Dét vidste du nok 'ægge': 20 fakta om æg

Dét vidste du nok 'ægge': 20 fakta om æg 

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg en både helt enestående, men også lidt sær råvare. Selvom de fleste af os elsker æg, så er der nok meget vi 'ægge' ved om æg. Så i anledningen af årets æggefest, påsken, bringer vi her nogle interessante fakta.

1. Hvordan får man kogte æg til at slippe skallen?

  • Kog ægget som du plejer
  • Køl det nykogte æg af under koldt vand i ca. ½ minut
  • Læg igen ægget i det varme vand i ca. ½ minut
  • Nu kan du pille ægget uden problemer

Bemærk, at ældre æg nemmere slipper skallen en friske æg.

2. Risikerer man salmonella fra danske rå æg?

Der er ikke garanti for at æg er fri for salmonella, men risikoen er generelt lille, skriver Statens Serum Institut. Alligevel skal man måske undlade at puste påskeæg, og i stedet forsøge sig med at lave to lidt større huller i hver sin ende af skallen, hvorefter man som regel har held til at ryste æggehviden og -blommen ud.

3. Hvad er holdbarheden på rå æg?

I Danmark, og i resten af EU, har man vedtaget, at ’bedst før’-datoen for æg opbevaret i køleskab er 4 uger efter hønen har lagt det. I lande udenfor EU mener mange, at æg har længere holdbarhed. I USA siger anbefalingerne at æg holder i op til 5 uger, i Australien 6 uger – og i Japan i op til 8 uger, forlyder det.

4. Hvad er holdbarheden på kogte æg?

Hårdkogte æg holder i op til en uge i køleskabet. Det gælder både hårdkogte æg med skal og pillede. For at undgå at æggene optager smag fra andre fødevarer, bør de opbevares i en lukket plastikbeholder.

5. Hvordan opbevares rå æg?

Verden over er man dog enige om, at ægs holdbarhed i høj grad afhænger af, hvordan de opbevares:

  • Æg skal opbevares i køleskab
  • Æg må ikke stå ude i stuetemperatur i mere end en times tid.
  • Holdbarheden forbedres, hvis ægget står omvendt, dvs. med den spidse ende nedad.
  • Forklaringen er, at man mindsker bakteriedannelse, når blommen ligger centralt i skallen


6. Sådan kan du selv tjekke æggets friskhed

Opbevarer man ægget uden æggebakken, kan det være svært at huske holdbarhedsdatoen. Ved at tjekke, hvordan ægget flyder i et glas med vand, kan man imidlertid få en idé om, hvor friskt ægget er.

7. Kan æg fryses ned?

Hvis man fryser et råt æg i sin skal, risikerer man at blommen krystalliseres eller skallen flækker og må kasseres. Men det er muligt at nedfryse rå æg ved at skille æggehviden fra æggeblommen, og fryse dem ned hver for sig. Ved at røre lidt salt eller sukker i blommen inden frysning, mindsker man risikoen for at blommen krystalliseres.

8. Hvad er det vagtelæg kan, som hønseæg ikke kan?

Når man vælger vagtelæg fremfor hønseæg, så skyldes det udelukkende vagtelæggets dekorative egenskaber. Vagtelæg smager stort set som hønseæg, selvom nogen mener, at blommen i vagtelæg smager lidt kraftigere. Til gengæld er der ingen tvivl om, at de små fine plettede vagtelæg pynter gevaldigt i salaten.

9. Er æg med mørkegul blomme sundere end æg i en lysere gul nuance?

Ifølge en undersøgelse bragt i Journal of Food Science, så indeholder æggeblommer med en mørkere gul eller lys orange farve et højere indhold af omega-3 og vitaminer sammenlignet med en blomme i en lys gul nuance.

10. Hvor mange æg lægger en høne om året?

En høne lægger ca. 330 æg pr. år.

