Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse

Tilbered nemt kimchi, den klassiske, koreanske fermenterede delikatesse lavet af kinakål, krydret med chili, hvidløg og andre ingredienser, rig på probiotika.

Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Kimchi er krydret fermenteret kinakål med en skøn, spicy, saltet og syrlig smag. Den kan, ligesom chilisovs, nydes i alverdens sammenhænge og tilføje umami til enhver asiatisk ret såvel som til din hotdog, til grillet kød og fjerkræ, i sandwichen og salaten.

Ifølge ernæringseksperter, så har kimchi, ligesom kombuca, kraut og andre fermenterede delikatesser, endda nogle sundhedsmæssige egenskaber i form af probiotika, som gavner bakteriebalancen i mave og tarm og fremmer fordøjelsen, ligesom kimchi også er kilde til vitaminer og mineraler.

Kimchi er nemt at fremstille, den er langtidsholdbar og således en dejlig delikatesse man kan have glæde af længe. Bemærk, at kinakålen skal ligge i lage i 12 timer før kimchien kan hældes på glas, og at kimchien herefter skal fermentere i en uges tid. Her bringer vi opskriften.
 

Ingredienser til kimchipasta

  • 4 spsk rismelsgrød
  • 50 g knust eller fintrevet hvidløg
  • 20 g chiliflager
  • 100 g paprika - eller rød chilipulver, hvis du vil have smæk på smagen
  • 1/2 dl æblemost
  • 50 g frisk, fintrevet ingefær
  • 1/4 dl fiskesauce
  • ½ dl vand
  • 1 tsk sesamfrø

Ingredienser til kimchi

  • 1,5 g kinakål
  • 100 g salt
  • 12 dl vand
  • 450 g kinaradise
  • ½ pære
  • 3 – 4 stk forårsløg
  • 50 g kombu tang
  • Kimchipaste

Opskrift kimchipaste

  1. 1 spsk rismel røres op i 1 dl vand, varmes op og simre til den tykner. Når blandingen er kølet af, er resultatet 4 spsk rismelsgrød
  2. Hæld risgrøden i en skål, tilføj resten af kimchipaste ingredienserne og rør til du har en fin, jævn pasta

 

 

Opskrift kimchi

  1. Tilbered saltlage af 100 g salt opløst i 12 dl kogende vand. Lad lagen køle af til stuetemperatur
  2. Tag bladene af kålstokken ét for ét, skyld dem grundigt og læg dem i en bunke i en stor skålHæld lagen over, og sørg for at kålbladene er helt dækket af lage. En tallerken eller skål kan evt. bruges til at presse bladende under lagen
  3. Læg et viskestykke over og lad kål og saltlage stå i 12 timer
  4. Hæld lagen fra kålhovedet og fjern overskydende salt ved at skylle kålbladene grundigt i et dørslag under rindende vand
  5. Skær kålbladene i 4 cm brede strimler
  6. Skræl og skyl kinaradiserne grundigt, og skær dem i tynde skiver/strimler
  7. Skær forårsløg i ringe
  8. Kom alle ingredienserne i en stor skål
  9. Nu skal kimchien masseres. For at undgå at blive brændt af chilien, bør du tage have gummihandsker på, hvorefter alle ingredienserne masseres sammen med kimchipastaen i 5 minutter.
  10. Hæld kimchien på skoldet patentglas. Pres det hele godt ned i glasset, så kinaradisse, forårsløg og kinakål er dækket af
  11. Luk glasset, og stil det til at fermentere
  12. Åben glasset dagligt for at udligne det tryk, der opstår i glasset som følge af fermenteringsprocessen
  13. Efter en uges tid ved stuetemperatur er kimchien klar. Her skal fermenteringen stoppes ved at blive sat i køleskabet for at undgå at kimchien bliver gæret
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili frikadeller og bulgursalat 

Skønne små, fedtfattige chilifrikadeller - og en nem, grøn bulgursalat.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^