Mandler er ikke kun en lækker og mættende snack, de er også en suveræn kilde til sund fedt og vigtige næringsstoffer, skriver Hjerteforeningen. Fedt i mandler består af såkaldte enkeltumættede fedtsyrer, som tilfører kroppen energi, og som samtidig har en positiv indflydelse på kolesterolniveauet og mindsker risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Mandler er samtidig en god kilde til protein, og indeholder næringsstoffer som vitamin E, selen, zink, calcium, magnesium og B-vitaminer - især folat og biotin (vitamin B7).
Gode fibre
Både jordnødder og cashwnødder har mange lignede egenskaber, men mandler indeholder fx flere fibre, hvilket bidrager til en sund fordøjelse, og en god mæthedsfølelse, hvilket gør mandler særlig velegnet som sund snack for diabetikere, men også for dem, der ønsker at spare på kulhydraterne.
Rist nemt og hurtigt lune, sprøde mandler i ovnen
Mandler er dejlige på yoghurten om morgenen, skønne i den grønne salat og en sund og lækker snack, når den lille sult melder sig i løbet af dagen. Især saltede mandler, er en delikatesse, og koster en en tredjedel af prisen, hvis du selv rister dem. Her bringer vi opskriften på to forskellige slags ristede mandler, som er super nemme at tilberede.
Salte mandler
Det skal du bruge:
- 2 dl. vand
- 50 g. salt
- 200 g. mandler
Sådan gør du:
Bring vand og salt i kog, afkøl lidt, tilsæt mandler og lad dem trække 30 minutter.
Tag mandlerne op af saltlagen, og bred dem ud på en bageplade.
Bag mandlerne i ovnen ved 125 grader til de er helt tørre og har fået en tynd grålig salthinde.
Sojaristede mandler
Det skal du bruge:
- Olivenolie
- 200 g. mandler
- 2-3 spsk. soyasauce
Sådan gør du:
Varm olivenolien op på en pande og rist mandlerne et kort øjeblik.
Tilsæt soyasauce og rist mandlerne til soyaen er fordampet.
Læg dem på et stykke køkkenrulle til de er helt tørre. Mandlerne kan evt. tørres i ovnen ligesom saltmandlerne