Hvid Parasol
Kurvestol Chic Antique
Hængekøje VENTURE DESIGN
Maling til træværk - Økologisk
Dét vidste du nok 'ægge': 20 fakta om æg
Redaktionen

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg en både helt enestående, men også lidt sær råvare. Selvom de fleste af os elsker æg, så er der nok meget vi 'ægge' ved om æg. Så i anledningen af årets æggefest, påsken, bringer vi her nogle interessante fakta.

1. Hvordan får man kogte æg til at slippe skallen?

 • Kog ægget som du plejer
 • Køl det nykogte æg af under koldt vand i ca. ½ minut
 • Læg igen ægget i det varme vand i ca. ½ minut
 • Nu kan du pille ægget uden problemer

Bemærk, at ældre æg nemmere slipper skallen en friske æg.

2. Risikerer man salmonella fra danske rå æg?

Der er ikke garanti for at æg er fri for salmonella, men risikoen er generelt lille, skriver Statens Serum Institut. Alligevel skal man måske undlade at puste påskeæg, og i stedet forsøge sig med at lave to lidt større huller i hver sin ende af skallen, hvorefter man som regel har held til at ryste æggehviden og -blommen ud.

3. Hvad er holdbarheden på rå æg?

I Danmark, og i resten af EU, har man vedtaget, at ’bedst før’-datoen for æg opbevaret i køleskab er 4 uger efter hønen har lagt det. I lande udenfor EU mener mange, at æg har længere holdbarhed. I USA siger anbefalingerne at æg holder i op til 5 uger, i Australien 6 uger – og i Japan i op til 8 uger, forlyder det.

4. Hvad er holdbarheden på kogte æg?

Hårdkogte æg holder i op til en uge i køleskabet. Det gælder både hårdkogte æg med skal og pillede. For at undgå at æggene optager smag fra andre fødevarer, bør de opbevares i en lukket plastikbeholder.

5. Hvordan opbevares rå æg?

Verden over er man dog enige om, at ægs holdbarhed i høj grad afhænger af, hvordan de opbevares:

 • Æg skal opbevares i køleskab
 • Æg må ikke stå ude i stuetemperatur i mere end en times tid.
 • Holdbarheden forbedres, hvis ægget står omvendt, dvs. med den spidse ende nedad.
 • Forklaringen er, at man mindsker bakteriedannelse, når blommen ligger centralt i skallen


6. Sådan kan du selv tjekke æggets friskhed

Opbevarer man ægget uden æggebakken, kan det være svært at huske holdbarhedsdatoen. Ved at tjekke, hvordan ægget flyder i et glas med vand, kan man imidlertid få en idé om, hvor friskt ægget er.

7. Kan æg fryses ned?

Hvis man fryser et råt æg i sin skal, risikerer man at blommen krystalliseres eller skallen flækker og må kasseres. Men det er muligt at nedfryse rå æg ved at skille æggehviden fra æggeblommen, og fryse dem ned hver for sig. Ved at røre lidt salt eller sukker i blommen inden frysning, mindsker man risikoen for at blommen krystalliseres.

8. Hvad er det vagtelæg kan, som hønseæg ikke kan?

Når man vælger vagtelæg fremfor hønseæg, så skyldes det udelukkende vagtelæggets dekorative egenskaber. Vagtelæg smager stort set som hønseæg, selvom nogen mener, at blommen i vagtelæg smager lidt kraftigere. Til gengæld er der ingen tvivl om, at de små fine plettede vagtelæg pynter gevaldigt i salaten.

9. Er æg med mørkegul blomme sundere end æg i en lysere gul nuance?

Ifølge en undersøgelse bragt i Journal of Food Science, så indeholder æggeblommer med en mørkere gul eller lys orange farve et højere indhold af omega-3 og vitaminer sammenlignet med en blomme i en lys gul nuance.

10. Hvor mange æg lægger en høne om året?

En høne lægger ca. 330 æg pr. år.

11. Hvad er forskellen på buræg, biodynamiske æg, skrabeæg, frilands æg og økologiske æg?

 • Buræg
  Buræg kommer fra høns, der går i bure af trådnet. Der er 10 høns i hvert bur uden adgang til  hønsegård. En burhøne lægger æg i et års tid, hvorefter de slagtes.
 • Skrabeæg
  Skrabeæg kommer fra høns, der går i en stald i store flokke på mellem 3.000 og 10.000. De har lidt mere plads til rådighed end buræg, men kommer ligesom burhøns ikke udenfor.
 • Frilandsæg
  Frilandshøner lever også i store hønseflokke i stald, til gengæld har hønsene mulighed for at komme udenfor, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.
 • Økologiske æg
  Økologiske æg kommer fra høns, der får økologisk foder, og går i flokke på op til 3.000 høns i hønsehuse. Der er afsat mere plads til hver høne, og der er dagslys i staldene. Hønsene har adgang udendørs hønsegård, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.    


