Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner

Æblekage er en traditionel favorit i mange danske hjem, især når den serveres med flødeskum eller hjemmelavet vaniljeis. Kombinationen af blød æblemos og knasende mandelflager skaber en unik tekstur. Server desserten med en kop friskbrygget kaffe for en fuldendt smagsoplevelse.

Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

"Æblekage smager vidunderligt og efterlader mange med gode minder om bedsteforældre og barndom. Æblekage kræver få ingredienser, og er tilmed en hurtig og let dessert at lave. Hvis man ikke ejer en have og et æbletræ, er der heldigvis et stort udbud af æbler at købe" skriver forfatteren og opfordrer til, at man går efter danske, økologiske æbler, hvis det er muligt. Hun opfordrer også til, at man bruger syrlige æbler i opskriften, da det giver et godt samspil med de søde makroner.

Til 4-6 personer 

Ingredienser:

  • 800 g æbler
  • 2 spsk. vand
  • 1 vaniljestang
  • 125 g rørsukker
  • 150 g makroner
  • ¼ l piskefløde

Sådan gør du:

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem ud i mellemstore tern.
  • Hæld æblerne i en gryde, og tilsæt vand og sukker.
  • Flæk en vaniljestang på langs, skrab vaniljekornene ud, og put dem i gryden.
  • Lad selve vaniljestangen koge med – det giver yderligere smag.
  • Lad gryden småkoge i ca. 10 min, til æblerne er bløde.
  • Du kan mose æblerne med en gaffel, hvis du vil have æblemosen ekstra blød.
  • Lad derefter æblemosen køle af. Pisk nu fløden til let skum.
  • Knus makronerne i en pose.
  • Anret æblekagen i passende glas.
  • Læg æblemos nederst, dernæst makroner, så æblemos igen og slut af med at låg af luftig flødeskum.

Tip: 

  • Du kan sagtens lave æblemosen dagen før, og så skal du blot knuse makronerne og piske fløden på selve dagen.
  • En god mos kan holde sig på køl i 4-5 dage.

Food in a Jar

Med sin smukke bog 'Food in a jar' viser Sophie Vedel Dalgaard, hvordan sylteglas kan bruges til smuk og indbydende servering af alt fra morgenmad, supper og salater til snacks, drinks og desserter.

Med opskrifter og kreative tips samt masser af idéer til, hvordan du kan eksperimentere med smagssammensætninger og serveringsmåder, inspirerer bogen til, hvordan du pakker dine glas, så de passer til middagsbordet eller picnickurven såvel som skoletasken.

Bogen kan lånes på biblioteket.

Rødkålssalat: En farverig og aromatisk rødkål med stor smag. Perfekt til julens klassiske retter
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike, appelsin og sorte sesamfrø 

Blandt julebordets klassikere er den lune rødkål et uundværligt tilbehør til and, flæskesteg og andre traditionelle retter. Denne version er krydret med hindbæreddike, appelsinsaft og varme krydderier, som giver en skøn balance mellem sødme og syre. Sorte sesamfrø tilføjer fine smagsnoter og giver…

Læs mere
Chokoladesmåkager: Sådan laver du store chokoladecookies, der smelter på tungen
Opskrifter & råvarer
Store chokoladesmåkager: Sprøde cookies med blød midte 

Blandt skønne småkager er chokoladecookies simpelthen ikke til at komme udenom. Disse uimodståelige chokoladelækkerier med det sprøde ydre og en blød midte, smelter på tungen. Smagen er intens og rig og lige så perfekte til kaffen som til desserten med vaniljeis på toppen.

Læs mere
Lav nemt dine egne lakridsbolsjer med opskriften fra Urtegaarden.
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Iransk køkken: Dessert
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Iransk frugtsalat med safran og granatæble 

Julen behøver ikke kun at byde på de traditionelle desserter som risalamande. Camilla Plums opskrift på iransk frugtsalat er et frisk og aromatisk alternativ med safran, granatæble og tørrede frugter. Den smukke, farverige dessert tilføjer julen nogle spændende og eksotiske smagsoplevelser, og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ny forskning: Derfor er nødder særligt vigtige for ældre 

Vidste du, at en håndfuld nødder om dagen kan gøre en markant forskel for din sundhed? Ny forskning viser, at nødder ikke kun er en velsmagende snack, men også kan hjælpe med at forlænge livet, reducere risikoen for demens og forebygge fysisk handicap – særligt for dem over 70 år.

Læs mere
Hjemmelavet rustikt brød med kvark og rugmel
Opskrifter & råvarer
Rustikt madbrød – Nem opskrift med sprød skorpe og saftig krumme 

Dette rustikke madbrød er perfekt i hverdagen, og sprøde skorpe og saftige krumme er det en alsidig favorit, der passer til alt fra supper og salater til ostebordet. Dejen røres hurtigt sammen og hæver natten over i køleskabet, så du nemt kan bage frisk brød næste dag – uden stress.

Denne opskrift…

Læs mere
Opskrift: Perfekte valnøddeboller til både morgenmad og frokost – fyldt med næring og smag.
Opskrifter & råvarer
Valnøddeboller med hvedeklid 

Disse valnøddeboller med hvedeklid er yderst alsidige og ikke kun en dejlig, mættende måde at starte dagen på, men også perfekte til madpakken med hjemmelavet hummus, pålæg og grøntsager.

Bollernes fyldige smag og rustikke karakter gør dem også ideelle som tilbehør til varme, cremede supper, hvor…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
12 lækre brødopskrifter: Fra klassikere til moderne fortolkninger 

Brød er en af vores mest populære og alsidige fødevarer. Uanset om man foretrækker den sprøde skorpe fra en klassisk baguette, den fyldige smag af valnøddeboller, eller det lette bid af hjemmebagte bagels, så findes der altid en god opskrift.

Her får du 12 lækre brødopskrifter, der spænder fra…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Mortensaften: En snigpremiere på julens smagsoplevelser 

Søndag, den 10. november, er det tid til at fejre Mortens Aften – en anledning til at samles om de første julelækkerier. Selvom traditionen de senere år er gledet lidt i baggrunden, er Mortensaften stadig en hyggelig mulighed for at mødes med familie og venner. Med denne aften kan du tage forskud på…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^