Antal 12 personer
Ingredienser til gærdej
- 2½ dl mælk
- 150 g smør
- ∙50 g gær
- 1 æg
- 500-600 g hvedemel
- 2 spsk sukker
- ½ tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 1 æg til pensling
Ingredienser til glasur
- 300 g flormelis
- 2 spsk rosenvand
- lidt vand
- sukkerkugler til pynt
- evt. kandiserede roser
Tilberedning af gærdej
- Lun mælk og smør i en gryde, til det er fingervarmt. Hæld det over i en skål og opløs gæren i mælkesmørret.
- Tilsæt ægget, halvdelen af hvedemelet, sukker, salt og kardemomme og rør det rigtigt godt sammen med en grydeske. Ælt resten af melet ind i dejen lidt ad gangen. Dejen skal være fedtet og kun lige akkurat slippe fingrene. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter.
- Ælt dejen let og form den til 2 lange, lidt flade brød, ca. 10-12 cm brede. Sæt brødene på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 minutter.
- Pensl dem med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne på overfladen.
Glasur
- Rør en glasur af flormelis, rosenvand og frugtfarve, tilsæt mere vand, hvis nødvendigt.
- Kom glasuren på brødet, dekorer med kandiserede roser, sukkerkugler eller glimmer og skær det i 3-4 cm brede stykker ved servering.