12. Hvor lang tid tager det for en høne at producere æg?

Det tager en høne 24 til 26 timer at producere æg


13. Giver æg forhøjet kolesterol?

Kolesterol i blodet afhænger af dit indtag af mættet fedt, dvs. fedt fra fx mejeriprodukter og kød, og ikke af det kolesterol, du får fra maden. Derfor må du gerne spise æg, selvom dit kolesteroltal er højt. Ifølge Hjerteforeningen er 3-4 æg om ugen fornuftigt i en hjertevenlig kost. tre-fire æg om ugen Tre-fire æg om ugen indgår fint i en sund, varieret hjertekost.


14. I hvilket land i verden spises der flest æg?

I Japan spises der flest æg efterfulgt af Paraguay, Kina, Mexico og Ukraine.


15. Hvordan tjekker man om et æg er råt eller kogt?

De fleste af os har fra tid til anden stået med et æg og spurgt os selv; "Er det råt eller kogt?". Det kan du tjekke ved at snurre ægget på bordet. Et hårdkogt æg snurrer jævnt, mens et råt æg snurrer ujævnt.


16. Hvorfor lugter tilberedte æg?

Lugten af æg, og især kogt æg, opstår når svovl i æggehviden reagerer med æggeblommens indhold af jern.


17. Hvordan fjerner man lugten af æg?

For nogle kan lugten af æg være helt umulig at abstrahere fra, og så er det irriterende, hvis tallerkner og bestik fortsat lugter efter en tur opvaskemaskinen. Det bedste råd er at vaske æggeresterne grundigt af inden tingene sættes i maskinen. Dyb dem eventuelt i en opløsning af vand med enten bagepulver, eddike eller citronsaft, som effektivt fjerner den dårlige lugt.


18. Hvilke næringsstoffet indeholder hønseæg?

Æg er kilde til mange gode næringsstoffer, og har et højt indhold af både B-, D- og E-vitamin samt mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen. Og så har æg ikke mindst et højt indhold af D-vitamin, og æggeblommen indeholder næsten ligeså meget D-vitamin som fede fisk. Æg indeholder også protein, især når de er kogt.


19. Er det tilladt at holde høns i haven?

Som privatperson er det tilladt at have op til i alt 30 høns og kyllinger samt en hane gående i sin private villahave. Men da langt fra alle synes det er pragtfuldt at blive vækket af hanegal, er det vigtigt at høre folk i nabolaget inden man går i gang med at bygge hønsehus.
Bemærk! Kommuner og boligforeninger kan frit opstille deres egne restriktioner, tilladte antal høns og også forbyde privatpersoner i at holde høns. Det gælder fx i områder med tæt bebyggelse og etagebyggeri.


20. Er æg godt for øjnene?

Æggeblommer indeholder zeaxanthin og lutein, som er antioksidanter, og som, ifølge nogle undersøgelser, synes at kunne forebygge aldersrelateret nedsat syn og grå stær.

Opskrifter & råvarer
Nem og lækker sommerdessert: Skumfiduser, chokolade og sommerbær

For børn hører Sankt Hans bål uløseligt sammen med hyldeblomstdrik, ristede skumfiduser og klistrede fingre. Imens kan voksne nyde den søde, bløde vaniljeskum i alletiders sommerdessert: Isdessert af marshmallows og friske bær på toppen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Quiz: Kender du navnet på melonen?

Søde, saftige meloner er en af danskernes fortrukne eksotiske frugter - eller grøntsager, for botanisk set kategoriseres meloner som grøntsager sammen med fx agurker, squash og auberginer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Så er det sidste udkald, hvis man vil have sommerens hyldeblomst på flaske. Det er super nemt, så fat kurven og tag på tur ud i den danske sommer og find en hyldebusk. Vi bringer opskriften på hyldeblomstsaft her.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Vandmelon - Sådan vælger du den bedste

Vandmelonen er først og fremmest en fantastisk tørstslukker, og derfor også en særlig populær spise på varme sommerdage. Det søde, friske frugtkød er en sund snack, en lækker ingrediens i frugtsalaten og i den grønne salat, men også velegnet til sorbet og i frugt-shakes.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grillet rødspætte med nye kartofler

Rødspætte kan købes hele året, men der er nogen, der mener, at den er bedst i det sene forår og tidlig sommer. Og det er jo helt perfekt, for så kan den få en tur på grillen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med vandmelon, feta og friske krydderurter

En lækker, let sommersalat med masser af smag, og et særligt hit nu, hvor vandmelonen er allerbedst.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Marmeladehit: Sommerjordbær & balsamicoeddike

Sommerens dejligste marmelade er et møde mellem de søde sommerjordbær og den sure balsamicoeddike. Her er opskriften på hjemmelavet jordbærmarmelade med balsamicoeddike og sort peber.

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man oplever den fulde smag af friske sommerjordbær og friskpisket flødeskum mellem hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprødt pistacie-krokant.

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Bubble drikkeglas

Bubble drikkeglas

Bæredygtigt engangsservice

Bæredygtigt engangsservice

Skål - By Room

Skål - By Room

Kagefad House Doctor

Kagefad House Doctor

Shopping Nyheder
Spisebordsstole

Spisebordsstole

Kålhydrater af Anette Sams

Kålhydrater af Anette Sams

Udtræks spisebord

Udtræks spisebord

Stentøj Cara House Doctor

Stentøj Cara House Doctor

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^