Opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse

Opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Kimchi er krydret fermenteret kinakål med en skøn, spicy, saltet og syrlig smag. Den kan, ligesom chilisovs, nydes i alverdens sammenhænge og tilføje umami til enhver asiatisk ret såvel som til din hotdog, til grillet kød og fjerkræ, i sandwichen og salaten.

Ifølge ernæringseksperter, så har kimchi, ligesom kombuca, kraut og andre fermenterede delikatesser, endda nogle sundhedsmæssige egenskaber i form af probiotika, som gavner bakteriebalancen i mave og tarm og fremmer fordøjelsen, ligesom kimchi også er kilde til vitaminer og mineraler.

Kimchi er nemt at fremstille, den er langtidsholdbar og således en dejlig delikatesse man kan have glæde af længe. Bemærk, at kinakålen skal ligge i lage i 12 timer før kimchien kan hældes på glas, og at kimchien herefter skal fermentere i en uges tid. Her bringer vi opskriften.

Ingredienser til kimchipasta

  • 4 spsk rismelsgrød
  • 50 g knust eller fintrevet hvidløg
  • 20 g chiliflager
  • 100 g paprika - eller rød chilipulver, hvis du vil have smæk på smagen
  • 1/2 dl æblemost
  • 50 g frisk, fintrevet ingefær
  • 1/4 dl fiskesauce
  • ½ dl vand
  • 1 tsk sesamfrø

Ingredienser til kimchi

  • 1,5 g kinakål
  • 100 g salt
  • 12 dl vand
  • 450 g kinaradise
  • ½ pære
  • 3 – 4 stk forårsløg
  • 50 g kombu tang
  • Kimchipaste

Opskrift kimchipaste

  1. 1 spsk rismel røres op i 1 dl vand, varmes op og simre til den tykner. Når blandingen er kølet af, er resultatet 4 spsk rismelsgrød
  2. Hæld risgrøden i en skål, tilføj resten af kimchipaste ingredienserne og rør til du har en fin, jævn pasta

 

 

Opskrift kimchi

  1. Tilbered saltlage af 100 g salt opløst i 12 dl kogende vand. Lad lagen køle af til stuetemperatur
  2. Tag bladene af kålstokken ét for ét, skyld dem grundigt og læg dem i en bunke i en stor skålHæld lagen over, og sørg for at kålbladene er helt dækket af lage. En tallerken eller skål kan evt. bruges til at presse bladende under lagen
  3. Læg et viskestykke over og lad kål og saltlage stå i 12 timer
  4. Hæld lagen fra kålhovedet og fjern overskydende salt ved at skylle kålbladene grundigt i et dørslag under rindende vand
  5. Skær kålbladene i 4 cm brede strimler
  6. Skræl og skyl kinaradiserne grundigt, og skær dem i tynde skiver/strimler
  7. Skær forårsløg i ringe
  8. Kom alle ingredienserne i en stor skål
  9. Nu skal kimchien masseres. For at undgå at blive brændt af chilien, bør du tage have gummihandsker på, hvorefter alle ingredienserne masseres sammen med kimchipastaen i 5 minutter.
  10. Hæld kimchien på skoldet patentglas. Pres det hele godt ned i glasset, så kinaradisse, forårsløg og kinakål er dækket af
  11. Luk glasset, og stil det til at fermentere
  12. Åben glasset dagligt for at udligne det tryk, der opstår i glasset som følge af fermenteringsprocessen
  13. Efter en uges tid ved stuetemperatur er kimchien klar. Her skal fermenteringen stoppes ved at blive sat i køleskabet for at undgå at kimchien bliver gæret
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^