Få det bedste ud af bøffen

Få det bedste ud af bøffen 

Blot syv procent af danskerne forstår at servere en bøf, der både er velstegt, og hvor de bedste smagsegenskaber i kødet er fremhævet. Se her hvordan du tilbereder den perfekte bøf ...

Blot syv procent af danskerne forstår at servere en bøf, der både er velstegt, og hvor de bedste smagsegenskaber i kødet er fremhævet. Ny undersøgelse peger på, at manglende viden er skyld i, at vi snyder os selv for oplevelsen af, hvordan en kvalitetsbøf virkelig smager.

Omsæt kvalitetsråvare til gourmetoplevelse
Mange danskere vil gerne betale ekstra for at få fingre i de bedste og møreste kvalitetsbøffer. Men når vi kommer hjem i køkkenet, sker det alt for ofte, at toppen af smagsoplevelsen fortoner sig lige så stille, mens bøfferne simrer på stegepanden. Og det er ikke nødvendigvis slagterens skyld — men derimod er det ofte os selv, der ikke forstår at omsætte en kvalitetsråvare til en gourmetoplevelse.
”Som hovedregel er det bedst at stege bøffer og steaks ved ret høj varme i en blanding af smør og olie. Olien kan tåle høje temperaturer og giver derfor en god stegeskorpe, mens smørret får de bedste smagsegenskaber frem i kødet,” forklarer Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

Smør til kvalitetsbøffer
”Det, som smør kan, er at give kødet en delikat karameliseret smørsmag,” siger kokken Mads Nybro, der driver Beta Private Dining Club i Århus. ”Gode råvarer skal behandles med respekt. Det er en skam, hvis manglende viden er skyld i, at vi går glip af oplevelsen af, hvordan en kvalitetsbøf bør smage,” siger han.

Smag og sundhed kan gå hånd i hånd
I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt om, hvilke faktorer de lægger mest vægt på i valget af fedtstof til pandestegning. 67 procent nævner sundheden som et vigtigt hensyn, 35 procent peger på hensynet til, at fedtstoffet skal være egnet til pandestegning. 30 procent nævner smagen som en vigtig faktor.
”Det er rigtig fornuftigt at tænke sundheden ind i den daglige madlavning, og generelt skal man forsøge at begrænse brugen af fedtstoffer i madlavningen,” understreger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken. ”Men naturligvis skal vi have lov til at forkæle os selv i ny og næ. Det er vigtigt, og det går ikke ud over vores sundhed, hvis vi en gang i mellem lader smagen bestemme, hvordan vi steger kød på panden — på samme måde, som vi heller ikke bliver mindre sunde af at nyde et enkelt glas rødvin eller et stykke god chokolade.”

Vejen til den perfekte bøf
• Den optimale tykkelse for en bøf er cirka to cm.
• Dup kødsaften af bøffen inden stegningen.
• Tænd stegepanden. Temperaturen skal være ret høj — kødet må gerne give ”lyd” fra sig.
• Hæld en blanding af smør og olie på panden.
• Smørret skal boble af, før bøffen lægges på panden.
• Steg bøffen på den ene side, til kødsaften begynder at stige op. Vend bøffen og vent igen til saften stiger op - så er bøffen rosa indvendig.


Kilde: Karolines Køkken

Banankage eller muffins? Find den bedste opskrift på svampet kage med overmodne bananer
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Fødevarepriser: De bedste tips til at spare på madbudgettet og reducere spild
Miljø
Høje fødevarepriser? Sådan får du pengene til at række længere 

Madspild er ikke kun et miljøproblem – det er også en økonomisk udfordring. Med fødevarepriser, der er steget med næsten 25% siden 2021, mærker de fleste det i husholdningsbudgettet. Samtidig viser nye tal, at hver femte dansker er bekymret for de stigende priser.

Men ved at planlægge vores…

Læs mere
Fødevarepriser: I takt med stigende fødevarepriser er det blevet vigtigere end nogensinde at få mest muligt ud af sine råvarer
Miljø
Spar på madbudgettet: Sådan genbruger du rester af kødsauce til nye retter  

Pasta med kødsauce er en klassiker i mange danske hjem, men ofte ender der en rest i køleskabet, som enten bliver glemt eller smidt ud. I stedet for at lade den gå til spilde, kan du forvandle resterne til nye, lækre retter, der både sparer penge og minimerer madspild. Med lidt kreativitet kan en…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bag et 80´er hit: Minirugbrød med chokolade 

Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, så husker du måske det sprøde, lækre skolerugbrød, som både kunne købes i skoleboden eller hos bageren. Saftigt indeni og med en sprød skorpe udenpå. I dag er der langt mellem de små brød hos bageren, men hvis der skal bages i weekenden, så kan vi varmt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Anzac småkager – en sundere version af en klassiker 

En Anzac småkage er ikke bare en småkage – den er et lille stykke historie, der oprindeligt blev udviklet under 1. verdenskrig til soldater fra Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Med enkle ingredienser som havregryn, sukker, kokosmel og gylden sirup kunne småkagerne holde sig friske i…

Læs mere
Karry-kokos suppe med grønkål er en nem og sund vinterret
Opskrifter & råvarer
Karry-kokos suppe: Yndlings vintersuppen med grønkål, gulerod og blomkål 

Grønkål er en af vinterens mest næringsrige grøntsager, og dens alsidighed gør den til en oplagt ingrediens i sæsonens måltider. Med sin dybe grønne farve og sit høje indhold af vitaminer og mineraler giver grønkål dig både sundhed og smag til bordet.

Den kan bruges i alt fra salater og smoothies…

Læs mere
Farverige rodfrugter i sæson
Opskrifter & råvarer
Sæson: Kender du dine rødder? 

Kender du sæsonens skønne rødder: rødbede, grønkål, gulerod, hvidkål, peberrod, porre, pastinak, knoldselleri, jordskok, kartoffel, persillerod og rosenkål?

Lige nu bugner supermarkederne af alverdens fantastiske kilder til stor smag og vigtige vitaminer og mineraler. Dyk ned i fun facts om…

Læs mere
Nem gryderet – brug rester fra køleskabet til grundopskriften
Opskrifter & råvarer
Gryderet grundopskrift: Nem vintergryderet, der kan varieres i det uendelige 

Gryderetter er den perfekte ret til kolde vinteraftener. Med en enkel grundopskrift kan du skabe en smagfuld ret, der både varmer, mætter og giver dig mulighed for at bruge rester fra køleskabet: Der skal kun få ingredienser til, et par timer på komfuret – og voilà – så er der serveret!

Læs mere
Bagte rødbeder er nemme at tilberede - og helt perfekt tilbehør til vinterretter
Opskrifter & råvarer
Bagte rødbeder – en klassiker til vinterens retter 

Bagte rødbeder er ikke bare en flot kulørt ret, men smager skønt og fungerer perfekt som tilbehør til alt fra stegt andebryst, oksemørbrad og lammekoteletter, til kylling, vildtretter - og som en del af en vegetarisk menu.

Rødbeder er både alsidige og nemme at tilberede, og så er de kendt for…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for stenbiderrogn 

Stenbiderrognen har gjort sit indtog hos fiskehandlerne, og det er tegn på forår. Her får du en dejlig opskrift med de fine små rogn.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^