Kategorier: Jul  -  Julemad

Sif Orellanas æbleskiver: En opskrift med historie og julestemning

For mange vækker duften af nybagte æbleskiver med kardemomme den rene nostalgi, der kan forvandle en grå, råkold eftermiddag til en hyggestund. Med Sif Orellanas opskrift får du et helt fad fyldt med de dejligste æbleskiver – sprøde udenpå og bløde indeni ...

Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke er kommet i julehumør, er det måske tid til at finde æbleskivepanden frem. Sif Orellana deler her en helt særlig opskrift på de dejligste æbleskiver, som for hende er tæt forbundet med julens traditioner og nostalgi.

"Denne opskrift stammer fra mine sønners tipoldemor. Jeg fandt den i et gammelt, falmet opskriftshæfte, som hun havde nedskrevet sine yndlingsopskrifter i tilbage i 1940‘erne. Med sirlig håndskrift præsenterer hun bl.a. sin favoritopskrift på æbleskiver og afslører desuden, hvordan hun sikrer, at de bliver sprøde og kuglerunde" fortæller Sif, som gennem 15 år har udgivet intet mindre end 18 smukke kogebøger. 

Find mange flere opskrifter og læs om Sif Orellanas virke, hendes bogudgivelser og workshopvirksomhed 'Sisterhood Retreats': Siforellana.dk 

Ca. 20-25 stk. 

Ingredienser:

  • 250 g hvedemel
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk stødt kardemomme (kværn evt. selv hele kardemommekapsler i en morter eller kaffekværn; smagen folder sig ekstra ud på denne måde)
  • 1 tsk sukker
  • 1 knsp salt
  • ½ l kærnemælk
  • 3 æg (s/m)
  • smør til at stege i 

Sådan gør du:

  • Rør alle de tørre ingredienser sammen.
  • Tilsæt kærnemælken lidt efter lidt, og rør løbende dejen lind og glat, så du undgår, at den klumper.
  • Pisk æggene i og varm æbleskivepanden op. Du kan både bruge en gammeldags pande på komfuret eller en elektrisk.
  • Smelt en lille klat smør i hvert hul i æbleskivepanden.
  • Fyld hullerne to tredjedele op med dej.
  • Bag dem gyldenbrune på den underste halvside og vend dem derefter en kvart omgang ved hjælp af en tandstikker eller et lille grillspyd af træ.
  • Lad dem bage lidt mere.
  • Kom i mellemtiden lidt af æbleskivedejen i en plastik- pose, bind en knude øverst og klip et hul i det ene hjørne af posen. Sprøjt en smule æblekagedej ind i æbleskivens midte – herved sikrer du, at dine æbleskiver bliver smukt runde og velformede.
  • Vend æbleskiverne endnu en kvart omgang og bag dem, til de er lækkert brune på alle sider. Bagetiden er i alt ca. 5 minutter pr. æbleskive, og de skal vendes rundt nogle gange undervejs.
  • Server æbleskiverne med sukker, flormelis, syltetøj eller marmelade. 
Granola kan laves med alt det, du holder allermest af: Dine favoritnødder, krydderier og naturlige sødemidler som dadler
Opskrifter & råvarer
Sprød og hjemmelavet granola – den perfekte start på dagen 

Granola er en knasende lækker og alsidig morgenmad, der kombinerer ristede gryn, nødder og frø i en skøn mundfuld. Når du laver din egen granola, kan du selv sammensætte ingredienserne, så de passer perfekt til dine smagsløg. Prøv fx at eksperimentere med forskellige typer gryn, nødder, sødemidler…

Læs mere
Pandekagedag: De bedste opskrifter på klassiske pandekager og fluffy pancakes
Opskrifter & råvarer
Så skal der snart flippes pandekager! 

Uanset om du foretrækker dine pandekager sprøde og tynde eller luftige og fyldige, er pandekagedagen den 4. marts en perfekt anledning til at flippe en stak gyldne pandekager. Men hvorfor fejrer vi egentlig denne dag, og hvad gør den så særlig?

Læs mere
Banankage eller muffins? Find den bedste opskrift på svampet kage med overmodne bananer
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Fødevarepriser: De bedste tips til at spare på madbudgettet og reducere spild
Miljø
Høje fødevarepriser? Sådan får du pengene til at række længere 

Madspild er ikke kun et miljøproblem – det er også en økonomisk udfordring. Med fødevarepriser, der er steget med næsten 25% siden 2021, mærker de fleste det i husholdningsbudgettet. Samtidig viser nye tal, at hver femte dansker er bekymret for de stigende priser.

Men ved at planlægge vores…

Læs mere
Grøn lasagne – en skøn opskrift med ekstra grøntsager fra Lone Kjær
Opskrifter & råvarer
Lasagne med grønt tvist – en opskrift af Lone Kjær 

Lasagne er en af de retter, der altid hitter på middagsbordet – og med en lille justering kan den blive endnu mere velsmagende og sund. Ernæringsekspert og madskribent Lone Kjær har udviklet en skøn version, hvor der skrues ned for kødet og op for grøntsagerne. Lone Kjær har i mere end 25 år…

Læs mere
Fødevarepriser: I takt med stigende fødevarepriser er det blevet vigtigere end nogensinde at få mest muligt ud af sine råvarer
Miljø
Spar på madbudgettet: Sådan genbruger du rester af kødsauce til nye retter  

Pasta med kødsauce er en klassiker i mange danske hjem, men ofte ender der en rest i køleskabet, som enten bliver glemt eller smidt ud. I stedet for at lade den gå til spilde, kan du forvandle resterne til nye, lækre retter, der både sparer penge og minimerer madspild. Med lidt kreativitet kan en…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bag et 80´er hit: Minirugbrød med chokolade 

Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, så husker du måske det sprøde, lækre skolerugbrød, som både kunne købes i skoleboden eller hos bageren. Saftigt indeni og med en sprød skorpe udenpå. I dag er der langt mellem de små brød hos bageren, men hvis der skal bages i weekenden, så kan vi varmt…

Læs mere
Karry-kokos suppe med grønkål er en nem og sund vinterret
Opskrifter & råvarer
Karry-kokos suppe: Yndlings vintersuppen med grønkål, gulerod og blomkål 

Grønkål er en af vinterens mest næringsrige grøntsager, og dens alsidighed gør den til en oplagt ingrediens i sæsonens måltider. Med sin dybe grønne farve og sit høje indhold af vitaminer og mineraler giver grønkål dig både sundhed og smag til bordet.

Den kan bruges i alt fra salater og smoothies…

Læs mere
Farverige rodfrugter i sæson
Opskrifter & råvarer
Sæson: Kender du dine rødder? 

Kender du sæsonens skønne rødder: rødbede, grønkål, gulerod, hvidkål, peberrod, porre, pastinak, knoldselleri, jordskok, kartoffel, persillerod og rosenkål?

Lige nu bugner supermarkederne af alverdens fantastiske kilder til stor smag og vigtige vitaminer og mineraler. Dyk ned i fun facts om…

Læs mere
Nem gryderet – brug rester fra køleskabet til grundopskriften
Opskrifter & råvarer
Gryderet grundopskrift: Nem vintergryderet, der kan varieres i det uendelige 

Gryderetter er den perfekte ret til kolde vinteraftener. Med en enkel grundopskrift kan du skabe en smagfuld ret, der både varmer, mætter og giver dig mulighed for at bruge rester fra køleskabet: Der skal kun få ingredienser til, et par timer på komfuret – og voilà – så er der serveret!

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^