Kategori: Opskrifter & råvarer
Sæson: Kender du dine rødder?
Pastinak eller persillerod?
De to rødder ligner hinanden til forveksling. Men det er muligt at kende forskel på de to rødder med huskereglen 'Pastinakken skal ned med nakken'. Pastinakken har desuden en dyb rand i toppen, som persilleroden ikke har...
- Persilleroden er mere fast og har en anderledes smag end den sødere pastinak.
- Pastinakker har en sød, mild og nøddeagtig smag af selleri.
- Persillerod bliver sprød og knasende, når den tilberedes.
- Pastinakker får en sej midte, hvis de er for store. Derfor hellere to små end en stor.
Vidste du det om de knudrede jordskokker?
De knudrede jordskokker kan være lidt af en udfordring i køkkenet, da de kan være svære at få rene, men fortvivl ej. De små knolde har en vidunderlig nøddeagtig smag, der giver et helt særligt pift til dine retter.
- Jordskokken er i familie med solsikken. Ja, blomsten.
- Jordskokker indeholder langt mindre stivelse end kartofler. Det gør dem til et godt alternativ, hvis man ønsker at spare lidt på kalorierne.
- Når jordskokker er skrællet, bliver de hurtigt brune - men det kan man undgå ved at dryppe lidt citronsaft over.
Nye oplevelser med farvede gulerødder
Med farvede gulerødder, der findes både hvide, orange, gule, lilla og røde, kan du sætte fantastisk kulør på salaten og de stegte rodfrugter.
- De gule, orange og røde gulerødder får deres farver fordi de indeholder karoten
- De lilla gulerødders farve skyldes indholdet lycopen og anthocyaniner, som er naturlige farvepigmenter, der også giver tomater, vandmeloner, grapefrugter og papaya, deres farve.
- Hvide gulerødder har ingen farvestoffer, hvorfor de er naturligt hvide.
- De farvede gulerødder egner sig oftest bedst til at spise i rå tilstand. Hvis man vælger at koge rødderne, specielt de lilla, kan man tilsætte lidt eddike eller citronsaft til kogevandet for at undgå at de mister farven under tilberedningen.
En hårdfør rod
Med knoldselleri er der en stor smagsmæssig forskel på, om du spiser det råt eller tilberedt. Ved at
tilberede knoldselleri opnår du en mere fyldig, mild og sød smag. Sammenlignet med andre
rodfrugter kræver knoldselleri kun kort tilberedningstid for at blive blød og lækker.
- Knoldselleri opbevares bedst køligt og har en meget lang holdbarhed på op til 3-4 måneder
- Knoldselleri kan det samme som andre rødder og kartofler og dermed kan du både lave knoldselleri-røsti, fylde knoldselleri i æggepandekage, knold-sellerismørrebrød, knoldsellerimos, knoldselleri i tynde skiver på pizza, i suppe, saucer, som jævner.
- Knoldselleri er spækket med vidunderlig smag og en fantastisk konsistent, som kan virkelig meget. Fx er helbagt knoldselleri herligt og passer godt ind i alskens måltider.