Kategori: Sundhed
Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten 

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Fuldkorn og glutens indflydelse på udvikling af livsstilssygdomme

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så bør man vælge fuldkorn først, når man spiser morgenmadsprodukter, brød, ris og pasta. Disse anbefalinger bakkes op af studier fra DTU Fødevareinstituttet som viser, at byttes raffinerede kornprodukter ud med fuldkornsvarianter, så falder kroppens inflammationsniveau, hvilket er med til at sænke risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes. 

Samme positive indflydelse på kroppens inflammation fandt forskerne til gengæld ikke, når kostændringen bestod i at reducere indtaget af gluten. I stedet fandt forskerne, at en glutenfattig kost mindsker niveauet af gavnlige bifidobakterier, hvilket ifølge forskerne kan skyldes fraværet af de kostfibre, som findes i korn, og som er kendt for at fremme bakterierne.

Fuldkorn og glutens indflydelse på vægttab og luft i maven

Mens ønsket om vægttab og mindre oppustethed får nogle mennesker til at undgå gluten, så bør man måske hellere overveje at spise mere fuldkorn, for selvom begge kostændringer kan give et mindre vægttab, så fandt forskerne størst vægttab i fuldkornsstudiet.

Gluten i kornprodukter kan for nogle være kilde til oppustethed og luft i tarmene. Men ifølge forskerne, så bør man nøje overveje om man vil gå glip af fuldkorns sundhedsfremmende virkning, inden man helt dropper kornprodukterne. 

”Hvis du døjer med oppustethed – hvilket naturligvis kan være rigtig ubehageligt – og derfor vil holde igen med kornholdige produkter for at få en bedre mavefornemmelse, vil jeg opfordre til at droppe de hvide, raffinerede brødtyper. For ryger rugbrødsmaden og fuldkornsbrødet også, går du jo glip af den sundhedsgevinst, som vores studier har vist ved indtag af fuldkorn,” forklarer Tine Rask Licht, leder af Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed hos DTU Fødevareinstituttet.

5 gode grunde til at spise mere fuldkorn

  1. Fuldkorn smager godt og giver maden mere struktur  
  2. Fuldkorn øger mæthedsfornemmelsen
  3. Fuldkorn er med til at forebygge overvægt
  4. Fuldkorn holder maven i gang og stimulerer væksten af gavnlige bifidobakterier i tarmen
  5. Fuldkorn kan medvirke til at nedsætte risikoen for en række alvorlige livsstilssygdomme blandt andet hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner. Det vigtige er, at alle dele af kornet er brugt – også skaldele og kim. Det er nemlig her, at de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan sagtens være malet, når blot melet indeholder hele kernen. Er kernerne forarbejdede, skal de stadig have præcis samme indhold af stoffer som den oprindelige kerne.

I almindelig hvedemel fjerner man kornets skaller. Dermed fjerner man også en række vigtige mineraler og vitaminer. Mange tror, at fuldkorn er det samme som hele kerner. Men det er ikke helt korrekt. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kornet er taget med – også den ydre skal og den inderste del, som hedder kimen. Det er nemlig i disse dele, at de fleste vitaminer og mineraler sidder.

Dét er fuldkorn!

Kerner fra følgende defineres som fuldkorn: Hvede, rug, byg, havre, majs (tørret), hirse og ris. 

Dét er IKKE fuldkorn!

Solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø, vilde ris, og boghvede defineres ikke som fuldkorn og der findes også andre produkter, der er lavet af korn og mel, men som ikke nødvendigvis er fuldkornsprodukter. 

Cous-cous er et hvedemelsprodukt, der - ligesom pasta - kun er fuldkorn, hvis det eksplicit fremgår på pakken. Et andet eksempel er cornflakes, som godt nok er fremstillet af majs, men det yderste lag af majskornet er sorteret fra.

Sådan får du mere fuldkorn

  • Vælg produkter med fuldkornslogoet 
  • Erstat noget af det hvide mel med fuldkornshvedemel, når du bager f.eks. brød og muffins
  • Prøv en lækker havregrød til morgenmad – kom gerne tørret frugt og krydderier i
  • Brug havregryn i frikadellerne i stedet for hvidt mel 
  • Erstat almindelig hvid pasta med fuldkornspasta
  • Spørg efter fuldkornsprodukter hos bageren, og når du spiser ude 
  • Prøv fuldkornsvarianter af burgerboller og pølsebrød 
  • Kom hele kogte hvedekerner i salater 
  • Byt en af dine skiver hvide brød ud med et lyst fuldkornsbrød 
  • Indfør fuldkornsknækbrød til eftermiddagshygge

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Opskrifter & råvarer
Squashspagetti med vegetar bolognese 

Bolognese er kendt og elsket over hele verden, og er herhjemme, kendt under navnet 'pasta med kødsovs', blandt de mest populære retter hos børnefamilierne. Ofte kan retten dog, med en vandet kødsovs oven på de blege spaghetti, være en kedelig omgang.

Men bolognese kan sagtens tilberedes, så den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^