Kalkun i chili-chokoladesauce
Kalkun i chili-chokoladesauce 

Kalkun og chokolade .. Det lyder måske mærkeligt, men denne ret smager helt forrygende af dejlige krydderier, tomat og et touch af mørk chokolade, der runder smagen af. Og opskriften er enkelt: Lad kalkunkød simrer i stærk, krydret tomatsauce med sesamfrø, og server retten med quinua, salat og evt. chilisauce.

Opskriften er udviklet af mad-entreprenør og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz, der er kendt som idé-kvinden bag Amokka-konceptet, ligesom hun er til stede i mange danske køkkener via bestsellere som  'Suveræne salater og brillante buffeter', 'Suverænt sundt' og 'Suveræne successer'.

I dag er Tina Scheftelowitz, sammen med sin mand Lasse Thielfoldt, bosat i Andalusien, hvor parret inviterer gæster på luksusophold og dejlige oplevelser i og omkring deres hus Casa Doña Angela, som ligger i bjergene i Frigiliana.

 

Opskriften er til 4 personer

Ingredienser

  • 600 g kalkunoverlår, uden fedt og sener, i terninger på ca. 2 x 2 cm
  • 1 spsk smagsneutral olie
  • 200 g løg
  • 2 fed hvidløg
  • 50 g sesamfrø 
  • 1½ tsk stødt nellike
  • 1 spsk stødt kanel
  • 2 stjerneanis
  • 1-2 tsk cayennepeber 
  • 2 dåser hakkede flåede tomater
  • ca. 1 dl vand
  • 30 g rosiner, 1 håndfuld
  • 25 g mørk chokolade


Quinua

  • 4 dl hel quinua
  • 7 dl vand
  • salt

 

Tilbehør

  • Salat af grøntsager efter eget valg
  • evt. hakket frisk mynte eller anden krydderurt
  • Dressing af fx honning og æbleeddike i forholdet 1:2
  • salt
  • evt. chilisauce 


Opskrift gryderet: 

  • Brun kalkunkødet i en stegegryde i olie, krydr med salt.
  • Hak løg og hvidløg, som steges i olie i en gryde nogle minutter.
  • Tilsæt sesamfrø og krydderier og steg videre nogle minutter.
  • Tilsæt flåede tomater, vand, rosiner, chokolade og salt.
  • Kom kødet i og lad retten simre under låg i ca. ½ time til kødet er gennemstegt og mørt.
  • Rør undervejs og smag til.


Opskrift quinua: 

  • Skyl quinuaen med koldt vand i en sigte.
  • Kog den i vandet i en gryde under låg ved svag varme i 10 minutter, tag af varmen, tilsæt salt, rør rundt, og lad gryden stå med låg i 10 minutter, gerne i længere tid så alt vandet bliver opsuget og kornet blødt og løskogt. 


Opskrift salat: 

  • Snit grønsagerne og hak mynten, bland dressingen.
  • Vend grøntsager, dressing og lidt salt, smag til og drys evt. med mynte.

Server kalkunretten med varm quinua, salat og evt. chilisauce.

Tip:
Overlår bliver mest saftigt, men du kan også bruge kalkunbryst, så skal du brune kødet i terninger for sig, tage det op og lave saucen efter fremgangsmåden ovenfor. Tilsæt det brunede kød de sidste 10 minutter af kogetiden.
Brug gerne grove fiberrige grøntsager i salaten.


 

Opskrifter & råvarer
Squashspagetti med vegetar bolognese 

Bolognese er kendt og elsket over hele verden, og er herhjemme, kendt under navnet 'pasta med kødsovs', blandt de mest populære retter hos børnefamilierne. Ofte kan retten dog, med en vandet kødsovs oven på de blege spaghetti, være en kedelig omgang.

Men bolognese kan sagtens tilberedes, så den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^