Sommerhit: Vegansk koldskål med jordbær og granola

Sommerhit: Vegansk koldskål med jordbær og granola 

Koldskål er indbegrebet af dansk sommer. Kontrasten mellem det søde og syrlige, cremede og sprøde er en himmelsk mundfuld. Koldskål kan servere som dessert, men er også skøn som delikat snack, når lækkersulten kommer snigende.

Her får du sommerens absolutte bedste, veganske koldskålopskrift, udviklet af kogebogforfatteren, Maria Engbjerg, og bragt i hendes inspirerende bog 'Sunde skåle'.

Ingredienser til vegansk koldskål:

  • 1 liter soyamælk naturel
  • 1 liter soyayoghurt naturel
  • 2 citroner, saften heraf
  • 1 stang vanilje, kornene herfra
  • 4-6 spsk. ahorn- eller kokossirup,

Byg din skål:

  • Rør soyamælken sammen med citronsaften og siruppen. Skrab vaniljekornene ud af vanilijestangen, og rør dem ud i soyablandingen.
  • Rør derefter soyayoghurten i, og smag koldskålen til.
  • Server koldskålen i skåle med friske jordbær og granola.

Ingredienser til granola:

  • 2,5 dl tørrede dadler, befriet for sten og udblødt i kogende vand
  • 1 dl. tahin
  • vand fra dadlerne
  • 7,5 dl blandede, glutenfri gryn og flager fx. boghvede, havre, quinoa eller hirse
  • 2,5 dl blandede nødder
  • 1 dl hampefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 2 dl tørrede morbær
  • 50 g grysetørrede granatæblekerner

Sådan gør du:

  • Hæld kogende vand over dadlerne, til de er dækket.
  • Lad dem stå og trække i 20-30 minutter. Hæld vandet fra, men gem det.
  • Kom de udblødte dadler i foodprocessoren sammen med tahin, og tilsæt 1 spsk. vand fra dadlerne. Blend det og tilsæt mere af dadelvandet, til konsistensen er cremet og flydende.
  • Tænd ovnen på 150 grader, og kom bagepapir på en bageplade.
  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål, og mix det sammen med dadel-tahin-blandingen, til det hele er dækket og klistret.
  • Spred den klistrede masse ud på bagepapiret, så det er jævnt fordelt.
  • Sæt pladen i ovnen, og bag granolaen i 35-45 minutter.
  • Kig til det efter 30 minutter, vend rundt i det, og giv det 10-15 minutter mere eller til det er gyldent og sprødt.
  • Tag pladen ud af ovnen, og lad det køle helt af.
  • Når granolaen er afkølet, brækkes den i stykker af ønsket størrelse, og blandes sammen med morbær og grysetørrede granatæblekerner.
  • Kom granolaen i en lukket beholder, og brug den som topping på koldskålen, greenies, smoothies og chiagrød, eller spis den med plantemælk på eller drysset på en salat. Det er overraskende godt!
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^