Blot syv procent af danskerne forstår at servere en bøf, der både er velstegt, og hvor de bedste smagsegenskaber i kødet er fremhævet. Ny undersøgelse peger på, at manglende viden er skyld i, at vi snyder os selv for oplevelsen af, hvordan en kvalitetsbøf virkelig smager.
Omsæt kvalitetsråvare til gourmetoplevelse
Mange danskere vil gerne betale ekstra for at få fingre i de bedste og møreste kvalitetsbøffer. Men når vi kommer hjem i køkkenet, sker det alt for ofte, at toppen af smagsoplevelsen fortoner sig lige så stille, mens bøfferne simrer på stegepanden. Og det er ikke nødvendigvis slagterens skyld — men derimod er det ofte os selv, der ikke forstår at omsætte en kvalitetsråvare til en gourmetoplevelse.
”Som hovedregel er det bedst at stege bøffer og steaks ved ret høj varme i en blanding af smør og olie. Olien kan tåle høje temperaturer og giver derfor en god stegeskorpe, mens smørret får de bedste smagsegenskaber frem i kødet,” forklarer Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.
Smør til kvalitetsbøffer
”Det, som smør kan, er at give kødet en delikat karameliseret smørsmag,” siger kokken Mads Nybro, der driver Beta Private Dining Club i Århus. ”Gode råvarer skal behandles med respekt. Det er en skam, hvis manglende viden er skyld i, at vi går glip af oplevelsen af, hvordan en kvalitetsbøf bør smage,” siger han.
Smag og sundhed kan gå hånd i hånd
I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt om, hvilke faktorer de lægger mest vægt på i valget af fedtstof til pandestegning. 67 procent nævner sundheden som et vigtigt hensyn, 35 procent peger på hensynet til, at fedtstoffet skal være egnet til pandestegning. 30 procent nævner smagen som en vigtig faktor.
”Det er rigtig fornuftigt at tænke sundheden ind i den daglige madlavning, og generelt skal man forsøge at begrænse brugen af fedtstoffer i madlavningen,” understreger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken. ”Men naturligvis skal vi have lov til at forkæle os selv i ny og næ. Det er vigtigt, og det går ikke ud over vores sundhed, hvis vi en gang i mellem lader smagen bestemme, hvordan vi steger kød på panden — på samme måde, som vi heller ikke bliver mindre sunde af at nyde et enkelt glas rødvin eller et stykke god chokolade.”
Vejen til den perfekte bøf
• Den optimale tykkelse for en bøf er cirka to cm.
• Dup kødsaften af bøffen inden stegningen.
• Tænd stegepanden. Temperaturen skal være ret høj — kødet må gerne give ”lyd” fra sig.
• Hæld en blanding af smør og olie på panden.
• Smørret skal boble af, før bøffen lægges på panden.
• Steg bøffen på den ene side, til kødsaften begynder at stige op. Vend bøffen og vent igen til saften stiger op - så er bøffen rosa indvendig.
Kilde: Karolines Køkken
Kategori: Opskrifter & råvarer
