Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader
Tips til valg af bær til marmeladen
Vælg primært dine bær på duften. Det er ikke størrelsen der tæller, men smagen. Og bær, der dufter meget, smager typisk også af meget.
- Jordbær: Der findes mange forskellige typer af jordbær. Skal du have mest smag for pengene, skal du gå efter sorter som fx Senga Sengana, Honeyoye, Polka og Elsanta.
- Solbær: Når det gælder solbær er sorten Ben Lomond, Ben Alder og Ben Tron nogle af de bedste.
- Stikkelsbær: Stikkelsbær er et lidt overset bær – for de smager helt fantastisk, også som marmelade. Køb gerne sorten Tatjana eller Envicta.
- Kirsebær: Kirsebær findes der også mange af og det er langt fra alle, der smager af meget. De bedste og mest saftige er Stevns, Kelleris, Fanal og Lutowka.
- Hyben: Frugterne fra 'hybenrose' har en skøn, syrlig smag, som egner sig perfekt til marmelade. Hyben indeholder desuden store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium.
Tips til fremstilling af bærmarmelade
- Konservering og rengøring af glas er afgørende for, om man med nydelse kan ’åbne for sommeren’ en efterårsaften eller vintermorgen. Du kan skolde dine glas med kogende vand, eller skylle dem med atamon for at forlænge holdbarheden på dine marmelader.
- Når du sætter marmeladen over varmen, så varm kun op til kogepunktet og skru derefter ned for marmeladen. Når du undgår at koge bærrene, bevarer du mest muligt af den dejlige smag af friske bær.
- Hæld gerne marmeladen direkte i glasset, mens det stadig er varmt og skru låget på.
- Marmeladen skal opbevares mørkt og køligt for at kunne holde sig så længe som muligt - gerne i køleskab.
- Vær opfindsom! Du kan krydre din marmelade ved at blande forskellige bær, tilsætte hyldebærsaft, kanel, vanilje eller forskellige slags spiritus fx rom eller whisky – kun din fantasi sætter grænser.
- Hvis du har så mange bær i haven, at du ikke kan bruge dem alle, så frys dem ned så kan du lave syltetøj, bærmos, gelé og marmelader af de frosne bær, når det passer dig
Oversigt over sæsonens bær og blommer
