Rosa bloklys fra Cozy Living
Dekorative påskeæg
Påskeæg i glas fra Kodanska
Påskekrans:  Messingring til ophæng
10 tips til at få mest ud af sæsonens tomater
Redaktionen

Det er lige nu vi skal nyde tomaterne, for det er lige nu de er allerbedst ! Her får du 10 tips til, hvordan du får mest ud af den skønne og sunde grøntsag.


Sådan får du det bedste ud af dine tomater

Det er sæson for tomater - og de friske, saftige, duftende tomater er ikke kun en supernem spise, som kan indgå som ingrediens i alverdens sammenhænge, de røde frugter er også en af de bedste kilder til gode antioxidanter, som gavner dit immunforsvar og beskytter dig mod blodpropper og visse kræftformer.

Så nyd de solmodne tomater i rigelige mængder nu hvor de er allerbedst!

Her får du 10 tips til hvordan du får mest ud af den skønne og sunde tomat ...

  1. Opbevar tomater, som skal spises rå, i en kurv på køkkenbordet. Tomatsmagen udvikler sig bedst ved rumtemperatur. Opbevar ikke tomater i køleskabet. Kulden slår smagen ihjel.
  2. En god, solmoden tomat fortjener at blive forkælet med nykværmet peber, Maldon-salt og et dryp god olivenolie. Løg, purløg, hvidløg og forårløg klæder også tomatsmagen rigtig godt.
  3. Sukker klæder de lidt syrlige tomater. Et drys på en ret fremhæver smagen. Brug æbleeddike og honning til dressinger.
  4. Brug en kniv med grillskær, når du skal skære en tomat i skiver.
  5. I salatskålen er det bedst at undgå tomatkernene, som bare fortynder dressingen. Skær tomaten i både og fjerne kernehuset med et snuptag med en kniv.
  6. Når du skal fjerne kernener i en masse tomater, f.eks. til tomatsauce, er her en god ide: Fyld en stor skål eller et stort fad med vand. Tag en moden tomat i hånden og kram den forsigtigt, men fast under vandet, til tomaten knuses, og kernener sprøjter ud.
  7. Kassér ikke overmodne tomater. De er suværene til supper og saucer, i en fond eller i en gryderet.
  8. Læg grønne, umodne tomater i en brun papirpose sammen med modne bananer eller evt. anden moden frugt. Så bliver tomaterne røde, og du kan forlænge sæsonene en anelse.
  9. Om vinteren, når tomaterne hverken dufter eller smager godt, anbefales at bruge dåsetomater eller soltørrede tomater.
  10. Hvis du har tid, så flå skindet af tomaterne før de kommer i en gryderet. Det øger smagen og tilføjer en mere cremet konsistens til retten.

Fakta om tomatens herlige smag

Tomatens fantastiske smag og aroma dannes af sukkerstoffer i kombination med citronsyre, andre organiske syrer og en mængde komplekse aroma- og smagsforbindelser. Aroma- og smagsstofferne dannes i tomaten fra det tidspunkt, hvor den begynder at få farve og modnes.

Efter tomaten er plukket dannes der ikke flere aromastoffer. Sukkerindholdet stiger dog stadigvæk efter plukning, men ikke til samme niveau, som hvis tomaten var plukket fuldmoden. Højeste koncentration af alle smagsstoffer fås ved plukning når tomaten er fuldmoden.

Kilde: Køkkendagbogen - af Anette Eckmann og Gartner Toftegaard

Opskrifter & råvarer
8 fantastiske fiskeretter du bliver nødt til at prøve

Få nye herlige retter på bordet med sæsonens fisk; Torsk, rødspætte, kulmule, kuller, mørksej og hvilling. Prøv fx en herlig karryfisk med æbler svampe og porrer, thai-inspireret sej med sambal oelek og fiskesauce, rødspætteruller med parmaskinke og ost - eller flødegratineret torsk med pasta og...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Valdemarsro på bestsellerlisten for fjerde gang

Sjældent har kogebøger fået så mange varme anbefalinger som opskriftssamlingerne fra Valdemarsro. Med sine fire bøger har forfatteren, Ann-Christine Hellerup Brandt, formået at skrive kogebøger, der i den grad appellerer til alle os, der nyder at tilberede et godt måltid med gode råvarer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn måltidssalat med blomkål, halloumi og granatæble fra Anne Hjernøes 'Stærk overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye, inspirerende bog 'Stærk...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Flødegratineret torsk med pasta og purløg

Torsk er med sin milde smag og fine, hvide kød en alsidig fisk, der kan meget mere end koges til den klassisk nytårsret med sennepssauce og hvide kartofler. Torsk kan steges på pande, bages, dampes, koges og grilles, og så fungerer den med sin neutrale smag med rigtig mange dejlige krydderier. Med...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kuller i kokos og karry

Kuller er en torskefisk, der både i smag og konsistens minder om om torsk, kulmule, hvilling, sej og lange. Kuller kan derfor ofte anvendes som erstatning for andre torskefisk, og det kan være godt at huske, når prisen på torsk stikker af omkring nytår, og når der i sommermånederne fiskes færre...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagte rødspætteruller med parmaskinke og ost

Der er flere gode grunde til at den pandestegte rødspætte er Danmarks nationalret. Først og fremmest gør fiskens milde smag og hvide kød, den magre fladfisk til en delikatesse. Rødspætten er også en yderst alsidig fisk, der både kan steges, dampes og bages. Derudover er der rigtig mange rødspætter i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Mørksej tilberedt med sambal oelek, fiskesauce, ananas og peanuts

Sejen er en af Nordsøens største torskefisk og kan nå en vægt på hele 20 kilo. Smagen mildere og mere distinkt end torskens, og egner sig godt til fx en lækker thai-inspireret ret: Sejfrikadeller, ris og spidskålssalat med ananas og chili.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa

Fisk vendt i sesamfrø og stegt på pande, er en rigtig sprød og dejlig lækkerbisken. Her serveres fisken på tacos og med mangosalsa, creme fraiche, chilisauce og evt. frisk koriander.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grillet hvilling med basilikum og nudelsalat

Der er efterspørgsel på danske sæsonfisk, kuller, mørksej, kulmule - og ikke mindst den lille hvilling. Hvilling fiskes året rundt, men højsæsonen for hvillingfiskeri er i september. Hvilling er en lille torskefisk med en dejlig mild smag. Fisken tilberedes i små fileter med skindsiden på, som...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kulmule med bagt rødbede, kartoffelmos og bløde løg

Hvis man gerne vil spise godt, sundt og bæredygtigt, bør man gå efter danske torskefisk, som er i sæson lige nu. Alle kender den klassiske torsk, men faktisk findes der mange flere fisk i samme familie, som ligner torsken i smag og konsistens, men som er et billigere alternativ. Prøv fx de dejlige...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Bubble drikkeglas

Bubble drikkeglas

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Tallerken Roy Kirkham

Tallerken Roy Kirkham

Shopping Nyheder
Sommer, af Camilla Plum

Sommer, af Camilla Plum

Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

La Gabbianella - Italiensk keramik

La Gabbianella - Italiensk keramik

Stentøj Cara House Doctor

Stentøj Cara House Doctor

Nye Bøger
Shopping
^