Simreret

Simreret

Simreret 

November kan være en mørk og trist måned, men på plussiden tæller, at familien kan samles om hyggelige sysler indendørs, mens vinden rusker udenfor. Derfor er det sene efterår den perfekte årstid til langsommelig simremad ...

November kan være en mørk og trist måned – dagene bliver kortere, frosten kommer snigende, og barometeret viser regn. Men på plussiden tæller, at familien kan samles om hyggelige sysler indendørs, mens vinden rusker udenfor. Derfor er det sene efterår den perfekte årstid til langsommelig simremad, der passer sig selv på komfuret og bliver til solide og varmende måltider, som familien kan nyde sammen.
Gryderetter er ofte forholdsvis billig mad og kan være en kærkommen lejlighed til at få tømt fryseren for rester. Der er nok af opskrifter at tage fat på. Prøv f.eks. den tyskinspirerede simreret ølgryde med grøn kartoffelmos fra Karolines Køkken. Øllet giver en god og smagfuld sauce, der er i god harmoni med rettens øvrige ingredienser.

Hovedret til 6

ØLGRYDE
Ingredienser
• 1 kg okseklump
• 3 spsk hvedemel
• 50 g smør
• 1 flaske øl fx porter
• 4 stilke friske timiankviste
• 2 laurbærblade
• 2 grofthakkede zittauerløg (ca. 200 g)
• 1 tsk groft salt
• friskkværnet peber
• 4 gulerødder i tynde skiver (ca. 300 g)

Tilberedning
For at få den bedste smag frem i gryderetten bør kødet først brunes i smør. Smørret får nemlig de bedste smagsegenskaber frem i kødet og fremhæver smagen af de øvrige ingredienser i retten, så smagen af grøntsager og krydderurter træder tydeligere frem. Det er vigtigt, at smørret har den rette temperatur, når kødet kommes i gryden – det skal være brusende og gyldent, men ikke brændt.
Jo længere tid, gryderetten får lov at stå at simre, jo bedre bliver resultatet. Det er kun et spørgsmål om, hvor langt familiens tålmodighed rækker. Dog alt med måde – nogle simreretter har ikke godt af at stå mere end 3-4 timer på komfuret. Tag eventuelt et spil med børnene, mens maden passer sig selv. Gryderetter er også god gæstemad, for der er ingen stress og jag i køkkenet.

GRØN KARTOFFELMOS
Ingredienser
• 1 kg kartofler
• 2 dl mælk
• 50 g smør
• ½ dl fintklippet purløg
• 1 dl finthakket persille
• 1 tsk groft salt
• friskkværnet peber

Tip: De fleste gryderetter kan fryses ned, så der er nem og hurtig mad til en travl aften.

Flere skønne opskrifter fra Karolines Køkken, finder du på

Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^