Madtrend: Bowls

Poke bowl, hippie-bowl, quinoa-bowl, Buddha-bowl, smoothie-bowl og greenie-bowl. De sunde madskåle storhitter.

Madtrend: Bowls 

Bowls, en af de seneste års hotteste foodtrends, har bidt sig fast som sund og hurtig 'comfort food'. I en travl hverdag, hvor der er fokus på at begrænse madspild, hvor mange af os bor alene, og hvor familier med fritidsaktiviteter og lange arbejdsdage ofte spiser på forskellige tidspunkter, er mad i skåle en oplagt løsning.

Bowls, som er lagdelte 'alt-i-én-skål' måltider, er hurtig at anrette og kan nemt tilpasses smagsløg og appetit. Der er samtidig ingen grænser for, hvad man kan putte i skålen og hvordan ingredienserne sammensættes. Skålen kan fyldes med både rå og tilberedte grøntsager, kød og fisk på en bund af fx gode fundkorn, som quinoa, bulgur eller brune ris, ligesom gårsdagens restemad hurtigt kan piftes op med friske grøntsager og krydderurter, og toppes med fx ristede kerner og frø, ost eller dressing. 

Sunde bowls - morgen, middag og aften

Både på madblogs og Instagram bugner det med inspiration til mad i skåle, og nu har madblogger og grøntsagspassionist, Maria Engbjerg, udgivet en smuk bog fuld af hendes mest delikate idéer til lækre, sunde bowls. Bogen hedder 'Sunde Skåle' og byder på både morgenmadsskåle, skåle til frokost og madpakke, mættende middagsskåle, suppe- og comfort-skåle, der smager og varmer samt søde dessert- og snackskåle.

Blandt bogens tænderløbende lækre bowls, er blandt andet godmorgen-skåle som fx opskriften på en tyk og cremet greenie-bowl med spinat, et naturligt energiboost i form af en matcha-bowl og dejlige skåle med quinoagrød og tofu-scramble.

En salat-bowl er et let og lækkert måltid midt på dagen, og her præsenterer Maria Engbjerg en hel stribe af friske og sprøde salater, som blandt andet en vegansk version af den klassiske, amerikanske 'Cobb salad', knasende thaislaw, broccolisalat med cashew-dresseng og marokkansk bønnesalat. Blandt de fyldige og mættende bowls-forslag er linse-bowl, quinoa-bowl med bagt tofu og kokosbacon, hirse-bowl med bønner, blomkål og bagt hokkaido og sobanuddel-bowl. Og her er også bowl-varianter af klassiske retter som fx risotto, falafel, sushi, mac'n'cheese, vietnamesisk Bánh Mì og indisk dahl-bowl samt dejlige supper som miso suppe og japansk ramen. 

Mange klassiske desserter og snacks egner sig godt til at blive serveret, og 'Sunde Skåle' deler Maria Engbjerg de skønneste vegetariske desserter i søde skåle. Her er blandt andet chokomousse, kokosis,  rabarbercrumble og brownie samt opskriften på en vegansk koldskål, der smager lige så godt som den, farmor laver. 

Alle bogens opskrifter er som udgangspunkt vegetariske, men Maria Engbjerg giver også alternativer til, hvordan de forskellige retter kan indeholde kød eller fisk.

'Sunde Skåle - Lad dig inspirere til de bedste bowls' er udgivet af forlaget Gyldendal.

Tips fra annoncørerne

Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^