Kategorier: Jul  -  Julemad

Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

"Denne opskrift stammer fra mine sønners tipoldemor. Jeg fandt den i et gammelt, falmet opskriftshæfte, som hun havde nedskrevet sine yndlingsopskrifter i tilbage i 1940‘erne. Med sirlig håndskrift præsenterer hun bl.a. sin favoritopskrift på æbleskiver og afslører desuden, hvordan hun sikrer, at de bliver sprøde og kuglerunde" fortæller Sif, som gennem 15 år har udgivet intet mindre end 18 smukke kogebøger. 

Læs om Sif Orellana, hendes udgivelser og workshopvirksomhed, Sisterhood Retreats: Siforellana.dk

Ca. 20-25 stk. 

Ingredienser:

  • 250 g hvedemel
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk stødt kardemomme (kværn evt. selv hele kardemommekapsler i en morter eller kaffekværn; smagen folder sig ekstra ud på denne måde)
  • 1 tsk sukker
  • 1 knsp salt
  • ½ l kærnemælk
  • 3 æg (s/m)
  • smør til at stege i 

Sådan gør du:

  • Rør alle de tørre ingredienser sammen.
  • Tilsæt kærnemælken lidt efter lidt, og rør løbende dejen lind og glat, så du undgår, at den klumper.
  • Pisk æggene i og varm æbleskivepanden op. Du kan både bruge en gammeldags pande på komfuret eller en elektrisk.
  • Smelt en lille klat smør i hvert hul i æbleskivepanden.
  • Fyld hullerne to tredjedele op med dej.
  • Bag dem gyldenbrune på den underste halvside og vend dem derefter en kvart omgang ved hjælp af en tandstikker eller et lille grillspyd af træ.
  • Lad dem bage lidt mere.
  • Kom i mellemtiden lidt af æbleskivedejen i en plastik- pose, bind en knude øverst og klip et hul i det ene hjørne af posen. Sprøjt en smule æblekagedej ind i æbleskivens midte – herved sikrer du, at dine æbleskiver bliver smukt runde og velformede.
  • Vend æbleskiverne endnu en kvart omgang og bag dem, til de er lækkert brune på alle sider. Bagetiden er i alt ca. 5 minutter pr. æbleskive, og de skal vendes rundt nogle gange undervejs.
  • Server æbleskiverne med sukker, flormelis, syltetøj eller marmelade. 
Blommetærte med et dejlåg, der smelter på tungen – den perfekte dessert til august.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Uimodståelig blommetærte med blåbær og valnødder 

I august folder sensommerens overflod af skønne frugter sig ud, og blandt dem stråler de store, blå Hanita-blommer som favorit. Med deres søde og saftige smag er de perfekte til bagning, og i denne opskrift fejrer vi Hanita-blommens fyldige karakter i samspil med blåbærmarmelade og sprøde valnødder.…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbæris  

Nu er det sæson for vilde blåbær, som i Danmark bær vokser på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Sådan en håndfuld solmodne vilde blåbær er en absolut delikat mundfuld, og det kan være en udfordring at nå hjem efter en plukketur uden at have spist dem alle. Men lykkes det, så er…

Læs mere
Krebsegilde: Svenske traditioner og opskrifter
Opskrifter & råvarer
Hold krebsegilde med svenske traditioner 

Sæsonen for jagten på det røde guld er begyndt, når der fra den 8. august fanges ferskvandskrebs i store mængder i de svenske søer og åer. Fangsten fejres med det traditionelle krebsegilde, eller 'kräftskiva' som det hedder på svensk, hvor familie og venner samles til en lang festlig nat. Her nydes…

Læs mere
Nem opskrift på syltning af bær
Opskrifter & råvarer
Tips og nem opskrift: Hjemmelavet marmelade og saft 

Hver sommer nyder mange af os at tilbringe tid i køkkenet med at fremstille hjemmelavet saft og marmelade. Der er noget helt særligt ved projektet – fra duften af simrende bær til den tilfredsstillende ved at forsegle lækkerierne i glas og flasker.

Hjemmelavede marmelader og saft er ren velsmag,…

Læs mere
Stikkelsbær er alsidige, perfekt til både søde og salte retter, hvilket gør den til en favorit i køkkenet.
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Burgerbolle uden hvedemel
Opskrifter & råvarer
KETO-opskrift: Burger med mangoguacamole 

En sund og velsmagende burger behøver ikke være en luksus - selv for dem, der følger en keto-diæt. Denne opskrift på burger med mangoguacamole er en sand fryd for smagsløgene og en mættende og nærende oplevelse uden kompromis.

Forestil en saftig hakkebøf toppet med en cremet mangoguacamole, sprøde…

Læs mere
Picnic mad: Opskrifter på lækkert brød og retter til picnicen
Opskrifter & råvarer
Picnic - Ideer og opskrifter 

Sommeren er kort, men føles meget længere hvis man - så ofte vejret tillader det - tager ud i det grønne. Få det meste ud af de lange sommeraftener, pak madkurven og tag på picnic i parken, på stranden eller i skoven. Det kræver ikke store forberedelser, slet ikke hvis du i forvejen har udstyret…

Læs mere
Opskrifter på kolde kaffehits. Vietnamesisk iskaffe og mælkefri varianter inkluderet. Få tips til at lave de bedste kolde kaffedrikke.
Opskrifter & råvarer
6 iskolde kaffehits: Klassisk, koldbrygget, vietnamesisk, affogato, frappuccino og mælkefri 

Bland kaffeelskere er iskaffe et hit på en varm sommerdag. Miks din iskaffe som du bedst kan lide den. Tilføj ekstra farin og erstat minimælken med sødmælk, så får du en blød og fyldig kaffeoplevelse - eller nyd den, som vi foretrækker den: stærk og kalorielet.

Her er seks nemme opskrifter på…

Læs mere
Hjemmelavet icetea
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Klassisk icetea 

Der findes næppe noget mere forfriskende og læskende på en varm sommerdag som iste, men mange af de varianter man kan købe i supermarkeder, er så hvinende søde, at man ikke oplever den fine smag af te.

Få meget mere smag med en hjemmelavet icetea, som du nemt kan smage til med sødt og syrligt.

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^