Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner

Æblekage er en traditionel favorit i mange danske hjem, især når den serveres med flødeskum eller hjemmelavet vaniljeis. Kombinationen af blød æblemos og knasende mandelflager skaber en unik tekstur. Server desserten med en kop friskbrygget kaffe for en fuldendt smagsoplevelse.

Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

"Æblekage smager vidunderligt og efterlader mange med gode minder om bedsteforældre og barndom. Æblekage kræver få ingredienser, og er tilmed en hurtig og let dessert at lave. Hvis man ikke ejer en have og et æbletræ, er der heldigvis et stort udbud af æbler at købe" skriver forfatteren og opfordrer til, at man går efter danske, økologiske æbler, hvis det er muligt. Hun opfordrer også til, at man bruger syrlige æbler i opskriften, da det giver et godt samspil med de søde makroner.

Til 4-6 personer 

Ingredienser:

  • 800 g æbler
  • 2 spsk. vand
  • 1 vaniljestang
  • 125 g rørsukker
  • 150 g makroner
  • ¼ l piskefløde

Sådan gør du:

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem ud i mellemstore tern.
  • Hæld æblerne i en gryde, og tilsæt vand og sukker.
  • Flæk en vaniljestang på langs, skrab vaniljekornene ud, og put dem i gryden.
  • Lad selve vaniljestangen koge med – det giver yderligere smag.
  • Lad gryden småkoge i ca. 10 min, til æblerne er bløde.
  • Du kan mose æblerne med en gaffel, hvis du vil have æblemosen ekstra blød.
  • Lad derefter æblemosen køle af. Pisk nu fløden til let skum.
  • Knus makronerne i en pose.
  • Anret æblekagen i passende glas.
  • Læg æblemos nederst, dernæst makroner, så æblemos igen og slut af med at låg af luftig flødeskum.

Tip: 

  • Du kan sagtens lave æblemosen dagen før, og så skal du blot knuse makronerne og piske fløden på selve dagen.
  • En god mos kan holde sig på køl i 4-5 dage.

Food in a Jar

Med sin smukke bog 'Food in a jar' viser Sophie Vedel Dalgaard, hvordan sylteglas kan bruges til smuk og indbydende servering af alt fra morgenmad, supper og salater til snacks, drinks og desserter.

Med opskrifter og kreative tips samt masser af idéer til, hvordan du kan eksperimentere med smagssammensætninger og serveringsmåder, inspirerer bogen til, hvordan du pakker dine glas, så de passer til middagsbordet eller picnickurven såvel som skoletasken.

Bogen kan lånes på biblioteket.

Nem opskrift på vandbakkelser
Opskrifter & råvarer
Vandbakkelser med appelsin 

Der er noget særligt lækkert, let og luftigt ved vandbakkelser. En klassisk og raffineret lille kage, hvis konsistens opnås gennem en unik bageteknik. Navnet 'vandbakkelser' kommer nemlig fra måden dejen koges med vand og smør, inden den bages i ovnen, og det er denne teknik, der giver vandbakkelser…

Læs mere
Rugbrødsopskrift: Brug dine rugbrødsrester på en kreativ måde med vores opskrift på øllebrød tilsat mørk chokolade og ristede kokosflager.
Opskrifter & råvarer
Opskrift på klassisk hjemmebagt rugbrød fra Fuldkornspartnerskabet 

Uanset om du nyder rugbrød med en enkelt skive ost, en solid omgang sild, eller som en del af et kunstfærdigt smørrebrød, er rugbrød en smagsoplevelse, der forbinder os med vores kultur og historie. Brødet er kendt for sin tætte tekstur og karakteristiske smag, og er ikke bare en kulinarisk…

Læs mere
Hjemmelavede grissini med ost
Opskrifter & råvarer
Sprøde hjemmebagte ostestænger 

Hjemmebagte ostestænger er den perfekte snack, og disse sprøde grissini med parmesan- eller gruyere er ikke kun lækre, men også utroligt nemme at lave. De er ideelle til tapasbordet, som tilbehør til supper eller blot som en lækker snack og kan varieres med pesto eller sesamfrø, som giver dem en…

Læs mere
Oliventapenade med sorte oliven, kapers og persille
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Oliven tapenade 

Oliventapenade er en ældgammel delikatesse, der stammer fra Middelhavsområdet og bringer en dyb og kompleks smag til bordet. Denne opskrift forener de klassiske ingredienser: salte oliven, kapers, ansjoser og aromatiske krydderurter, som sammen skaber en intens smagsoplevelse.

Tapenade er yderst…

Læs mere
Nem opskrift på kyllingespyd med sød chili, honning og sesamfrø.
Opskrifter & råvarer
Asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd 

En nem og hurtig opskrift på de lækreste asiatisk inspirerede kyllingespyd med cherrytomater, løg, peberfrugt og kylling vendt i sød chilimarinade og sesamfrø.

Læs mere
Friskbagte baguetter: Enkle ingredienser, nem opskrift.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Baguette 

At bage sine egne baguetter er en oplevelse, der bringer duften og smagen af det franske køkken direkte ind i dit hjem. Med kun fire enkle ingredienser kan du skabe sprøde, luftige baguetter, der passer perfekt til enhver lejlighed - hvad enten det er til en simpel suppe, en frisk salat, eller en…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagels - Nemt og lækkert til morgenbordet og madpakken 

Bagels er alsidige små brød, der både kan nydes plain, med smør, eller som mere fyldig sandwich med fx cream cheese og pålæg, hvilket gør den helt perfekt som en del af morgenmaden, madpakken og som en hurtig snack på farten. Her deler Karolines Køkken opskriften på skønne bagels med et fint twist…

Læs mere
Opskrift på klassisk laksesandwich med røget laks og cremet flødeost med frisk basilikum.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Laksesandwich 

Med en lækker laksesandwich kan frokosten blive til en kulinarisk oplevelse. Den klassiske kombination af røget laks og cremet flødeost får et friskt løft med basilikum og friskkværnet sort peber. Serveret på sprøde grovboller eller rugbrød, så får hver bid optimal smag og tekstur.

Læs mere
Sesamboller til både burgere og sandwich.
Opskrifter & råvarer
Sesamboller til burger og sandwich 

Sesamboller er den perfekte allround bolle, ideel til både burger og sandwich. Disse luftige og lækre boller er nemme og hurtige at lave og passer perfekt til picnicen eller som en del af madpakken. Med en sprød sesamtop og blød krumme er de også perfekte til en hjemmelavet sandwich eller burger.

Læs mere
Ketoboller med frø og chokolade
Opskrifter & råvarer
Ketoopskrift: Kernestykker med chokolade 

Opskriften på Jane Faerbers herlige kernestykker fra hendes bog 'LCHF - Året rundt'. Kernestykkerne er fulde af sunde frø, kerner og frø, og udarbejdet på Keto- og LCHF-kosts principper. Opskriften, der her er bragt med tilladelse fra Politikens Forlag, er super nem, og kan være en sund og lækker…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^