Rødspætte
En god rødspætte er altid en fornøjelse for ganen, og cashewsmørret i denne ret giver den traditionelle danske fisk et lidt anderledes twist. Opskriften er fra den nye kogebog Hedeturen går til køkkenet, som er skrevet af Søs Wollesen, Louise Bruun og Birdie Bjerregaard. Retten er, ligesom alle de andre skønne retter i bogen, fuld af sunde, gode ingredienser, som ikke mindst kvinder i overgangsalderen, har behov for.
I retten indgår f.eks. cashewnødder, som indeholder tre energigivende næringsstoffer; protein, kulhydrat og fedt. Mængden af mættet fedt (den type fedt, vi helst ikke skal have for meget af) i nødder er meget lav, og de indeholder hverken kolesterol eller transfedtsyrer. Til gengæld indeholder nødder masser af de sunde enkelt-umættede fedtsyrer – heriblandt de vigtige vegetabilske omega-3 og omega-6 fedtsyrer.
Her følger opskriften på rødspætte med cashewsmør – og nederst følger blomkål i grønkålspesto:
Rødspætte
• 1 rødspætte per person
• smør til stegning
• havsalt
Cashewsmør
• 200 g cashewnødder
• 2 fed hvidløg
• 1 bundt dild
• saft af 1 citron
Sådan gør du:
• Smelt en klat smør på panden.
• Steg rødspætterne, til de er lysebrune – cirka 5 minutter på hver side ved svag varme.
• Krydr med salt.
• Kom cashewnødder, hvidløg, dild og citronsaft i en blender og kør, til konsistensen er som fed, lækker smør.
• Server rødspætten med smørret ovenpå og en stor skål kålsalat.
Blomkål i grønkålspesto
• ½ blomkålshoved
Pesto
• 4 stilke grønkål – kan erstattes med
frisk spinat
• 1 håndfuld valnødder
• 2 fed hvidløg
• saft af ½ citron
• 2 dl olivenolie
• 1 nip havsalt
Sådan gør du:
• Hak blomkålen fint og stil det til side i en skål.
• Kom alle ingredienserne til pestoen i en blender.
• Kør til konsistensen er fin og jævn.
• Spæd eventuelt op med lidt mere olie.
• Bland pestoen med blomkålen.
• Smag til med salt.