Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter

Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Sæsonen for danske asparges er ganske kort, og løber normalt fra midt i maj til Sankt Hans. Så det er bare om at nyde dem, mens de er her!
Asparges er en rigtig fin delikatesse, og en vores ældste dyrkede grøntsager. Den har været dyrket i middelhavslandene i tusindvis af år, og i Europa siden midten af 1500-tallet. Det siges, at den franske konge Louis XIV. dyrkede og nød grønne asparges ved sit hof i Versailles. I Danmark faldt asparges ligeledes i Christian 4.´s smag, og han sørgede for, at der blev dyrket og forædlet asparges i den danske muld.

Find det bedste bundt

Når du køber grønne asparges, bør du især holde øje med hovederne på stilkene. De må ikke være alt for udsprungne og slappe at se på, men skal være en fast lille 'kogle'. Fold papiret op i bunden af pakken og kontroller, at enderne ser fine og friske ud, og ikke er mugne eller misfarvede. Lugten skal være frisk og saftig, ikke sur og gæret.

Tilbered grønne asparges

Grønne asparges skal ikke skrælles. Det nederste stykke er som regel træet, og det skal væk - også selvom der ryger en del asparges på det. De træede ender ødelægger smagen i retten. De kedelige ender skal ikke skæres, men brækkes af ved at tage fat med tommel- og pegefinger om den allernederste centimeter og trykke aspargesen jævnt tilbage med den anden hånd. Den vil brække lige præcis det sted, hvor den holder op med at være uspiselig fibret.

Tip!

Da der er meget kraft i enderne, er de velegnet til sauce, foreslår Camilla Plum i bogen 'Ælle Bælle frikadelle'. Og står man ikke lige og skal bruge dem, så kan de fryses ned.

Asparges kan også spises rå!

Grønne asparges kan spises rå, og har en 'grøn' og rund smag, lidt som ekstragode ærter. Vil man have dem kogt, så anbefaler asparges-elskere, at man binder de lange asparges sammen i et bundt, lægger en klat smør i bundtet og stiller dem i kogende saltet vand 2-5 minutter. Hvis man kan stille dem så hovederne ikke kommer ned i vandet, bliver de bedst, de bliver rigeligt kogt af dampen alene. De færdigkogte asparges er møre, men stadig sprøde i konsistensen. 

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^