Godt nyt for kaffeelskere
Kaffe giver energi og øget koncentration
Når der sættes så meget pris på kaffe er det ikke kun smagen, men lige så meget drikkens opkvikkende effekt, der gør kaffen så populær. Den opkvikkende effekt skyldes kaffes indhold af koffein, som ifølge østrigske undersøgelser skærper koncentration og hukommelse i timerne efter indtagelse.
Koffeinindholdet i kaffe varierer og afhænger af sort, ristning, formaling og brygge-metode. Espresso er kaffetypen med det højeste koffeinindhold i bønnerne, men i den drikkeklar kaffe er indholdet på samme niveau som i kaffe brygget med filter på kaffemaskine. Pulverkaffe indeholder samme mængde koffein som kaffe brygget på kande, mens koffeinindholdet i stempelkaffe generelt ligger lidt lavere.
På grund af kaffens indhold af koffein, skal nogen mennesker dog holde sig fra kaffe, f.eks. hvis man lider af pludselige angstanfald, såkaldt panikangst eller af søvnløshed. I begge tilfælde kan indtag af kaffe forværre tilstanden.
Kan kaffe nedsætte risikoen for sygdom?
Flere studier og undersøgelser af kaffens virkning bekræfter, at kaffe kan være med til at nedsætte risikoen for en lang række sygdomme. Vigtigst er virkningerne på centralnervesystemet, hjertekredsløb og på stofskiftet. F.eks. viser et stort svensk studie, at forekomsten af hjerneblødning eller blodprop i hjernen hos kvinder er lavere hos de kvinder, der drikker mellem tre-fire kopper dagligt.
Undersøgelser viser også, at kaffe nedsætter risikoen for sukkersyge, galdesten, Alzheimers og Parkinson og flere undersøgelser peger også på at kaffe nedsætter risikoen for nogle kræftformer. Således viser en stor befolkningsanalyse, at kaffedrikkere har 13-18 procent lavere risiko for at få kræft i blære, lever, bugspytkirtel, tyk- og endetarm samt hudkræft, end personer, der ikke drikker kaffe.
En svensk undersøgelse viser, at de fedtstoffer der findes i stempel- og kogekaffe, og som ellers er kendt for at øge kolesterolet, måske beskytter mod udvikling af brystkræft og en anden nyere undersøgelser tyder på, at antioxidanter i kaffe er med til at forebygge kræft i mundhule, svælg og spiserør.
Slanker kaffe?
Kaffe kan have en svag slankende virkning, fordi koffeinen i kaffen hæmmer sulten og øger forbrændingen. Disse virkninger holder sig så længe man har et dagligt forbrug på mindst 2-3 kopper dagligt. Kaffe kan også synes eller føles slankende, fordi kaffe har en vanddrivende effekt og samtidig sætter gang i mave og afføring. Effekten aftager dog, hvis man drikker kaffe dagligt.
Afhængig af kaffe?
Man bliver afhængig af kaffe og især koffeinen. Det kan ses, hvis man holder op med at drikke kaffe i en periode. Så begynder man typisk at ryste, og man kan få ondt i hovedet. Når man så begynder at drikke kaffe igen, virker den ekstra kraftigt. Det er ikke farligt at være afhængig af kaffe.
Kaffe kan modvirke depression
Kvinder der drikker fire kopper kaffe om dagen er 20 procent mindre tilbøjelige til at blive deprimerede end kvinder der sjældent drikker kaffe. Det konkluderer forskere fra Harvard i forlængelse af en ny undersøgelse som viser, at risikoen for at udvikle depression falder, jo mere kaffe man drikker. Det er endnu ikke klarlagt præcist, hvad det er i kaffe som gør at indtag af kaffe skulle have en forebyggende effekt. Forskernes umiddelbare forklaring er, at det skyldes koffeinen, da tidligere undersøgelser har vist, at koffein kan forstærke følelsen af at være veltilpas og sætter gang i kemiske processer i hjernen, som påvirker energiniveauet.
Når deprimmerede oftest fravælger kaffen, skyldes det ellers netop koffeinen, fordi den samtidig kan medvirke til søvnbesvær samt følelsen af rastløshed og nervøsitet.
Kilde: Foodoflife.dk, Fødevarestyrelsen, Harvard Health, Internal Medicine