Grønne jordbær - ny madtendens

Grønne jordbær - ny madtendens

Grønne jordbær - ny madtendens 

Denne sommer har nationalfrugten fået nye klæder ...

Vi kender og elsker dem med fløde og til is. Men denne sommer har nationalfrugten fået nye klæder. Den økologiske jordbæravler Søren Moeslund plukker sine jordbær, mens de stadig er grønne, og gourmetkokkene tager i mod dem med kyshånd.

Behagelig, frisk og syrlig
De ser muligvis sure ud, som de ligger der helt lysegrønne i Irma, pakket i bakker fra det økologiske landbrug Bakkegården. Men der er lagt fra grund til at vrænge ansigt. For grønne jordbær har en behagelig, frisk syrlighed, som får tænderne på landets gourmetkokke til at løbe i vand. Og i øjeblikket står de på menuen hos både Geranium, Kirk + Maarbjerg, Malling & Schmidt og Mielcke & Hurtigkarl.
“De har en frisk, syrlig smag og en sprød konsistens, som er meget lækker,” siger kok Mikkel Maarbjerg, der sammen med Nikolaj Kirk driver det kulinariske studie Kirk + Maarbjerg. Han var en af de første, der fik øjnene op for de delikate, utraditionelle bær, da han brugte dem på sin restaurant og fandt ud af, at bærrenes lette syrlighed var et godt modspil til fede retter i det salte køkken. Den gang måtte han bede en lille jordbæravler plukke en kasse bær til ham, mens de stadig var grønne.
Nu bliver de grønne jordbær dyrket på det økologiske landbrug Bakkegården og solgt i Irma, så alle har mulighed for at anvende dem i køkkenet.

Grønne jordbær i salaten
Jordbæravler Søren Moeslund var en smule skeptisk, da hans kone forslog, at de skulle plukke en del af deres bær, inden de bliver røde, men han blev hurtigt overbevist. Også parrets tre børn er begejstrede for jordbærrene, og familien bruger dem ofte i salater.
“Det ender jo med, at alle sidder og fisker efter de grønne jordbær - som rosiner i gulerodssalat. Det er det, ungerne vil have,” fortæller han.
Kok Mikkel Maarbjerg anbefaler også at bruge de grønne jordbær helt tyndt skåret i friske salater. En anden mulighed er at servere dem råmarinerede til et stykke grillet fisk eller kylling.

Kylling med grønne jordbær
Her får du Mikkel Maarbjergs opskrift på stegt kylling med hvide asparges og rå marinerede grønne jordbær ...

Til 4 personer

• 1 kylling på ca. 1,6 kg
• Lidt olivenolie
• Salt og friskkværnet peber
• 12-16 hvide asparges
• 1 spsk. smør
• 1 bakke grønne jordbær
• 1 spsk. æbleeddike
• 1 knivspids sukker
• Sort peber

Forvarm ovnen til 170°. Læg kyllingen på et skærebræt og fjern fjerrester og rester af blod inden i kyllingen. Kom kyllingen i en stegegryde. Gnid den med lidt olivenolie, krydr med salt og friskkværnet peber. Kom låget på og sæt kyllingen i ovnen i 45 -60 minutter.
Skræl imens de hvide asparges og knæk bunden af og gem til senere. Nip toppen af jordbærrene og halver dem. Drys dem med lidt sukker og hæld æbleeddiken på. Krydr med salt og peber og lad dem stå en halv times tid.
Tag kyllingen ud af ovnen og lad den hvile i 5-10 minutter. Kom imens ½ dl vand i en gryde sammen med asparges, smør og lidt salt - sæt det på varmen på fuldt blus til vandet er fordampet, aspargesene er møre og smørret er brunet.
Anret de smørristede asparges med stykker af kylling, lidt af stegeskyen, som har samlet sig i bunden af stegegryden. De rå marinerede grønne jordbær drysses over. Server en skålfuld kogte nye kartofler til, og du har et herligt måltid.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat 

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^