10 tips til at få mest ud af sæsonens tomater

10 tips til at få mest ud af sæsonens tomater 

Det er lige nu vi skal nyde tomaterne, for det er lige nu de er allerbedst ! Her får du 10 tips til, hvordan du får mest ud af den skønne og sunde grøntsag.


Sådan får du det bedste ud af dine tomater

Det er sæson for tomater - og de friske, saftige, duftende tomater er ikke kun en supernem spise, som kan indgå som ingrediens i alverdens sammenhænge, de røde frugter er også en af de bedste kilder til gode antioxidanter, som gavner dit immunforsvar og beskytter dig mod blodpropper og visse kræftformer.

Så nyd de solmodne tomater i rigelige mængder nu hvor de er allerbedst!

Her får du 10 tips til hvordan du får mest ud af den skønne og sunde tomat ...

  1. Opbevar tomater, som skal spises rå, i en kurv på køkkenbordet. Tomatsmagen udvikler sig bedst ved rumtemperatur. Opbevar ikke tomater i køleskabet. Kulden slår smagen ihjel.
  2. En god, solmoden tomat fortjener at blive forkælet med nykværmet peber, Maldon-salt og et dryp god olivenolie. Løg, purløg, hvidløg og forårløg klæder også tomatsmagen rigtig godt.
  3. Sukker klæder de lidt syrlige tomater. Et drys på en ret fremhæver smagen. Brug æbleeddike og honning til dressinger.
  4. Brug en kniv med grillskær, når du skal skære en tomat i skiver.
  5. I salatskålen er det bedst at undgå tomatkernene, som bare fortynder dressingen. Skær tomaten i både og fjerne kernehuset med et snuptag med en kniv.
  6. Når du skal fjerne kernener i en masse tomater, f.eks. til tomatsauce, er her en god ide: Fyld en stor skål eller et stort fad med vand. Tag en moden tomat i hånden og kram den forsigtigt, men fast under vandet, til tomaten knuses, og kernener sprøjter ud.
  7. Kassér ikke overmodne tomater. De er suværene til supper og saucer, i en fond eller i en gryderet.
  8. Læg grønne, umodne tomater i en brun papirpose sammen med modne bananer eller evt. anden moden frugt. Så bliver tomaterne røde, og du kan forlænge sæsonene en anelse.
  9. Om vinteren, når tomaterne hverken dufter eller smager godt, anbefales at bruge dåsetomater eller soltørrede tomater.
  10. Hvis du har tid, så flå skindet af tomaterne før de kommer i en gryderet. Det øger smagen og tilføjer en mere cremet konsistens til retten.

Fakta om tomatens herlige smag

Tomatens fantastiske smag og aroma dannes af sukkerstoffer i kombination med citronsyre, andre organiske syrer og en mængde komplekse aroma- og smagsforbindelser. Aroma- og smagsstofferne dannes i tomaten fra det tidspunkt, hvor den begynder at få farve og modnes.

Efter tomaten er plukket dannes der ikke flere aromastoffer. Sukkerindholdet stiger dog stadigvæk efter plukning, men ikke til samme niveau, som hvis tomaten var plukket fuldmoden. Højeste koncentration af alle smagsstoffer fås ved plukning når tomaten er fuldmoden.

Kilde: Køkkendagbogen - af Anette Eckmann og Gartner Toftegaard

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^