International Hot and Spicy Food Day: Kulturel madlavning åbner døren til nye oplevelser og inspiration.

Stærke krydderier spiller en vigtig rolle i mange kulturer. Den 16. januar fejres de med 'International Hot and Spicy Food Day' ...

Sådan fejrer du Hot and Spicy Food Day den 16. januar med stærke smagsoplevelser 

Den 16. januar fejrer madentusiaster over hele verden 'Hot and Spicy Food Day' med fokus på køkkenets stærkeste krydderier og deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden.

Selvom vi i dag ikke kan forestille os at skulle undvære stærke krydderier som chili, ingefær, paprika, hvidløg, nelliker, muskatnød og karry, var de for bare 30 år siden sjældne at finde i en almindelig danskers køkken.

De stærke krydderiers vej til det danske køkken

Godt nok blev mange krydderier allerede i 1500-tallet fragtet fra Indien, Indonesien og Mellemøsten, men dengang var rejsen så lang og bekostelig, at krydderierne var forbeholdt de allerrigeste, når de nåede Europa.

Der skulle gå mange hundrede år, før de fandt vej til den almindelige danskers køkken. Først i midten af 1900-tallet kunne gullaschen, skipperlabskovsen og kåldolmerne få lidt peber. Det samme gjaldt for 60’ernes benløse fugle, kalvefrikassé, krebinetter og karbonader, stegt flæsk og tarteletter.

Der var heller ikke mange krydderier at spore i 70’ernes rejecocktail, millionbøf og fondue eller i 80’ernes tunmousse, svensk pølseret, brændende kærlighed, forloren hare eller høvdingegryde. Først i 90’erne begyndte danskerne at få smag for de stærkere krydderier – i første omgang paprika og karry, som duftede og smagte i paprikagryden og den populære ret boller i karry.

Siden har danskerne fået mere mod og nyder stærkt krydret mad fra hele verden. I første omgang med retter som Sydstaternes chili con carne, Caribiens salsa, Thailands tom yum, Mellemøstens falafler, spanske tortilla, indisk phal, koreansk kimchi og indonesisk sambal oelek.

Inspiration til fejring af Hot & Spicy

Stærkt krydret mad har været en integreret del af mange kulturer i århundreder og spiller i dag en vigtig rolle i vores oplevelse af verden omkring os. Det gør de stærke krydderier værd at fejre med nogle spændende kulinariske oplevelser:

  • Prøv nye spicy retter, der udfordrer smagsløgene, eller nyd en klassiker som fx syltede chili, chili chokoladekage, chili frikadeller, asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd eller tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 
  • Tag på en af de mange, skønne etniske restauranter, og oplev de autentiske retter fra det thailandske, indiske og mexicanske køkken.
  • Er der andre i omgangskredsen der deler din kærlighed og hang til stærke krydderier, så invitér til et lille krydderi-event, hvor I mødes og udveksler opskrifter og krydderier. Tilbered og nyd en krydret ret i fællesskab og lav en testsmagning af hinandens stærke saucer.
  • Hvis du er en nysgerrig madentusiast, kan du bruge lidt tid på at lære om de forskellige typer af chili peberfrugter. Tjek fx scoville-skalaen, der måler styrken af peberfrugter, og bliv klogere på de milde og ekstremt stærke varianter.
Sådan laver du cremet mandelsmør af ristede mandler
Opskrifter & råvarer
Mandelsmør - nemt og lækkert 

At lave sit eget mandelsmør er overraskende nemt. Mange vælger de købte varianter, men når du først har prøvet at lave det selv, vil du opdage, hvor meget mere smag du får.

Til fremstilling af mandelsmør kan du bruge både rå og ristede mandler – rister du mandlerne, får smørret en ekstra dybde og…

Læs mere
Sorte bønner i brownies giver en blød og lækker tekstur med masser af næring.
Opskrifter & råvarer
Bønne-brownies: Fudgy, vegansk og glutenfri 

Vidste du, at sorte bønner faktisk er en fantastisk ingrediens til at lave brownies?

Selvom det måske lyder utraditionelt, er sorte bønner med deres naturlige cremethed og neutrale smag perfekte til at skabe en blød og fudgy konsistens i bagværk.

Opskriften, som vi bringer her, er både vegansk…

Læs mere
Med Jane Faerbers ekspertise i Keto og LCHF kan du få hjælp til både vægttab og en sund fordøjelse.
Opskrifter & råvarer
Jane Faerbers Keto kernebrød 

Jane Faerber er en inspirerende stemme inden for sundhed og ernæring, som har formået at ændre måden, vi spiser på i Danmark. Som kostrådgiver med speciale i LCHF, Keto og Palæo har hun hjulpet tusindvis af mennesker med at tage kontrol over deres helbred og livsstil.

Læs mere
Opskrifter med bælgfrugter
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Claus Meyers opskrift på koldhævet brød
Opskrifter & råvarer
Claus Meyers koldhævet hvedebrød 

Claus Meyer er en af Danmarks mest kendte kokke, og selvom han er selvlært, har han formået at revolutionere vores tilgang til madlavning med sit engagement i sund mad og bæredygtige råvarer. Han brænder for at dele sin viden og begejstring, hvilket kommer til udtryk i både hans restauranter og hans…

Læs mere
Prøv opskriften på krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og søndag den 13. oktober fejrer Samsø kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og…

Læs mere
Hjemmelavede grissini med ost
Opskrifter & råvarer
Sprøde hjemmebagte ostestænger 

Hjemmebagte ostestænger er den perfekte snack, og disse sprøde grissini med parmesan- eller gruyere er ikke kun lækre, men også utroligt nemme at lave. De er ideelle til tapasbordet, som tilbehør til supper eller blot som en lækker snack og kan varieres med pesto eller sesamfrø, som giver dem en…

Læs mere
Lav din egen ras el hanout og eksperimentér med unikke smagskombinationer.
Opskrifter & råvarer
Ras el hanout - Smagen af Marokko 

Med ras el hanout får man smagen af det marokkanske køkken. Krydderiblandingen, der blandt andet bruges i tagine- og gryderetter med lam, kylling og couscous samt i dip, fars, rubs og marinader, findes i mange versioner og kan købes færdigblandet. Men man kan også sagtens lave sin krydderiblanding,…

Læs mere
Hjemmelavet hyldebærsirup - Sund og smagfuld
Opskrifter & råvarer
Lav din egen hyldebærsirup - en naturlig kilde til smag og godt helbred 

Hyldebærsirup er med sin fine syrlig-søde smag en sand delikatesse. Denne mørke, fyldige sirup har en rig og intens smag, der er skøn i teen, i desserter og bagværk, men også som glace, i saucer og dressinger.

Derudover har hyldebær også nogle dokumenterede sundhedsmæssige egenskaber og et…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^