Hvid Parasol
Hængekøje VENTURE DESIGN
Maling til træværk - Økologisk
Havestol Venture Design

Det er så nemt og hurtigt at lave marmelade – og så smager hjemmelavede marmelader bare bedre.

Tips og opskrift: Bærmarmelader
Redaktionen

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan laver man egentlig den bedste marmelade?

Tips til valg af bær til marmeladen

Vælg primært dine bær på duften. Det er ikke størrelsen der tæller, men smagen. Og bær, der dufter meget, smager typisk også af meget.

  • Jordbær: Der findes mange forskellige typer af jordbær. Skal du have mest smag for pengene, skal du gå efter sorter som fx Senga Sengana, Honeyoye, Polka og Elsanta. 
  • Solbær: Når det gælder solbær er sorten Ben Lomond, Ben Alder og Ben Tron nogle af de bedste.
  • Stikkelsbær: Stikkelsbær er et lidt overset bær – for de smager helt fantastisk, også som marmelade. Køb gerne sorten Tatjana eller Envicta. 
  • Kirsebær: Kirsebær findes der også mange af og det er langt fra alle, der smager af meget. De bedste og mest saftige er Stevns, Kelleris, Fanal og Lutowka.
  • Hyben: Frugterne fra 'hybenrose' har en skøn, syrlig smag, som egner sig perfekt til marmelade. Hyben indeholder desuden store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium.

Tips til fremstilling af bærmarmelade 

  • Konservering og rengøring af glas er afgørende for, om man med nydelse kan ’åbne for sommeren’ en efterårsaften eller vintermorgen. Du kan skolde dine glas med kogende vand, eller skylle dem med atamon for at forlænge holdbarheden på dine marmelader.
  • Når du sætter marmeladen over varmen, så varm kun op til kogepunktet og skru derefter ned for marmeladen. Når du undgår at koge bærrene, bevarer du mest muligt af den dejlige smag af friske bær.  
  • Hæld gerne marmeladen direkte i glasset, mens det stadig er varmt og skru låget på.
  • Marmeladen skal opbevares mørkt og køligt for at kunne holde sig så længe som muligt - gerne i køleskab.
  • Vær opfindsom! Du kan krydre din marmelade ved at blande forskellige bær, tilsætte hyldebærsaft, kanel, vanilje eller forskellige slags spiritus fx rom eller whisky – kun din fantasi sætter grænser.
  • Hvis du har så mange bær i haven, at du ikke kan bruge dem alle, så frys dem ned så kan du lave syltetøj, bærmos, gelé og marmelader af de frosne bær, når det passer dig

Opskrift: Bærmarmelade

Ingredienser:

  • 1 kg bær
  • 500 g sukker (Du kan vælge at erstatte almindeligt sukker med syltesukker, hvilket får marmeladen til at tykne hurtigere).
  • 1 spsk citronsaft
  • 2 spsk melatin (geleringspulver)
  • Atamon

Sådan gør du:

  • Rens bærrene.
  • Læg dem i en gryde.
  • Varm bærrene op og lad dem simre til de er møre.
  • Tilsæt sukker 700 g sukker og citronsaft under omrøring i 5 min.
  • Bland meleatin med 50 g sukker, og tilføj det i den simrende bærmasse
  • Lad massen simre et par minutter.
  • Husk at smage på marmeladen undervejs. Måske skal der mere sukker i, hvis du fx bruger syrlige brombær eller stikkelsbær til marmeladen.
  • Skum marmeladen af.
  • Skyld marmeladeglas i atamon og fyld dem med marmeladen.
  • Sæt straks låget på.

Oversigt over sæsonens bær og blommer

Opskrifter & råvarer
Kostfibre i salaten: De 12 bedste bælgfrugter, kerner og korn

Med sæsonens friske, sprøde grøntsager er der smæk på smag og kulør i salatskålen, og med bælgfrugter, kerner og korn får salaten bid og fylde, og kan snildt fungere som hovedret.

Her er 12 populære bælgfrugter, kerner og korn, der udover at tilføje smag og struktur, også er eminente kilder til...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Langtidshævede havregrødsboller

Disse skønne havregrødsboller, mætter godt og har god, saftig konsistens. Bollerne er langtidshævede og får af samme årsag en god aroma. De skal hæve på køl natten over.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmebagte bagels

Hjemmebagte Bagels er skønne og praktiske, og helt ideelle til madpakken. Bagels er gode med røget laks, men også perfekt til din BLT sandwich med kylling & bacon, salat og en god dressing. Uhmmm!

Læs mere
Forår
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag

Fredag den 13. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grydebrød

Det flotte brød er langtidshævet, bagt i støbejerns gryde og har en super sprød skorpe og lækker blød krumme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hummus med skvalderkål

For haveejere er skvalderkål en pestilens, fordi den breder sig uhæmmet. Samtidig er skvalderkål så svær at få bugt med, at haveeksperter opfordrer til, at den graves op med rod.

Men skvalderkål er ikke kun ukrudt. Faktisk har den grønne urt en rigtig fin, krydret og let syrlig smag, der minder...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hvide asparges med hollandaise og pocheret æg

Sæsonens friske hvide asparges er en særlig fin delikatesse og en hel anden oplevelse end grønne. Her bringer vi en populær forårsret, hvor de skønne asparges serveres med hollandaise, pocheret æg og lakserogn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Honningens unikke egenskaber

Honning er sødt og dejligt og har samtidig nogle helt enestående egenskaber, der gør den anvendelig i en lang række sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Oversigt: Sæsonens frugt og grønt - Print ud og hæng op

Ved at købe danskproducerede produkter, sparer du miljøet for den CO-2 udledning, der følger med transporten af varen fra udlandet. Det gælder for alle udenlandske varer, og også for madvarer som frugt og grønt, derfor har vi udarbejdet en komplet oversigt over, hvornår danske frugter og grøntsager...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tilberedning af nye kartofler - og 6 ideer til forårets kartoffelretter

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og lige nu ligger årets første frilandskartofler klar i dagligvarebutikkerne. De små, fine kartofler smager allerbedst, hvis de tilberedes med med skræl, og blot skrubbes lidt inden de ryger i kasserollen.

Her får du tips til tilberedning, og 5...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kagefad House Doctor

Kagefad House Doctor

Brødkurve i søgræs

Brødkurve i søgræs

Tallerken Roy Kirkham

Tallerken Roy Kirkham

Spisestel David Austin

Spisestel David Austin

Shopping Nyheder
Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Tekande

Tekande

Udtræks spisebord

Udtræks spisebord

Nye Bøger
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
^