Selvom vi i dag ikke kan forestille os at skulle undvære stærke krydderier som chili, ingefær, paprika, hvidløg, nelliker, muskatnød og karry, så var de for bare 30 år sjældne at finde i almindelige danskers køkken.
De stærke krydderiers vej til det danske køkken
Godt nok blev mange krydderier, allerede i 1500-tallet, fragtet fra Indien, Indonesien og Mellemøsten, men dengang var rejsen så lang og bekostelig, at krydderierne var forbeholdt de allerrigeste, når de nåede Europa.
Der skulle gå mange hundrede år før de fandt vej til den almindelige danskers køkken. Først i midten af 1900-tallet kunne gullaschen, skipperlabskovsen og kåldolmerne få lidt peber, og det samme gjaldt for 60´ernes benløse fugle, kalvefrikassé, krebinetter og karbonader, stegt flæsk og tarteletter.
Der var heller ikke mange krydderier at spore i 70´ernes rejecocktail, millionbøf og fondue, eller i 80´ernes tunmousse, svensk pølseret, brændende kærlighed, forloren hare eller høvdingegryde. Først i 90´erne begyndte danskerne at få smag for de stærkere krydderier, i første omgang paprika og karry, som duftede og smagte i paprikagryden og den populære ret, boller i karry.
Men siden har danskerne fået mere mod og nyder stærkt krydrede mad fra hele verden. I første omgang med retter som Sydstaternes Chili con Carne, Caribiens Salsa, Thailandsk Tom Yum, Mellemøstens Falafler, Spanske Tortilla, Indisk Phal, Koreansk Kimchi og Indonesisk Sambal Oelek.
Inspiration til fejring af Hot & Spicy
Stærkt krydret mad har været en integreret del af mange kulturer i århundreder, og spiller i dag en vigtig rolle i vores oplevelse af verden omkring os. Dét gør de stærke krydderier værd at fejre med nogle spændende kulinariske oplevelser:
- Prøv nye spicy retter, der udfordrer smagsløgene, eller nyd en klassiker som fx syltede chili , chili chokoladekage, chili frikadeller, asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd eller tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa
- Tag på en af de mange, skønne etniske restauranter, og oplev de autentiske retter fra det thailandske, indiske og mexicanske køkken.
- Er der andre i omgangskredsen der deler din kærlighed og hang til stærke krydderier, så invitér til et lille krydderi-event, hvor I mødes og udveksler opskrifter og krydderier. Tilbered og nyd en krydret ret i fællesskab og lav en testsmagning af hinandens stærke saucer.
- Hvis du er en nysgerrig madentusiast, kan du bruge lidt tid på at lære om de forskellige typer af chili peberfrugter. Tjek fx scoville-skalaen, der måler styrken af peberfrugter, og bliv klogere på de milde og ekstremt stærke varianter.