Rosa bloklys fra Cozy Living
Dekorative påskeæg
Påskeæg i glas fra Kodanska
Påskeæg i metal
Grønne jordbær - ny madtendens

Denne sommer har nationalfrugten fået nye klæder ...

Vi kender og elsker dem med fløde og til is. Men denne sommer har nationalfrugten fået nye klæder. Den økologiske jordbæravler Søren Moeslund plukker sine jordbær, mens de stadig er grønne, og gourmetkokkene tager i mod dem med kyshånd.

Behagelig, frisk og syrlig
De ser muligvis sure ud, som de ligger der helt lysegrønne i Irma, pakket i bakker fra det økologiske landbrug Bakkegården. Men der er lagt fra grund til at vrænge ansigt. For grønne jordbær har en behagelig, frisk syrlighed, som får tænderne på landets gourmetkokke til at løbe i vand. Og i øjeblikket står de på menuen hos både Geranium, Kirk + Maarbjerg, Malling & Schmidt og Mielcke & Hurtigkarl.
“De har en frisk, syrlig smag og en sprød konsistens, som er meget lækker,” siger kok Mikkel Maarbjerg, der sammen med Nikolaj Kirk driver det kulinariske studie Kirk + Maarbjerg. Han var en af de første, der fik øjnene op for de delikate, utraditionelle bær, da han brugte dem på sin restaurant og fandt ud af, at bærrenes lette syrlighed var et godt modspil til fede retter i det salte køkken. Den gang måtte han bede en lille jordbæravler plukke en kasse bær til ham, mens de stadig var grønne.
Nu bliver de grønne jordbær dyrket på det økologiske landbrug Bakkegården og solgt i Irma, så alle har mulighed for at anvende dem i køkkenet.

Grønne jordbær i salaten
Jordbæravler Søren Moeslund var en smule skeptisk, da hans kone forslog, at de skulle plukke en del af deres bær, inden de bliver røde, men han blev hurtigt overbevist. Også parrets tre børn er begejstrede for jordbærrene, og familien bruger dem ofte i salater.
“Det ender jo med, at alle sidder og fisker efter de grønne jordbær - som rosiner i gulerodssalat. Det er det, ungerne vil have,” fortæller han.
Kok Mikkel Maarbjerg anbefaler også at bruge de grønne jordbær helt tyndt skåret i friske salater. En anden mulighed er at servere dem råmarinerede til et stykke grillet fisk eller kylling.

Kylling med grønne jordbær
Her får du Mikkel Maarbjergs opskrift på stegt kylling med hvide asparges og rå marinerede grønne jordbær ...

Til 4 personer

• 1 kylling på ca. 1,6 kg
• Lidt olivenolie
• Salt og friskkværnet peber
• 12-16 hvide asparges
• 1 spsk. smør
• 1 bakke grønne jordbær
• 1 spsk. æbleeddike
• 1 knivspids sukker
• Sort peber

Forvarm ovnen til 170°. Læg kyllingen på et skærebræt og fjern fjerrester og rester af blod inden i kyllingen. Kom kyllingen i en stegegryde. Gnid den med lidt olivenolie, krydr med salt og friskkværnet peber. Kom låget på og sæt kyllingen i ovnen i 45 -60 minutter.
Skræl imens de hvide asparges og knæk bunden af og gem til senere. Nip toppen af jordbærrene og halver dem. Drys dem med lidt sukker og hæld æbleeddiken på. Krydr med salt og peber og lad dem stå en halv times tid.
Tag kyllingen ud af ovnen og lad den hvile i 5-10 minutter. Kom imens ½ dl vand i en gryde sammen med asparges, smør og lidt salt - sæt det på varmen på fuldt blus til vandet er fordampet, aspargesene er møre og smørret er brunet.
Anret de smørristede asparges med stykker af kylling, lidt af stegeskyen, som har samlet sig i bunden af stegegryden. De rå marinerede grønne jordbær drysses over. Server en skålfuld kogte nye kartofler til, og du har et herligt måltid.

