Påskeæg: Hvorfor fejres påsken med æg?

Kategori: Påske

Påskeæg: Hvorfor fejres påsken med æg? 

Æg og påske hører sammen som risalamande og jul. Men hvorfor gør de det?

  • Æg som symbol på liv og frugtbarhed
    Historisk set, symboliserer æg frugtbarhed. Derfor har æg været et væsentligt element i hedenske tiders forårsfest. Man kan sige, at ægget gemmer livets mysterium, og måske derfor har også kristendommen taget symbolikken omkring ægget til sig.
  • Dekorerede æg
    At dekorere hønseæg i forbindelse med påsken, er en kendt katolsk tradition, som går helt tilbage til middelalderen. Dengang blev hønseæg betragtet som en delikatesse, og efter fasten gik børnene fra dør til dør og sang sig til påskeæg.
    Traditionen med at dekorere hønseæg til påske kan i Danmark dateres tilbage til 1667 i Leonora Christines 'Jammersminde'. Her skriver hun fra sit fangeskab i Blåtårn om hvordan hun udveksler påskeæg med en medfange. 
  • Historien om påskeharen, der med lægger æg
    Historien om påskeharen er formentlig opstået i slutningen af 1600-tallet i Heidelberg i Tyskland. I midten af 1800-tallet tog tyske udvandrere påskehare-traditionen med sig til USA, hvor påskebebuderen fik stor succes. Snart medbragte påskeharen godter til børnene, og – selvom det jo må siges, at være en ejendommelig egenskab for en gnaver - så opstod den pudsige historie om, at påskeharen lagde påskeæg.
Påske
Historien om det forunderlige Fabergé-æg 

På intet tidspunkt af året høster hønseægget så meget opmærksomhed, som i påsken, og sådan har det være siden middelalderen, hvor dekorerede æg symboliserede foråret, og senere som symbol på skabelsen af Jesu opstandelse.

Selvom ægget i dag ikke nødvendigvis forbindes med den kristne påske, så har…

Læs mere
Påske
Opskrift: Klassisk italiensk påskebrød med sirup og mandler 

Det smukke, flettede casatiello-brød er et traditionelt italiensk påskebrød, der stammer fra den idylliske by Napoli i det sydlige Italien. Med sin fine smag af mandel og sirup, og den dejlige bløde krumme, er det et oplagt brød til påskebordet.

Læs mere
Påske
Tips til servering af snaps 

Om du foretrækker din snaps fra frys, køl eller ved rumtemperatur, er en temperamentssag. Ifølge mange snapseelskere folder en iskold snaps sig perfekt ud i mundhulens 32° varme, og så er der jo også stor æstetik i at servere snapsen i et koldt, frosted glas.

Læs mere
Påske
Opskrift: Lammekoteletter 

Nem opskrift på hvidløgsmarinerede lammekoteletter til påskefrokosten.

Læs mere
Påske
Opskrift: Myntegelé  

Til lam hører myntegelé. Fra den smukke, lille bog 'Mynte - Et frisk pust', bringer vi opskriften på en skøn æble- og myntegelé.

Læs mere
Påske
Opskrift: Flødegratinerede kartofler 

Gratinerede flødekartofler går godt til mange ting, men især til påskelammet må de ikke mangle. Her får du den helt rigtige opskrift.

Læs mere
Påske
Opskrift: Lammekølle 

Superlækker, letkrydret lammekølle.

Læs mere
Påske
Påskesild - eller hvad med påsketun eller påskemakrel? 

Dagene bliver lysere og længere. Foråret er på vej, og med påsken og fridagene har vi alletiders anledning til at se og hygge med familie og venner.

Nu er der jo visse traditioner man ikke kan lave om på: Der skal pustes æg, påskeharen kommer på besøg - og der skal sild på bordet. Meeen der er…

Læs mere
Påske
8 sjove påskelege 

Til påsken hører mange sjove og finurlige traditioner. Blandt de bedstkendte er naturligvis dekoration af påskeæg, papirklip og gækkebreve, men der er mange andre festlige påskeaktiviteter og -lege, hvor alle kan være med: Pikke hårdæg, æggeløb, trille eller trante påskeæg, pynte påsketræ og tage på…

Læs mere
Påske
Opskrift: Salade Nicoise & grahamsboller 

Den er ikke til at komme uden om, så her er opskriften på den skønne, klassike Salade Nicoise til påskefrokosten.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^