business plan canada phd thesis robotics
Pyjamas - hvid fra byNORD
Kunstplakat af Farah Atassi
Øreringe fra Maanesten
Loungestol i flet fra House Doctor

Det er så nemt og hurtigt at lave marmelade – og så smager hjemmelavede marmelader bare bedre.

Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader
Redaktionen

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Tips til valg af bær til marmeladen

Vælg primært dine bær på duften. Det er ikke størrelsen der tæller, men smagen. Og bær, der dufter meget, smager typisk også af meget.

  • Jordbær: Der findes mange forskellige typer af jordbær. Skal du have mest smag for pengene, skal du gå efter sorter som fx Senga Sengana, Honeyoye, Polka og Elsanta. 
  • Solbær: Når det gælder solbær er sorten Ben Lomond, Ben Alder og Ben Tron nogle af de bedste.
  • Stikkelsbær: Stikkelsbær er et lidt overset bær – for de smager helt fantastisk, også som marmelade. Køb gerne sorten Tatjana eller Envicta. 
  • Kirsebær: Kirsebær findes der også mange af og det er langt fra alle, der smager af meget. De bedste og mest saftige er Stevns, Kelleris, Fanal og Lutowka.
  • Hyben: Frugterne fra 'hybenrose' har en skøn, syrlig smag, som egner sig perfekt til marmelade. Hyben indeholder desuden store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium.

Tips til fremstilling af bærmarmelade 

  • Konservering og rengøring af glas er afgørende for, om man med nydelse kan ’åbne for sommeren’ en efterårsaften eller vintermorgen. Du kan skolde dine glas med kogende vand, eller skylle dem med atamon for at forlænge holdbarheden på dine marmelader.
  • Når du sætter marmeladen over varmen, så varm kun op til kogepunktet og skru derefter ned for marmeladen. Når du undgår at koge bærrene, bevarer du mest muligt af den dejlige smag af friske bær.  
  • Hæld gerne marmeladen direkte i glasset, mens det stadig er varmt og skru låget på.
  • Marmeladen skal opbevares mørkt og køligt for at kunne holde sig så længe som muligt - gerne i køleskab.
  • Vær opfindsom! Du kan krydre din marmelade ved at blande forskellige bær, tilsætte hyldebærsaft, kanel, vanilje eller forskellige slags spiritus fx rom eller whisky – kun din fantasi sætter grænser.
  • Hvis du har så mange bær i haven, at du ikke kan bruge dem alle, så frys dem ned så kan du lave syltetøj, bærmos, gelé og marmelader af de frosne bær, når det passer dig

Oversigt over sæsonens bær og blommer

Opskrifter & råvarer
Danmarks dygtigste kogebogsforfattere bakker op om Det Kærlige Måltid

Fra non-profit organisationen Det Kærlige Måltid kommer en vigtig bog om mad og fællesskab, og om omsorg for mennesker, der på grund af akut sygdom mangler overskud i hverdagen. Med opbakning og bidrag fra nogle af Danmarks dygtigste kogebogsforfatter giver bogen først og fremmest inspiration til...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Laksesandwich

Nem opskrift på laksesandwich med stor smag i den klassiske kombination af røget laks og cremet flødeost med frisk basilikum og sortkværnet peber. Uhmmmm.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Sådan tilbereder du den klassiske sandwich med skinke og ost

Godt brød, lufttørret skinke, sprød hjertesalat, forårsløg og peberfrugt, og med den mest delikate dressing med dijonsennep og akaciehonning. Den klassiske sandwich med skinke og ost er altid populær, skøn at have med i madpakken på jobbet såvel som udflugten.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

I år deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen et par klassiske opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme -...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: 12 lækre påskeretter

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Minirugbrød med chokolade

Skal der bages i weekenden, så kan vi varmt anbefale at bage de lækreste minirugbrød med chokolade.

Opskriften er udarbejdet af Mejnerts Mølle og Økologisk Landsforening, der opfordrer til at man naturligvis anvender økologiske ingredienser.

Ved at vælge økologisk frem for konventionelle...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum opskrift: Grønkål med mormordressing

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Super skøn grøntsagssuppe der kan varieres i det uendelige

Med opskriften får du en fyldig, sund og lækker suppe, perfekt på en kold dag. Du du kan bruge stort set hvad som helst fra grøntsagsskuffen, også de lidt trætte grøntsager, skriver Karolines Køkken, der har udviklet opskriften, så det kan samtidig være en god anledning til at få ryddet ud - og...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Rugbrødsboller

Opskriften på de rustikke rugbrødsboller med knækket rug er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet.

Opskriften lever ganske vist ikke op til fuldkorslogoet, men er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Stort drikkeglas

Stort drikkeglas

Karaffel

Karaffel

Kande Broste Copenhagen

Kande Broste Copenhagen

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Shopping Nyheder
Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

Udtræks spisebord

Udtræks spisebord

Sommer, af Camilla Plum

Sommer, af Camilla Plum

Affaldssortering system - Smartstore Collect Set

Affaldssortering system - Smartstore Collect Set

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
^