Opskrifter & råvarer
8 fantastiske fiskeretter du bliver nødt til at prøve

Få nye herlige retter på bordet med sæsonens fisk; Torsk, rødspætte, kulmule, kuller, mørksej og hvilling. Prøv fx en herlig karryfisk med æbler svampe og porrer, thai-inspireret sej med sambal oelek og fiskesauce, rødspætteruller med parmaskinke og ost - eller flødegratineret torsk med pasta og...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Valdemarsro på bestsellerlisten for fjerde gang

Sjældent har kogebøger fået så mange varme anbefalinger som opskriftssamlingerne fra Valdemarsro. Med sine fire bøger har forfatteren, Ann-Christine Hellerup Brandt, formået at skrive kogebøger, der i den grad appellerer til alle os, der nyder at tilberede et godt måltid med gode råvarer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn måltidssalat med blomkål, halloumi og granatæble fra Anne Hjernøes 'Stærk overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye, inspirerende bog 'Stærk...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Flødegratineret torsk med pasta og purløg

Torsk er med sin milde smag og fine, hvide kød en alsidig fisk, der kan meget mere end koges til den klassisk nytårsret med sennepssauce og hvide kartofler. Torsk kan steges på pande, bages, dampes, koges og grilles, og så fungerer den med sin neutrale smag med rigtig mange dejlige krydderier. Med...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kuller i kokos og karry

Kuller er en torskefisk, der både i smag og konsistens minder om om torsk, kulmule, hvilling, sej og lange. Kuller kan derfor ofte anvendes som erstatning for andre torskefisk, og det kan være godt at huske, når prisen på torsk stikker af omkring nytår, og når der i sommermånederne fiskes færre...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagte rødspætteruller med parmaskinke og ost

Der er flere gode grunde til at den pandestegte rødspætte er Danmarks nationalret. Først og fremmest gør fiskens milde smag og hvide kød, den magre fladfisk til en delikatesse. Rødspætten er også en yderst alsidig fisk, der både kan steges, dampes og bages. Derudover er der rigtig mange rødspætter i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Mørksej tilberedt med sambal oelek, fiskesauce, ananas og peanuts

Sejen er en af Nordsøens største torskefisk og kan nå en vægt på hele 20 kilo. Smagen mildere og mere distinkt end torskens, og egner sig godt til fx en lækker thai-inspireret ret: Sejfrikadeller, ris og spidskålssalat med ananas og chili.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa

Fisk vendt i sesamfrø og stegt på pande, er en rigtig sprød og dejlig lækkerbisken. Her serveres fisken på tacos og med mangosalsa, creme fraiche, chilisauce og evt. frisk koriander.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grillet hvilling med basilikum og nudelsalat

Der er efterspørgsel på danske sæsonfisk, kuller, mørksej, kulmule - og ikke mindst den lille hvilling. Hvilling fiskes året rundt, men højsæsonen for hvillingfiskeri er i september. Hvilling er en lille torskefisk med en dejlig mild smag. Fisken tilberedes i små fileter med skindsiden på, som...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kulmule med bagt rødbede, kartoffelmos og bløde løg

Hvis man gerne vil spise godt, sundt og bæredygtigt, bør man gå efter danske torskefisk, som er i sæson lige nu. Alle kender den klassiske torsk, men faktisk findes der mange flere fisk i samme familie, som ligner torsken i smag og konsistens, men som er et billigere alternativ. Prøv fx de dejlige...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Skål - By Room

Skål - By Room

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Kande Broste Copenhagen

Kande Broste Copenhagen

Shopping Nyheder
Bomuldsdug

Bomuldsdug

Stentøj Cara House Doctor

Stentøj Cara House Doctor

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Kai Gade Hansen plakat

Kai Gade Hansen plakat

Nye Bøger
Shopping
^