Katrine Klinkens opskrift på tagine med kalv, svesker og ristede mandler

I årets mørke, kolde måneder, hvor meget tid tilbringes inden døre, er det rart at samles om den gode mad. Fra Katrine Klinkens nye, dejlige kogebog 'Vintermad' bringer vi her opskriften på en rigtig, lækker simreret: 'Tagine med kalv, svesker og ristede mandler'.

Tagine * med kalv, svesker og ristede mandler

Ca. 10 personer

Ingredienser:

· 1 hvidløg
· 6 store løg
· 2½-3 kg kalveculotte eller kalvetykkam (ca. 3 x 3 cm)
· 1 dl olivenolie
· 2 tsk stødt kardemomme
· 3 tsk stødt kanel
· ca. ½ l vand
· ca. 3 g hel safran
· 2 tsk groft salt
· 1 flaske tør hvidvin
· 500 g svesker med sten
· 4 citroner
· friskkværnet peber

Drys:
· 200 g ristede, smuttede mandler og frisk koriander

Tilbehør:
· couscous eller brød

Sådan gør du:
· Pil hvidløgsfed og pil og skær løgene i både. Skær kødet ud i stykker på 3 x 3 cm. Steg kød, løgbåde og hvidløgsfed i olivenolie i en tagine* eller tykbundet gryde, til det er småstegt. Krydr med salt, kardemomme og kanel. Rør godt rundt.
· Tilsæt vand og lad retten småsimre i 20-30 minutter. Den kan også hældes i en bradepande eller et ovnfast fad og tilberedes i ovnen ved 175 grader.
· Mal safranen og salt til pulver i en morter. Lad safranen trække i hvidvin i 10-15 minutter. Tilsæt blandingen til retten sammen med svesker og lad den simre videre i ca. 30 minutter. Smag, om kødet er mørt og juster med salt og krydr med peber.
· Pres citronsaft hen over retten og drys med ristede mandler og frisk koriander.
· Server sammen med couscous.

* Tagine

Tagine er navnet på det lerfad, som retten tilberedes i. Fadet, som er fra det nordafrikanske køkken, har et kegleformet låg og 'skorsten'. Lerfadet kan sættes direkte på gasblus eller sættes i ovnen, hvis retten skal simre længe. Lågets 'skorsten' gør, at der sker en vis fordampning under tilberedning. Fordelen ved en tagine er, at maden koges/dampes længe, hvilket gør det færdige resultat særlig smagfuldt.
"Der kan bruges utrolig mange typer ingredienser, som blot blandes i taginen – evt. efter at de har været marineret natten over – og så mumser det hele skønt sammen til en højere enhed" forklarer Katrine Klinken. "Retterne kan fx være langtidssimrede krydrede og smagfulde stuvninger af kød, fisk eller grøntsager og søde frugter"
Som alternativ kan man godt lave retten til mange i en stor bradepande i ovnen eller i en stor gryde.

Vintermad - Gode retter til hverdag og gæster

Selleribøf med ost, oliven og perlespeltsalat, Gugotto med rodfrugter, Tortilla med jalapenos og chilikrydret hvidløgsmayonnaise, Caldo Verde grønkålssuppe med kartoffel og chorizo, Fish'N'Chips, Fiskegratin, Brændende Kærlighed med kartoffel-sellerimos og røget laks  .....

Med Katrine Klinkens ny, lækre kogebog 'Vintermad' får du forslag til alle dagens måltider – morgenmad, frokost og aftensmad. Sidstnævnte kan både være helt enkel og hurtig, uden at det bliver kedeligt, og den kan tage lidt længere tid på komfuret på de dage, hvor der er bedre tid.

Det er opskrifter på gode måltider i hverdagen, men her er også opskrifter på hyggelig og lækker mad til fester og årstidens højtider, jul og nytår. En bog fuld Katrine Klinkens allerbedste opskrifter på mad til vintersæsonen – mad, hun selv kan lide at tilberede, og som hun sætter stor pris på at nyde med sin familie og sine venner. 

Titel: Vintermad - Gode retter til hverdag og gæster
Forfatter: Katrine Klinken
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan bestilles her >>

Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad, skriver Fuldkornspartnerskabet. Ifølge deres nye undersøgelse, så vægter danskerne smagen, men for 60% indgår der også grundige overvejelser om, hvorvidt måltidet bidrager til sundheden. Friske råvarer er også højt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd

En nem og hurtig opskrift på de lækreste asiatisk inspirerede kyllingespyd med cherrytomater, løg, peberfrugt og kylling vendt i sød chilimarinade og sesamfrø.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
DIY: 10 kreative idéer og opskrifter med lavendel

Den smukke, blå, duftende lavendel er en super anvendelig blomst. Den er smuk og dekorativ i haven, i krukker på altanen, i buketter og bundet i lavendelkrans. Lavendel tilføjer delikat smag og duft i sirupper, hvilket er en himmelsk oplevelse på croissanter og pandekager.

Af blomsten kan man…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for blåbær: Hjemmelavet is med blåbær

Nu er det sæson for vilde blåbær, som er modne og plukkeklar i juli og august. De små delikate bær vokser især på blåbærbuske på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager. Fra bestseller 'Tid til Kage' bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 skønne franske salater

I Provence, såvel som alle andre steder i Frankrig, er salat en vigtig ret, som enten kan stå alene som en frokost- eller forret, eller som fungerer som tilbehør til fx ost, pølse eller paté.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^