11. Hvad er forskellen på buræg, biodynamiske æg, skrabeæg, frilands æg og økologiske æg?

  • Buræg
    Buræg kommer fra høns, der går i bure af trådnet. Der er 10 høns i hvert bur uden adgang til  hønsegård. En burhøne lægger æg i et års tid, hvorefter de slagtes.
  • Skrabeæg
    Skrabeæg kommer fra høns, der går i en stald i store flokke på mellem 3.000 og 10.000. De har lidt mere plads til rådighed end buræg, men kommer ligesom burhøns ikke udenfor.
  • Frilandsæg
    Frilandshøner lever også i store hønseflokke i stald, til gengæld har hønsene mulighed for at komme udenfor, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.
  • Økologiske æg
    Økologiske æg kommer fra høns, der får økologisk foder, og går i flokke på op til 3.000 høns i hønsehuse. Der er afsat mere plads til hver høne, og der er dagslys i staldene. Hønsene har adgang udendørs hønsegård, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.    


12. Hvor lang tid tager det for en høne at producere æg?

Det tager en høne 24 til 26 timer at producere æg


13. Giver æg forhøjet kolesterol?

Kolesterol i blodet afhænger af dit indtag af mættet fedt, dvs. fedt fra fx mejeriprodukter og kød, og ikke af det kolesterol, du får fra maden. Derfor må du gerne spise æg, selvom dit kolesteroltal er højt. Ifølge Hjerteforeningen er 3-4 æg om ugen fornuftigt i en hjertevenlig kost. tre-fire æg om ugen Tre-fire æg om ugen indgår fint i en sund, varieret hjertekost.


14. I hvilket land i verden spises der flest æg?

I Japan spises der flest æg efterfulgt af Paraguay, Kina, Mexico og Ukraine.


15. Hvordan tjekker man om et æg er råt eller kogt?

De fleste af os har fra tid til anden stået med et æg og spurgt os selv; "Er det råt eller kogt?". Det kan du tjekke ved at snurre ægget på bordet. Et hårdkogt æg snurrer jævnt, mens et råt æg snurrer ujævnt.


16. Hvorfor lugter tilberedte æg?

Lugten af æg, og især kogt æg, opstår når svovl i æggehviden reagerer med æggeblommens indhold af jern.


17. Hvordan fjerner man lugten af æg?

For nogle kan lugten af æg være helt umulig at abstrahere fra, og så er det irriterende, hvis tallerkner og bestik fortsat lugter efter en tur opvaskemaskinen. Det bedste råd er at vaske æggeresterne grundigt af inden tingene sættes i maskinen. Dyb dem eventuelt i en opløsning af vand med enten bagepulver, eddike eller citronsaft, som effektivt fjerner den dårlige lugt.


18. Hvilke næringsstoffet indeholder hønseæg?

Æg er kilde til mange gode næringsstoffer, og har et højt indhold af både B-, D- og E-vitamin samt mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen. Og så har æg ikke mindst et højt indhold af D-vitamin, og æggeblommen indeholder næsten ligeså meget D-vitamin som fede fisk. Æg indeholder også protein, især når de er kogt.


19. Er det tilladt at holde høns i haven?

Som privatperson er det tilladt at have op til i alt 30 høns og kyllinger samt en hane gående i sin private villahave. Men da langt fra alle synes det er pragtfuldt at blive vækket af hanegal, er det vigtigt at høre folk i nabolaget inden man går i gang med at bygge hønsehus.
Bemærk! Kommuner og boligforeninger kan frit opstille deres egne restriktioner, tilladte antal høns og også forbyde privatpersoner i at holde høns. Det gælder fx i områder med tæt bebyggelse og etagebyggeri.


20. Er æg godt for øjnene?

Æggeblommer indeholder zeaxanthin og lutein, som er antioksidanter, og som, ifølge nogle undersøgelser, synes at kunne forebygge aldersrelateret nedsat syn og grå stær.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^