Som inspiration får du her tre idéer til topping/fyld:
- Cherrytomater i halve, halve, pillede eller upillede hvidløgsfed, ca. ½ dl olie, groft salt og rosmarinkviste.
- Strimler af hvidkål eller rødkål, kvarte rosenkål eller buketter af blomkål eller broccoli, rødløg i strimler, pesto (smøres under fyldet), smuldret feta, groft salt, oregano og cayennepeber.
- Prøv også Foccacia-fuldtræffer til eftermiddagsteen. Her kan du pensle brødet med lidt æg og drysse med et pænt lag kanelsukker, hakkede valnøddekerner og æblebåde inden du bager det..
Ingredienser til grund dejen:
- 1/8 pakke gær
- 1 l koldt vand
- 2 spsk sukker eller honning
- 2 tsk salt
- 1 dl chiafrø
- 250 g skårne eller knækkede kerner
- 600 g fuldkornsmel
- 300 g hvedemel
Sådan gør du:
- Rør gæren ud i vandet.
- Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør dejen sammen.
- Konsistensen skal være som tyk havregrød. Korn og frø suger meget væske, så dejen bliver mere fast, når den har hævet.
- Lad dejen hæve i en bøtte med låg natten over, eller i hvert fald seks timer i køleskabet.
- Hæld dejen i en bradepande foret med bagepapir, læg eller drys fyldet på, og stik det godt ned i dejen. Lad brødet efterhæve i mindst 1 time.
- Tilføj topping/fyld
- Bag brødet ved 185 grader i ca. 40 minutter. Husk: Ovne er forskellige, og jo grovere mel du bruger, jo længere bliver bagetiden.
- Brødet er færdigt, når det er gyldent og lyder hult, når du banker på det.
Opskriften er udviklet af diætist Anne W. Ravn, som tidligere har udgivet bogen 'Rigtig god fordøjelse - Enkle råd og opskrifter til stærk mave og mere energi'.