækkebreve, men der er mange andre festlige påskeaktiviteter og -lege, hvor alle kan være med: Pikke hårdæg, æggeløb, trille eller trante påskeæg, pynte påsketræ og tage på jagt efter gemte påskeæg.

 

  1. Så karseæg
    Så karsefrø i æggeskaller dekoreret med sjove ansigter. Allerede efter et par dage spirer den grønne karse, og giver det lille æggehoved det fineste grønne 'hår'.
     
  2. Dekorere påsketræ
    Luk foråret ind med fine nyudsprungne grene og pynt dem med fine påskefigurer i pap og papir.
     
  3. Male æg
    Malede æg har været kendt som gaver i mange hundrede år. I dag dekoreres æg nemt med tusser, men man kan også vælge at koge æggene sammen med for eksempel løgskaller, teblade eller kaffe som farvekilder. Inden kogningen kan æggene forsynes med mønstre i stearin, der hvor stearinen dækker, kommer der ingen farve. En sjov batikeffekt opnås, hvis man krammer silkepapir sammen om ægget inden kogningen.
     
  4. Trante æg eller trille æg
    Når man har fået kogt og farvet æggene, så kan de bruges til påskelege. En af de ældst kendte lege er at trante eller trille æggene efter tur ned ad en bakke eller en skrå flade. Hvis man rammer et af de andre æg, har man vundet det. Denne leg kendes i de fleste lande, men menes at stamme fra Tyskland.
     
  5. Æggeløb
    Til æggeløb skal I bruge en teske pr. deltager og et æg pr. deltager. Aftal en start- og en mållinje. Hver deltager får en teske med et æg på. Legen går nu ud på at være den, der hurtigst kan nå fra start til mål uden at tabe ægget. Hvis man taber ægget, skal man starte forfra. Legen kan også leges i hold, og den kan gøres sværere ved at opstille forhindringer eller ved at man skal holde skeen med munden.
     
  6. Pikke hårdæg

    At 'pikke hårdæg' kræver hold af to deltagere. Hver deltager har et hårdkogt æg i hånden. Nu støder deltagerne deres æg mod hinanden. Først den spidse ende og derefter den runde. Den deltager, hvis æg går i stykker i begge ender først, har tabt.
     
  7. Find påskeæg
    Historien om påskeharen, der gemmer påskeæg til børnene, stammer helt tilbage til omkring år 1900. Forud for æggejagten skjules dekorerede hønseæg eller små chokoladeæg i haven eller huset. Æggene kan evt. pakkes ind i farvestrålende silkepapir. Nu sendes børn og voksne afsted for at finde æg - og den der har fundet flest, vinder. Påskeæggene kan også pakkes ind i bestemte farver silkepapir, så en farve hører til hvert hold.
     
  8. Trille påskeæg
    Til legen 'trille påskeæg' skal I bruge æg samt et aflangt bord. Begynd legen med at placere et påskeæg på den ene halvdel af bordet. Hvor langt væk I vil placere ægget, afhænger af, hvor svær legen skal være. Den person, der starter, skal derefter trille sit æg fra den anden ende af bordet og forsøge at ramme ægget. Hvis man rammer ægget, har man vundet både det æg, man har trillet, og det man har ramt, og de tages begge af bordet. Hvis man ikke rammer, går turen videre til den næste, som skal forsøge at ramme et af de æg, der nu ligger på bordet. Hvis bordet bliver tomt for påskeæg, starter spillet forfra. Og sådan fortsætter man, til man enten er løbet tør for eller blevet mæt af påskeæg.

 

Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Påske
Påske: Farvning af påskeæg med rødløg, kaffe, rødkål, gurkemeje og spinat 

Man kan farve påskeæg med andet end frugtfarve. Koger du fx æg med skaller fra rødløg får æggene en rødlig nuance, mens almindelige løg giver en gylden farve. Æg kogt i kaffegrums får en smuk lys mokkafarve, mens te giver lysere nuancer. Du kan også koge æg med rødbede eller rødkål, hvilket…

Læs mere
Påske
10 idéer til smukke blomstrende påskedekorationer 

Nu kan vi endelig fejre, at det dejlige forår er på vej, og her er påsken jo den perfekte anledning til at pynte hjemmet med dejlige forårsbebudere, som farvestrålende buketter, bøgegrene med små nyudsprungne blade, og blomstrende forårsløg.

Sammen med små kulørte påskeæg, påskeharen og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Påske
Gule citrontærter til påskens kaffebord 

Farven gul er påskens farve med gule påskeliljer, gækkebreve, gule kyllinger og ikke mindst påskeæg er indbegrebet af gode og hyggelige påskedage.

Med opskriften på små, delikate citrontærter kan du tilføje kan du tilføje påskegul til kaffebordet.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Påske
Opskrift: Påskemuffins 

Påskemuffins med kokos, chokolade og frisk appelsinsaft.

Læs mere
Miljø
Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet 

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

Læs mere
Påske
Vinanbefalinger: Sommelierens anbefalinger 

Rosé-, rød- eller hvidvin? Fransk, tysk eller spansk? Hvilke vine egner sig særligt til påskefrokostens smørrebrødsklassikere; Hønsesalaten, de nye kartofler med mayonnaise og purløg, og Ida Davidsens stjerneskud? Og hvilke vine er et godt match til det herlige påskelam og de cremede flødekartofler?…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^